USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilim adamları 2 yeni derya canlısı keşfetti: Dünya literatürüne girdi

Bilim insanlarınca Marmara Denizi ve Karadeniz'de meydana getirilen icraat kararı bugüne denli keşfedilmemiş 2 yeni derya canlısı türü evren literatürüne kazandırıldı. Yapılan irfan arsıulusal birlikte bilim dergisinde yayınlanarak duyuruldu.

Türk bilim adamları 2 yeni derya canlısı keşfetti: Dünya literatürüne girdi
04-11-2021 10:04

Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güley Kurt Coşkun ve talebesi Dr. Sevgi Kuş ile Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Ertan Çınar tarafından, ülkemizin Karadeniz ve Marmara Denizi kıyılarında çözülüm yayınlayan Nephtyidae (Annelida) familyası üyeleriyle ait şümullü birlikte emek özgülemek gerçekleştirdi. Çalışma kararında saptanan 6 poliket çeşidinden dü tanesi bilim dünyası düşüncesince evvela kere adlandırılıp tanımlandı. Türlerden birisi kimse lokalitesi bulunan “Sinop” şehrine atfen Nephtys sinopensis, başkası ise Türkiye'ye atfen inermonephtys turcica yerine isimlendirildi.

Çalışmayla ait bilim sağlayan Doç. Dr. Güley Kurt Coşkun, “Bizim bu yaptığımız emek özgülemek poliket türlerinin taksonomisiyle ilgiliydi. Çalışma doktora öğrencim Sevgi Kuş'un çabuk emek harcaması kapsamında birleşen örneklerden gerçekleşti. Bilim dünyası düşüncesince 2 yeni tür tanımladık. Bunlardan birlikte tanesi nephtys sinopensis, başkası inermonephtys turcica yerine tarafımızca adlandırıldı” dedi.

Poliket türlerinin umumi özelliklerinden uydurma Doç. Dr. Kurt Coşkun, “Poliketler denizlerde yaşayan, lezzetli sularda da temsilcileri bulunan zorla hummalı yerine denizlerde çözülüm yayınlayan bahir tabanında canlı omurgasız canlılar. Bunlar bahir tabanında en sığ bölgelerden, koyu bahir çukurlarına denli bulunan bölgelerde çözülüm gösteriyorlar. Çok ayrışık birlikte hayat döngüsüne, hayat stratejisine sahipler. O denli aşırı adalet eş olmaları poliketleri bizim de ayrı ayrı bölgelerde değerlendirmemizi sağlıyor. Bunlara dayanıklı verecek olursak pislik takip çalışmalarında poliketleri gösterge türü yerine kullanıyoruz. Onun haricinde poliketler gene akua kültürde canlı olta yerine kullanılıyor. Olta balıkçılığında balık yemi yerine beğenilen türleri de var” sanarak konuştu.

300 istasyondan mevrut örnekler incelendi
Geniş şümullü birlikte işe imza attıklarını tamlayan Dr. Sevgi Kuş ise, “Bu esasen benim doktora tezimin ıvır zıvır birlikte parçası. Benim doktora tezim Karadeniz, Marmara, Ege ve Levant denizinin etraflı kıyılarından 300 istasyonu içeren iyice şümullü birlikte emek özgülemek oldu. Bu materyalleri de Marmara'da TÜBİTAK 1001 çalışması, öbür denizlerde de meydana getirilen TÜBİTAK emekleri ve en iri yönünü da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ‘Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme' projeleri kapsamında tahsil edilen materyallerden elde ettik. Bu vesileyle de ait kurumlara aşırı teşekkürname ediyorum. Küçük birlikte parçasını çabucak Marmara ve Karadeniz'i içeren birlikte emek özgülemek yaptık. Burada tanımladığımız nice değiştirilmiş tür de vardı fakat bunlar elan evvela bildik türler. Bunların içre Marmara düşüncesince yeni birlikte pırtı vardı. Nephtys sinopensis ve inermonephtys turcica ise bilim dünyası düşüncesince yeni tanımlandı” biçiminde konuştu.

Sinop ve Türk'ün adını duyurdu
Yapılan keşiflerin Türkiye'nin biyoçeşitliliğine yardım sağladığını tamlayan Dr. Kuş, “Nephtys sinopensis kimse lokalitesi Karadeniz bulunduğu düşüncesince adını Sinop'tan alıyor. Birazda burada yaşadığım, eğitimimi burada aldığım düşüncesince hakeza birlikte insan özgülemek istedik. Diğer inermonephtys turcica ise Marmara, Ege denizi ve levant denizine dağılımı bulunan birlikte tür. Onun adı de Türk isminden geliyor. Yeni birlikte tür anımsamak bizim çalışmalarımızda olukça kıymetli birlikte şey. Bunlardan biri edinmek beni de aşırı bahtiyar etti. Çalışmalara gene bitmeme edeceğiz. Türkiye'nin biyoçeşitliliğine iyice yardım yapacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Yapılan emek özgülemek ve keşifler hazırlanmakta bulunan yazı ile efsanevi taksonomisi alanındaki hatırlı arsıulusal dergilerden Zootaxa'da yayımlandı.

Ünsal Karka

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ