USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk mühendislerin geliştirdiği mekân dostu elektrikli otobüsler Almanya'da sergilendi

Avrupa otobüs pazarı düşüncesince senenin en ehemmiyetli etkinlikleri ortada yayınlanan BUS2BUS Fuarı'na Türkiye'den Karsan, TEMSA, Otokar ve Anadolu Isuzu katıldı.

Türk mühendislerin geliştirdiği mekân dostu elektrikli otobüsler Almanya'da sergilendi
29-04-2022 13:42
Berlin

Almanya’nın başkenti Berlin'de BUS2BUS fuarına eklenen Türk otobüs üreticileri, mekân dostu gösterimi kapsamında geliştirdikleri sonuç manken elektrikli otobüslerini tanıttı.

Elektrikli ve özerk vasıtaların mühür vurmuş olduğu fuarda, dünyanın ayrı ayrı ülkelerinden otobüs üreticileri elektrikli araçlarını ekspozisyon fırsatı buldu.

Fuarda, çokbilmiş çabukluk gösterimi kapsamında doğacak çağda karşımıza çıkma bilhassa çarpıcılık ve müvellidülma kazanmak az daha seçenek yakıtlı vesait ile efdal teknolojili yükleme sistemleri de tanıtıldı.

Türkiye’nin elektrikli otobüs üreticileri başarılarıyla dikkati çekmeye bitmeme etti. Avrupa otobüs pazarı düşüncesince senenin en ehemmiyetli etkinlikleri ortada yayınlanan BUS2BUS Fuarı'na Türkiye’den Karsan, TEMSA, Otokar ve Anadolu Isuzu katıldı.

Elektrikli araçlarda kilo başına dış satım kıymeti 30 doların üzerinde

TEMSA Üst Yöneticisi (CEO) Tolga Kaan Doğancıoğlu, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Türkiye'nin ticari taşıt açısından Avrupa’nın en şişman üreticisi bulunduğunu belirterek, TEMSA’nın bilhassa otobüs ve dolgun nakil dalında önde mevrut şirketlerden bulunduğunu söyledi.

Fuara ahi SKODA şirketiyle katıldıklarını kaydeden Doğancıoğlu, 9 ve 12 metrelik elektrikli araçlarını fuarda en önce Alman pazarından yetkililere tanıttıklarını tabir etti ve "Küresel ısınmanın tetiklediği sürdürebilirlik ekonomisi süresince kılıç de elektrikli araçlarımızla memleket süresince kılavuz gemisi olmaya himmet ediyoruz." dedi.

Kovid-19 sonrası arsıulusal firmaların coğrafi kendisine yaklaşan bölgelere üretimi kaydırmasında Türkiye düşüncesince bazısı fırsatlar bulunduğunu özetleyen Doğancıoğlu, Türkiye’nin ticari taşıt üretiminde çelimli bulunduğunu ve mekân dostu otobüslerin üretimi düşüncesince avantajlar bulunduğunu aktardı.

Doğancıoğlu, İskoçya'nın Glasgow kentindeki İklim Zirvesi'nde Türkiye’nin de aralarında bulunmuş olduğu devletlerin 2030’e derece yollardaki ticari vasıtaların 3'te 1'inin ve 2040 yılından itibaren topu topu ticari vasıtaların "çevre dostu" olması dair anlaştığını hatırlatarak, "Biz de TEMSA kendisine etraflı planlarımızı 2025 senesinde üretimimizi ½ si el değmemiş emisyonlu araçlardan, elektrikli yahut çevreci yakıtla revan araçlardan olacak halde geliştiriyoruz.” dedi.

TEMSA’nın kemiksiz dış satımcı ortak müşareket bulunduğunu vurgulayan Doğancıoğlu, firmanın ürünlerinin yüzdelik 70’ini 66 ülkeye dış satım ederek Türkiye’ye ekleme bedel kazandırdıklarını tabir etti.

Doğancıoğlu, "Türkiye’nin mecmu ihracatının kilo kıymeti 1,5-2 dolar civarında. Otomotiv ihracatı 10-20 dolar ortada iken bizim elektrikli araçlarda bu 30 doların üzerinde. Dolayısıyla aşırı elan ekleme kıymetli ürünleri ülkemize fırsat, bedel kendisine getirmeye uğraşıyoruz amacımız bu yönde bunu büyütmek.” niteleyerek konuştu.

"Türkiye Avrupa'nın otobüs istihsal üssü"

Karsan dışsatım Grup Müdürü Çağdaş Adıyeke de salgının başlangıcından beri önceki el Avrupa’da ortak fuara katıldıklarını belirtti.

Karsan’ı teknolojik kendisine 55 salname tecrübesi bulunan ortak startup firması kendisine tanımladıklarını tamlayan Adıyeke, "Bu bağlamda fuara ağız ağıza elektrikli araçlarımızı getirdik ve onları Almanya pazarı düşüncesince sergiliyoruz." dedi.

Adıyeke, bahis konusu fuarın bilhassa Avrupalı otobüs üreticilerin toy uygulayım bilimi ürünlerini sergiledikleri aktiflik olduğuna ayraç ederek, fuarda belediyeler, firmalar ve kurumlarla bilim alışverişinde bulunduklarını anlattı.

Türkiye’nin Avrupa’nın otobüs “üretim üssü” bulunduğunu ve Avrupa’da satılan herhangi ortak 2 otobüsten ortak tanesinin Türkiye’de üretildiğini vurgulayan Adıyeke, “Bu bölgede Türkiye Avrupa pazarını istihsal yönünden domine etmiş durumda.” niteleyerek konuştu.

Karsan engelleme Türk otobüs üreticilerinin doğacak teknolojilere envestisman yaptıklarını özetleyen Adıyeke, Karsan kendisine elektrikli araçlarla ait önceki adımlarını tamamladıklarını ve ortak ahir aşama bulunan özerk araçlarla ait yatırımlara başladıklarını belirtti.

Adıyeke, düzey 4 özerk vasıtaların 5 ülkeye operasyonlar düşüncesince teyit ettiklerine dikkati çekerek,"Bu kapsamda Norveç’e önceki özerk taşıt mayıs kocaoğlan başlangıcında teyit edilecek. Karsan’ın bugüne derece 300’den ortak tomar elektrikli otobüs ihracatı gerçekleştirdik. Türkiye’nin dış satım hedefleri bağlamında ekleme kıymeti efdal bulunan ürünlerimizle güzel ortak iş yaptığımızı düşünüyoruz." dedi.

"Otobüs üretimi ve ihracatı Türkiye’de herhangi ortak sene yükselen trende sahip"

Anadolu Isuzu Uluslararası Satış Müdürü Murat Dedeoğlu da elektrikli, hidrojenli ve özerk araçlara dip ortak özen bulunduğunu söyledi.

Fuarda dört dörtlük elektrikli NovoCITI Volt araçlarını tanıttıklarını özetleyen Dedeoğlu, bu araçlardan Fransa’da satıldığını ve Almanya’ya da satmayı hedeflediklerini aktardı.

Dedeoğlu, şişman Avrupa şehirlerinin merkezlerine 2025 yılından itibaren elden elektrikli otobüslerin girilmesine müsaade verileceğini belirterek, "2030’da bu elan da büyüyecek. Elektrik otobüs dönüşümü kaçınılmaz. Biz de bu dönüşümün ortak parçası olmaya çalışıyoruz.” yorumunu yaptı.

Otobüs istihsal ve ihracatının Türkiye’de herhangi ortak sene yükselen ortak trende ehil bulunduğunu vurgulayan Dedeoğlu, “Ana pazarımız Fransa bulunmasına rağmen Avrupa’nın türlü devletlerinde büyümemizi sürdürüyoruz." niteleyerek konuştu.

"Türk üreticiler derinliğine çağda piyasa rakamlarını artıracak"

Otokar Ticari Araçlar Uluslararası Pazarlama ve Satış Direktörü Hakan Bubik ise Otokar kendisine 3 sene aradan sonraları otobüs sektörüyle buluştuklarını belirterek, fuarda mekân dostu “e –Centro ve 12 metrelik site elektrikli otobüsü tanıttıklarını aktardı.

Almanya’da belediyelere misyon sağlayan operatörlerle yaklaşan çalıştıklarını özetleyen Bubik, Berlin Belediyesi ile kestirmece 3 senedir baş başa plan ve icraat yürüttüklerini kaydetti.

Bubik, bu sektörün doğacak 5 yılda seçenek yakıtla etkin vasıtaların dizele nazaran aşırı elan ortak tomar satılması yönünden beklentisi olduğuna ayraç ederek, Otokar’ın da bu kapsamda dolgun nakil misyon araçlarını dizel haricinde doğalgaz ve elektrikli duruma getirdiklerini dile getirdi.

Hakan Bubik, "Herkesin bilmiş olduğu kabil Türkiye dakika ortak otobüs istihsal üssü. Avrupa’ya, dünyaya ve ayrıca Amerika’ya caba dakika Türkiye’de imal edilen otobüsler ihraç edilmekte. Dolayısıyla sektörümüz bilhassa kılıç kazanmak az daha etraflı Türk üreticilerinin derinliğine çağda elan efdal adetlerle piyasa rakamlarını artıracağını düşünüyorum.” niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ