USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilim adamlarının buluşu dirim kurgusal kulakla işitme verimini yüzdelik 15 artırdı

Türk bilim adamlarının buluşu dirim kurgusal kulakla işitme verimini yüzdelik 15 artırdı
19-11-2021 10:45
Edirne

Trakya Üniversitesi Uluslararası İşitme Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cem Uzun, tasarladıkları ve patentini aldıkları buluşun parasız uygulamalarındaki evvel sonuçlarında, işitme cihazlarında verimliliği yüzdelik 15 artırdığını söyledi.

Prof. Dr. Uzun, merkezin başmuallim yardımcısı Doç. Dr. Erdoğan Bulut, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü talim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Ataş ve Dr. Öğretim Üyesi Eyyüp Kara ile işitme problemi bulunan hastalara müteveccih "Koklear İmplantta Spatial Seçiciliği ve Konuşmayı Ayırt Etmeyi Artırmak İçin Yeni Bir Elektrod Frekans Kodlama Yöntemi" çalışmasını gerçekleştirdi.

Türk bilim adamlarının değerli emek harcaması Avustralya Patent Enstitüsünden 2021 yılı başlangıcında arsıulusal buluş belgesi aldı.

Prof. Dr. Uzun, AA muhabirine, işitmede bulunan asistan protezlerin verimliliğinin maksut kurda olmamasından yola çıkarak iç kulakta değişik frekanslara cemaat seslerin birbirinden fark edilmesini dünkü müşterek sistem ile açıkladıklarını belirtti.

Uzun, buluşun, bulunan teknolojilerdeki esas düzentileme prensibini ve buna ilişkin yerine yazılımsal algoritmayı ve donanımı değiştirdiğine dikkati çekti.

Etik astronomi onaylarının alınmasının arkası sıra buluşun hastalarda denenmeye başlandığını ve müjdeli neticeler alındığını özetleyen Uzun, şöyleki bitmeme etti:

"Biyonik kulak kullanan hastalar patırtılı ortamda işitmede, konuşulanları fark etmede az buçuk külfet yaşıyorlar. Bu sebeple verimliliği çoğaltmak gerekiyordu. Bizim hâlâ evvela yaptığımız çalışmalara isnaden bulduğumuz sistem şu anda bulunan mekanizmalardan aşırı değişik müşterek çalışma. Bunun için kurguladığımız ve patentini aldığımız bu işlevi ilmiahlak bilimi kurulun onaylarından sonradan hastalar üstünde denemeye başladık. En akıbet aldığımız er verilere mucibince enine boyuna müspet ve beniz tuhaf neticeler elde ettik. İlk veriler bulunan verimliliği yüzdelik 15 hâlâ artırdığı yönünde."

Prof. Dr. Uzun, evvel verilerde elde edilmiş başarının imge donör bulunduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Tabii bu emektar düzene mucibince kurgulanıp, programlanıp kullanan hastalarda meydana getirilen müşterek çalışma. Bizim proglamamız için 3 hafta ahir verilere müstenit müşterek sonuç. Başlangıçtan itibaren dünkü programlama yöntemimize mucibince uygulanırsa aşırı hâlâ dobra neticeler elde edeceğiz. O sebepten dolayı şu anda aşırı mutluyuz, aşırı imge donör neticeler aldık. Bu implantların kullanımına başlandığında beyinde müşterek istinas süreci meydana geliyor. Bu süreci emektar yönteme mucibince yatkın şahısda yüzdelik 15 başarıyı kabul etmek güçlü şişman müşterek başarı. Baştan itibaren dünkü programlamaya mucibince gücenmiş olsa akıl ona hâlâ da alışacak ve bu iyilik payı hâlâ da yükselecek sanarak öngörüyoruz. Şu anki verilerimiz de bunu destekliyor."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ