USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilgelik kullanıcılarını kadavraların korunum maliyetini düşüren fen geliştirdi

Niğde'de Ömer Halisdemir Üniversitesinde, tababet fakültesi öğrencilerinin eğitiminde makbul kadavraların baş döndürücü az maliyetle şimdi levent boylu müddet korunum edilmesini sağlayıcı uran geliştirildi.

Türk bilgelik kullanıcılarını kadavraların korunum maliyetini düşüren fen geliştirdi
27-04-2022 15:44
Niğde

Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalın Dr. Öğretim Üyesi Hacı Keleş, AA muhabirine, sanayide, endüstride, diş dolgusunda ve mızrap çimentosunda geçer not ve değme yerde haydi haydi bulunabilen monomeri, müşterek grup kimyasallarla kadavranın emebileceği derece incelterek tamamı dokulara infaz yapmak düşüncesince 2013'ten bu yana çalıştıklarını söyledi.

Denedikleri sıçan kadavralarında değerli neticeler aldıklarını tamlayan Keleş, boyutuna layıkıyla işlemi kısaca müşterek ayda tamamladıklarını anlattı.

Geliştirdikleri eriyik ve uyguladıkları beceri üzerine ilim sağlayan Keleş, şunları kaydetti:

"Bu teknikte ilk önce çürümenin önüne mürur etabı var, ondan sonra dokulardan suyu ve antagonist arındıran içki serisi dediğimiz müşterek adım var. Bu evreden sonradan dokularda mevcut su ve antagonist minimum düzeye indiriyoruz. Geliştirdiğimiz ve seyrelterek tercih ettiğimiz polimetil metakrilat (PMMA) isminde solüsyona nesiç ve organlarımızı ağız ağıza gömdükten sonradan sertleşmesini bekliyoruz. Sonrasında da kadavralarımızı elde ediyoruz."

Dr. Öğretim Üyesi Selim Çınaroğlu da tababet fakültesi öğrencilerinin eğitiminde geçer not kadavraların hıfız ve muhafazasının erdemli değerli bulunduğunu ve geçer not kimyasallar dolayısıyla öğrencilerin ve tedris üyelerinin çalışmakta zorlandığını aktardı.

Bu sebeple hakeza müşterek çalışmaya ihtiyaç duyduklarını dile getiren Çınaroğlu, geliştirdikleri kimyasallar ve infaz yöntemi düşüncesince buluş belgesi müracaatında bulunduklarını bildirdi.

Çınaroğlu, geliştirdikleri teknikle kadavra saklamada geçer not değerli cihazlarla bunların içine konulmuş olan dokuncalı kimyasallardan açımlama camiasını uzaklaştırmayı hedeflediklerine dikkati çekerek, "Aynı sürede çalışmamız, ambarlamak düşüncesince hususi araç gerektirmiyor. Dokunun içinde ciddilik sağlayan malzemeleri dışarıya çekebildiğimiz düşüncesince 100 kilogramlık müşterek kadavrayı 27-30 kilograma derece yöntemini bozmadan düşürebiliyoruz. Yurt haricinde bu tekniğe benzeşim örnekler var, onlarla rakiplik edebilecek düzeye gelebileceğimizi kestirim ediyorum." ifadelerini kullandı.

Bundan ahir süreçte insanoğlu dokularında ve tamamı gövde kadavralarında çalışmaya ciddilik vereceklerine ayraç fail Çınaroğlu, "Tıp fakültelerinde müşterek kadavrayı korunum geçirmek düşüncesince aşırı şişman kadavra tankları yahut havuzları, içine az buçuk da kimyevi bırakmak lazım. Kimyasal, havuz, ikisini müşterek arada düşündüğümüz devir sayı farkı 70-80 bin liralık ihtimal hâlâ müşterek tomar müşterek maliyet çıkacak. Kadavrayı almanın ve korunum etmenin sayı farkı maliyeti ise 200-250 bin liralık bandında. Bizim getirdiğimiz teceddüt bu biçimde döşenmemiş kadavralarla en azından kadavrayı korunum geçirmek şartıyla geçer not kimyasalları ve kadavra havuzu üzere beceri malzemeleri ortadan tahammül esasına dayanıyor." diyerek konuştu.

"Bir insanoğlu gövdesi 3 bin liraya korunum edilebilecek"

Çınaroğlu, 2014'te muamelat bitirdikleri sıçan kadavrasında bugüne derece rastgele müşterek bozulma, çürüme, infisah olmadığını belirterek, şu biçimde bitmeme etti:

"Kadavralar döşenmemiş bulunduğu düşüncesince üstünde cerrahi aletlerle kesme, biçme, diseksiyon işlemi olmasa da en azından müşterek kalemle işaretleyip sonradan yeniden silebiliyoruz. Bugüne derece işlediğimiz sıçan örnekleri sayı farkı 100-150 liralık üzere müşterek maliyet tutmuştur. Eğer bu teknikle müşterek insanoğlu gövdesi korunum edecek olursak kısaca 3 bin liralık üzere müşterek rakamla elde edeceğimiz kimyasallar, kadavrayı korunum geçirmek düşüncesince tam olacaktır. Bu tekniği, Türk tababet ve açımlama camiasıyla takdim etmek istiyoruz. Aynı sürede arsıulusal bölgede ilim camiasına bu tekniğimizi takdim etmek istiyoruz. Artık açımlama anabilim dallarında toprak düzlük sağlığı bozucu kimyasalların etkisinden tamamı camiayı çevirmek istiyoruz. Bu tekniğin esası, sanayide ve sağlıkta da geçer not müşterek monomeri, kadavraya gücün emdirerek polimerleştirme, doğrusu likit maddenin dokuya emdirilerek ondan sonra geçer not hızlandırıcılarla dokunun bu arada sertleşmesini mizan esasına dayanıyor. Bu sayede kuru, kokusuz, bozulmayan ve sergilenebilecek özellikte kadavralar elde edebiliyoruz."

Bu çalışmayla ait makalenin, 27 Mart 2022'de Annals of Anatomy dergisinde yayınlandığını aktaran Çınaroğlu, ilerleyici günlerde ürünü ticarileştirerek, dünya dışı pazarlara açılmayı hedeflediklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ