USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilim adamları kayısıdan roket yakıtı üretti

İnönü Üniversitesi'nde bilim adamları kayısıdan roket yakıtı üretmeyi başardı. Proje yaşama geçirildiğinde 1 teklik kayısı atığından 200 dolarlık roket yakıtı üretilecek.

Türk bilim adamları kayısıdan roket yakıtı üretti
17-11-2021 13:09

Kayısının başkenti Malatya'da kayısı ile ilgilendiren meydana getirilen çalışmalara birlikte yenisi hâlâ eklendi. Kentin ekonomisine yardımı faziletkâr bulunan kayısı sofralarda çeşitliği ile ağızları tatlandırırken, akıbet devirde uran sektöründe de ehemmiyetli kabak maddeler ortada arazi alıyor. Malatyalı bilim insanları, kayısının yapısını inceleyerek kabak maddesi kayısı bulunan roket yakıtı üretmeyi başardı. Projede Malatya İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Araştırma Görevlisi Murat Toptaş, Kimya Mühendisliği Bölümü Yüksek Kimya Mühendisi Yeliz Akbulut ve Tekniker Tamer Bakır arazi aldı.

Malatya'nın en şişman konuşu dirimsel kaynağının kayısı bulunduğunu tabir fail Yüksek Kimya Mühendisi Yeliz Akbulut, kayısıyı ekleme kıymeti faziletkâr birlikte ürüne tahvil fikrinden yola çıktıklarını söyledi.

Türkiye'nin evren ekonomisi içinde de ehemmiyetli birlikte tecim merkezi bulunduğunu kaydeden Akbulut, “Kayısı üretimi 780-790 bin tonu bulan birlikte meyve. 790 bin titrem üretimi bulunan malzemenin baş döndürücü birlikte tomar oranda atığı meydana geliyor. Çalıştığım husus açısından atık, arka dönüşümlü atığın değerlendirilmesi evren düşüncesince baş döndürücü önemli. Bu sebepten de kayısının atığıyla ne yapabiliriz, bunu nite hâlâ ekleme kıymeti faziletkâr birlikte ürüne dönüştürebiliriz diyerek düşündük. Biraz yapısını inceledik ve kayısının yapısında faziletkâr oranda şeker hastalığı hastalığı ve benzeşim malzemeler barındırdığını saptadık. Bunun roket yakıtlarıyla ilişkisini değerlendirdik. Neden tığ bunu değerlendirmiyoruz, illet bunu yapım yazar esas birlikte ürüne dönüştürmüyoruz diyerek düşündük ve çalıştık. Bir atığı değerlendirmiş olduk. Kuvvetli birlikte oksitleyici kullandık” dedi.

“Atık kayısıdan kilogramı 200 dolara vasıl birlikte roket yakıtı elde etmeyi başardık”


Kayısının nice bölgede kullanıldığını ve kendilerinin de nötr kayısıdan kilogramı 200 dolar bulunan roket yakıtı elde etmeyi başardıklarını vurgulayan Araştırma Görevlisi Murat Toptaş ise, kayısı çekirdeğinin çare sanayisinde kullanıldığı nice ürünün de bulunan bulunduğunu dile getirdi. Kendi alanları bulunan otomobil ve kimya mühendisliği ile kayısıyı birleştirip değişik neler yapılabileceğini araştırdıklarını tamlayan Toptaş, “Neticede kayısı içerme etmiş bulunduğu birtakım malzemelerle baş döndürücü nitelikli birlikte roket yakıtı olabileceğini gösterdi bize. Çalışmalarımızda kayısıyı enikonu dişi birlikte biçimde kullanabileceğimiz birlikte roket yakıtı imar etmek düşüncesince kullandık. İçerisine birtakım hızlandırıcı malzememeler ekledik. Neticede kilogramı beş altı teklik bulunan atılan kayısıdan kilogramı 200 dolara vasıl birlikte roket yakıtı elde etmeyi başardık. Elde ettiğimiz roket yakıtını sıkıştırarak birlikte roket motoru biçimine getirdik. Bundan ahir evrede bu roket motorumuza akıllıca birlikte nozül kasten motorun tasarımını bitirmeyi düşünüyoruz” halinde konuştu.

Ürettikleri roket yakıtının 6 ay içinde ticari duruma getirileceğini tabir fail Toptaş, “Roket motoru bittiğinde arsıulusal roket sertifikalandırma müesseselerinin bulunduğu Kanada ve ABD Birleşik Devletleri'ne kayısıdan üretmiş olduğumuz roket yakıtını göndererek, arsıulusal havacılık sertifikası alacağız. Bu roket yakıtlarının tepi değerleri belirlenecek, sınıflandırılacak, hâlâ sonradan ürettiğimiz yakıt taharri memuru polis ve askeri roket çalışmalarında kullanılacak. Bunların imtihan ve onaylama süreci 90 gündüz derece sürüyor. Ama bizim nozül tasarımımız 90 gündüz de o sürecektir. Büyük ihtimalle 6 ay içinde bu ticari birlikte duruma mevrut olacak” diyerek konuştu.
Roket yakıtlarının emlak dışından ithal edildiğini vurgulayan Toptaş, “Özellikle taharri memuru polis uygulamalarda geçer roket yakıtları emlak dışından ithal ediliyor. Askeri açıdan imal edilen roket yakıtları know how şişman bölümü da emlak dışından alınıyor. Bu cins birlikte ürünü, meyveyi roket yakıtı biçimine iletmek ve bunu ülkemizin kullanımına arz etmek dobra ve ehemmiyetli birlikte çalışmaydı. Bunu başardık, İnönü Üniversitesi Makina ve Kimya Bölümleri kendisine gururluyuz” dedi.

“1 teklik nötr kayısıyı 200 dolarlık roket yakıtına dönüştürdük”

Toptaş, “Bu ülkemize döviz getirecek. Roket yakıtlarının kilogramı 200 dolar ve tığ askeri uygulamalarda, taharri memuru polis uygulamalarda roketleri çoğunlukla kullanmaya başladık. Birçok savaş cephanesi zaman roketlerle hedefine gönderme ediliyor. Sivil uygulamalarda uçakların fırlatma koltukları olsun yahut TEKNOFEST'e yüzlerce roket atılıyor. Öğrenciler roket yarışmaları yapıyor. Yaptıkları roketleri sergiliyorlar. Ancak bu roketlerin motoruna bakarsanız tüm emlak dışından ithal motorlar. Şimdi yapmış olduğumuz bu çalışmalarla bunların da millileştirilmesi sağlanmış olacak. 1 teklik kayısıyı 200 dolarlık roket yakıtına dönüştürdük dersek akıllıca olur” ifadelerini kullandı.

Hatice Yetmen - Erdal Akbuğa
 

İLGİLİ HABER
Tohumda dışa bağımlılıktan kurtuluyoruz, Türk bilim insanları geliştirdi Tohumda dışa bağımlılıktan kurtuluyoruz, Türk bilim insanları geliştirdi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ