USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilgi müşterilerini silisyum tabanlı yerli elastiki gündüz hücresi üretti

Eskişehir Teknik Üniversitesi Fen Fakültesinden bilgi kullanıcılarını uydulara, gök araçlarına, askeri taşıtlara erke sağlayıcı devir hücrelerinin üretiminde galyum sıçanotu adına silisyum kullanarak maliyeti düşürüp yerlileştirmeye ulama sağladı.

Türk bilgi müşterilerini silisyum tabanlı yerli elastiki gündüz hücresi üretti
08-10-2021 12:50
Eskişehir

Öğretim üyeleri Doç. Dr. Mustafa Kulakcı ve Prof. Dr. Uğur Serincan, TÜBİTAK 1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında 2018'de "Silisyum Alttaş Kullanarak Yüksek Verimli Esnek İnce Film Galyum Arsenik Güneş Hücrelerinin Büyütülmesi, Fabrikasyonu ve Karakterizasyonu" başlıklı plan düşüncesince dayanak aldı.

Yaklaşık 3 salname düzentileme sonunda, normalde galyum sıçanotu alttaş (taban malzeme) üstünde imal edilen III-V grubu elastiki edepli film devir hücrelerini silisyum alttaşlar üstünden geliştiren Türk bilgi insanları, ESTÜ Nanoboyut Araştırma Laboratuvarı'nda yerli tasarladıkları projeyle Milli Uzay Programı'na yardım sunmayı hedefliyor.

Patent de düzlük Kulakcı ve Serincan, çalışmayla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA), Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO), Avrupa Patent Ofisi (EPO) ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfının destekleriyle sabık ay İstanbul'da meydana gelen 6. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı ISIF'21'de de giranbaha madalyanın sahibi oldu.

Projenin yürütücüsü Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kulakcı, AA muhabirine, uydularda, iklim ve gök araçlarında, askeri taşıtlarda fiyatlı bulunmasına karşın galyum sıçanotu tabanlı III-V grubu elastiki devir hücrelerinin kullanıldığını söyledi.

Kulakcı, Prof. Dr. Serincan ile oluşturdukları projeye değgin şu detayları verdi:

"Esnek devir hücresi üretiminde fiyatlı galyum sıçanotu namına baş döndürücü ehven ve alttaş teknolojisi baş döndürücü elan mütekâmil silisyumu kullandık. Galyum arsenik, silisyumla karşılaştırdığınızda baş döndürücü fiyatlı yanında malzeme. Proje kapsamında silisyum üstünden kaldırarak ürettiğimiz elastiki edepli devir hücreleri, galyum sıçanotu tabandan kaldırdığımızla az elan birbiriyle karşılaştırılabilir ölçüde başarım gösterdi. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla III-V grubu fotovoltaik teknolojileri dalında iri kadran istihsal düşüncesince maliyet çalışan dünkü yanında kulvar açtığımıza inanıyoruz. Galyum sıçanotu tabanlı edepli film elastiki hücreler gelecekte baş döndürücü ehemmiyetli yanında uygulayım bilimi olacak. Hücre teknolojisine değgin kendisine III-V grubu devir hücresinin istihsal maliyetinin kısaca yüzdelik 85-90'ı alttaştan geliyor."

"Hem ferah bununla beraber esnek, gato kabilinden açılıp katlanabiliyor"

Kulakcı, yeryüzündeki devir hücresi uygulamalarında galyum sıçanotu (GaAs) tabanlıların baş döndürücü fiyatlı olduğunu, küre uygulamalarında baş döndürücü iri miktarda elan az değerli silisyum hücrelerin kullanıldığını bildirdi.

Projelerinde uydu, uzay, havacılık ve askeri uygulayım bilimi sistemlerinde kullanılmak hemen hemen galyum sıçanotu elastiki edepli film devir hücresini ehven değerli silisyum üstünden ürettiklerini özetleyen Kulakcı, şöyleki bitmeme etti:

"İki alttaş arasındaki maliyet büyüklüğe layıkıyla değişmekle baş başa 10 kattan yüzlerce kata derece çıkabiliyor. Galyum deposu baş döndürücü sınırlıdır. Fotovoltaik (güneş panelleri ve hücreleriyle cazibe üretme) sektörü, optoelektronik (ışık enerjisi ile cazibe enerjisinin birbirine dönüşümünü inceleyici bilgi dalı) alanı ve uz iletişim alanı hudutlu galyum sıçanotu kaynağını kırışmak zorundadır. O da tutarları artırıyor. Bu çorak döngüye hal anımsamak düşüncesince nispetle eleştiri bulunan bu hücre teknolojisini baş döndürücü elan ehven bulunan silisyum üstünden ürettik. Pahalı yanında teknolojiyi elan ucuza üretmenin yöntemini açmış olduk.

III-V grubu elastiki edepli film hücreler, alttaş tabanlı konvansiyonel hücrelere layıkıyla baş döndürücü elan fonksiyoneldirler. Hem ferah bununla beraber esnek, gato kabilinden açılıp katlanabiliyor. Sıcaklık ve ışıma toleransı edepli olmasından çevre alttaş tabanlı muadillerine layıkıyla baş döndürücü elan fazla. Verimliliği de baş döndürücü fazla. Normalde galyum sıçanotu alttaşlar üstünden imal edilen bu elastiki edepli film hücrelerin üretimini silisyum üstünden önce kat gerçekleştirdik. Türkiye'deki patentleme süreci tamamlandı. Yurt dışı patentini de kabul etmek üzereyiz."

Kulakcı, projeyi yanında aşama elan doğacak atmak düşüncesince düzeltme süreçlerinin bitmeme ettiğini aktardı.

"Bunlar eleştiri teknolojiler"

Çalışmada yer düzlük Prof. Dr. Uğur Serincan ise Milli Uzay Programı'nın Türk bilgi kullanıcılarını düşüncesince önemine değinerek, projeleriyle bu çalışmalara dayanak verebileceklerini belirtti.

Enerjinin dünyanın en ehemmiyetli değerlerinden olduğuna ayraç fail Serincan, şunları kaydetti:

"Galyum sıçanotu tabanlı III-V grubu elastiki edepli film hücreleri üretebilmek ve yanında yandan da maliyeti indirmek baş döndürücü önemli. Bunlar eleştiri teknolojiler zira hem çırçıplak bununla beraber askeri uygulamaları bulunuyor. Maliyetini azaltıp imal edilen miktarı artırdığınızda çırçıplak alandaki uygulamaları da genişleyebiliyor. III-V grubu elastiki edepli film devir hücreleri, efdal maliyeti ve hudutlu üretimleri zımnında uydu, havacılık ve ya askeri bölgelerde kullanılıyor. Biz bu hücrelerin hem ehven hem elan iri ölçekte üretiminin bununla beraber yerli olmasının yöntemini açtık. Maliyeti alçak çekerek, bulunan silisyum teknolojileriyle tümleştirmek baş döndürücü önemliydi. Bu eleştiri yeri projemizle yakaladık. Projenin devamında ayrımlı yanında çalışmamız elan var. Silisyum üstünden geliştirdiğimiz bu değişen teknolojinin verimini elan da bırakmak istiyoruz. Ülkemiz düşüncesince baş döndürücü iri yanında yarar oldu."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ