USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk kadrosu Antarktika’ya fut bastı

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında yola çıkan Türk kadrosu derinlemesine yolculuğun ve karantina periyodunun arkası sıra alkan kıtaya kadem bastı.

Türk kadrosu Antarktika’ya fut bastı
09-02-2022 16:56
Antarktika

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda meydana gelen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne eklenmiş olan ekip, kıtaya erişmek düşüncesince zahmetli ve cümbüş donör ortak yolculuğu ve 7 günce karantina dönemini geride bıraktı.

Güney sağlıksız kürede yerleşimin yer aldığı en akıbet benek konumundaki Puerto Williams’ta 7 günce karantina süreci sonrası tahminî 2 vakit devam eden ortak tayyare yolculuğuyla İstanbul’dan 21 Ocak’ta yolculuklarına süregelen kadro Antarktika’nın King George Adası’na geldi.

Sefer ekibi, Antarktika Çevre Koruma Protokolü göre kıtaya yerli sıfır canlıların taşınmasını engel olmak düşüncesince tedbirler aldı. Kıtaya uçmadan ilkin etraflı valiz ve giysilerini mümkün bakaya düşüncesince cankulağı arama fail ekip, uçaktan inerken botlarını dezenfektan solüsyonda temizleyerek karaya fut bastı. Antarktika amacında kadroya Portekiz ve Bulgaristan ile meydana getirilen iş birlikleri kapsamında 2 ecnebi bilgelik insanı da projelerini yapmak kıl payı katıldı.

TÜBİTAK, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Harita Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı, araştırı enstitüleri ve üniversitelerden araştırmacılardan oluşan ekip, King George Adası açıklarında mevcut ve 30 devir süresince çalışmalarını gerçekleştirecekleri Şili bayraklı Betanzos adlı araştırı gemisine botlar ile geçişim yaptı. Ekibin gemiye yerleşmesinin peşi sıra geri hizmet ve ilmî faaliyetlerine bağlı ilkin planlama toplantısı, kez önderi ve yardımcıları koordinasyonunda gerçekleştirildi.

"Milli ekipmanlarımız ile buradayız"

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy , "62 cenup enlemi King George’dayız 68 cenup enlemi Horseshoe adasına sefine ile geçişim edecekler ve 30 günce müddet içinde ilmî çalışmalarını yürütme edecekler. Seferimizin bu sene ki farkı, kovid-19 önlemleri çerçevesinde yapmaktı. Çok ağırbaşlı ortak salgında kez ekibimizi tek biçimde etkilenmeden ve karantina süreçlerini gerçekleştirerek Antarktika’ya ulaştırdık.

Santiago da ortak günce karantina, Puerto Williams ta da 8 günce karantina ile şu an ekibimiz Antarktika'da. Bu seferin başkaca ortak değişik tarafı da, ulusal ekipmanlarımız ile buradayız. Aselsan, Havelsan, TÜBİTAK Sage, kurumlarımızdan getirmiş olduğumuz ekipmanlarla ulusal ekipmanlarla hem seferin esenlikle emniyetini sağlamak, hem de ayrımsız sürede bu ekipmanların denenmesi testlerinin yapılması faaliyetlerini de yürütme edeceğiz." dedi.

“Bir senedir hazırlandığımız meydan çalışmalarına start çağımız geldi”

22 Ocak tarihinde süregelen yolculuklarının 2 dünya 4 kent geçtikten sonradan 2 Şubat'ta Antarktika kıtasına ulaştıklarını kail 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lojistikten mesul kez şef yardımcısı orijinal Oktar ‘Pandeminin ve yolculuğun kavi kısımları geride kaldı. Bir senedir hazırlandığımız meydan çalışmalarına start çağımız geldi. Şu an gemimizin ikmalleri doğrusu kumanya, mahrukat kabil gereksinimlerimiz tamamlandı, artık tahminî 5 devir süresince bizi kavi ortak çokluk yolculuğu bekliyor.

Yolculuk rotamız üstünde ortak baş döndürücü bilgelik üssü göreceğiz fakat pandemi dolayısıyla bu sene maatteessüf ortak görüşme gerçekleştirmeyeceğiz. 20 şahsiyet kez ekibimiz ve 30 şahsiyet sefine mürettebatı ile önümüzdeki ortak ay süresince gemimizde izole ortak biçimde bulunarak iare bilgelik kampımızın bulunmuş yer aldığı Horseshoe Adası’na derece derece ilmî faaliyetlerimize başlayacağız." değerlendirmesini yaptı.

“29 kurumun paydaşı yer aldığı 14 ilmî plan gerçekleştirilecek“

Bilimden mesul kez şef yardımcısı Hasan Hakan Yavaşoğlu, TAE-VI seferinin pandemi koşulları altında başladığını tabir ederek, " Canlı bilimleri, toprak bilimleri ve fiziksel ulum dalında 29 kurumun paydaşı yer aldığı 14 ilmî plan gerçekleştirilecek. Horseshoe adasının biyoçeşitliliği, likenleşmiş küflüce hastalığı florası, zooplanton türleri, mahal ilmi gelişimi ile atmosferik parametreler, çokluk seviyesi, tektonik hareketler, buzul değişim işlemi ve kar kalınlığı hikayelerinde icraat yürütülecektir.

Ülkemizden tahminî 15,000 km uzakta yapılacak icraat düşüncesince ilmî ekipmanlar, karantina sürecinde sınav edildi, kalibrasyonları yenilendi ve bakımları gerçekleştirildi. Son 5 yılda, Antarktika kıtasında meydana getirilen ilmî çalışmalardan bugüne derece 86 neşriyat ve onlarca ilmî kitap-tez üretildi. Bu sene da, millî ve arsıulusal literatüre yardım sağlayacak planlar ile sahada olacağız.“ yorumunda bulundu.

Bilim seferine eklenmiş olan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü, Hidrobiyoloji ABD. Öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu ise "Merak ve sabırla beklediğimiz ortak çevrim böylecene King George Adası açıklarında Betanzos araştırı gemisindeyiz. Gemiye deneyimli dü bireyin kullandığı botlar ile geçerken, sahilde saf ortamda penguenleri gitmek bizlere nerede olduğumuzu anımsattı. Daha ilkin günden bu yana sefine mürettebatının ısıdam ve benzeyen ilgilisi ile karşılaştık" dedi.

Bilim seferine ilkin kere eklenmiş olan Doç. Dr. Hilal Ay, "En levent boylu ve zahmetli yolculuk, dünkü keşiflere yaklaşmış olmanın heyecanıyla bitmeme ediyor. Gemiden merakla hariç baktığımızda boz gökyüzünü ve King George Adası’nın karla ciltli alkan kayalıklarını görüyoruz. Önümüzdeki günlerde yarınlarımızı aydınlatacak şişman keşifler yapacağımıza eminiz" halinde konuştu.

Sefere bu sene 2. kat eklenmiş olan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Mahmut Oğuz Selbesoğlu da, "6. Ulusal Antarktika Bilim seferimiz düşüncesince gemiye çıktığımız bugün, kadro şekilde bahtiyar ve gururlu, ayrımsız sürede da türkiye hesabına yapacağımız icraat düşüncesince hararetli ortak sergüzeşte atıldık" değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ