USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk öğrencilerin uydusu NASA'nın olanaklarıyla fırlatılacak

NASA çeşidinden desteklenen evren çapındaki en prestijli manken uydu yarışmasında ön elemeyi önce 3'e girerek sabık Çankaya Üniversitesi mühendislik öğrencilerinin ürettiği uydu prototipi, Virginia Tech Üniversitesinde roketle gökyüzüne fırlatılacak.

Türk öğrencilerin uydusu NASA'nın olanaklarıyla fırlatılacak
18-03-2022 12:18
Ankara

Amerikan Astronomi Topluluğu (AAS), Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile aşırı uluslu doğacak uygulayım bilimi ve havacılık firması Lockheed Martin kabilinden planlı yarışmada, takımlarıyla ön elemeyi güzeşte Çankaya Üniversitesi öğrencilerinin ürettiği manken uydu prototipi, NASA'nın nezdinde 11 Haziran'da 1 kilometre yüksekliğe gönderilecek.

Yarışmaya evren genelinde 100'ün üstünde üniversiteden müracaat yapılırken, Çankaya Üniversitesi Elektrik-Elektronik, Mekatronik, Bilgisayar, Yazılım ve Makine Mühendisliği öğrencilerinden oluşan 24 yabanlık "CanBee" uydu ekibi ön elemeyi güzeşte 40 grup arasına 3'üncü namına girdi.

Öğrencilerin çalışmasını AA muhabirine özetleyen üniversitenin rektör yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Selçuk Geçim, 2019 senesinde Teksas'ta planlı bire müşterek müsabakada 40 darülfünun arasından 5'inci olduklarını anımsattı.

Ön elemelerin dizayn projeleri dikkate alınarak yapıldığını tamlayan Prof. Dr. Geçim, "Bu yılki başarımız eski evren beşinciliğinden hâlâ dobra olacak üzere görünüyor. Uydumuz, NASA'nın olanaklarıyla 1 kilometre gökyüzüne fırlatılacak. İnişte de ayrışık tanıtma üniteleri üzere ait yazılımlar sınav edilecek. Final kararı bu testlerden sonradan belirlenecek." dedi.

"Her nesne müşterek adımla başlıyor"

Üniversitede kuramsal eğitimlerin yanı esna kılgısal derslere ve laboratuvar çalışmalarına da toprak verdiklerini anlatım fail Geçim, derslerinden arta küsurat yıllarda projede toprak meydan değişik alanlardaki öğrencilerin teşrikimesai içinde efkâr ürettiğini söyledi.

Türkiye Uzay Ajansının kurulmasının önemine dikkati çekici Prof. Dr. Geçim, şunları kaydetti:

"Her nesne önemsiz müşterek adımla başlıyor. Sonuca müşterek günde muvasalat etmek muhtemel değildir. Bu çeşit planlar üniversitelerde, müşterek bilinç, müşterek bilgilenme yahut farkındalık tekvin açısından aşırı önemlidir. Öğrencilerimiz, mezuniyetinde müşterek etap önde namına işe başlayacaklar. Türkiye elbette ki feza ajansını kurmakla aşırı ehemmiyetli müşterek etap attı. Umuyoruz, bundan böyle lazım gelişmeler sağlanır. Mesela nice üniversite, ABD'den biliyorum, özlük uydularını fırlatıp özlük genel ağ haberleşmelerini de bu uydu üstünden hâlâ emniyetli yapıyor. Bugün tığ de hususi uydumuzu atıp, Çankaya Üniversitesi namına bu işi yapacağız dememiz az buçuk er lakin söylediğim üzere değme nesne müşterek adımla başlıyor. İleride düşünmemiz gereken, düşünebileceğimiz hedeflerden birisi namına değerlendirebiliriz."

"Öğrencilerimiz zirvede çıkarlarını gösterebiliyor"

"CanBee" takımının bilimsel niteliği bulunan danışmanı ve üniversitenin Makine Mühendisliği araştırı görevlisi Eyup Koçak da müsabakanın öğrencilere esasta karşılaştıkları problemleri aşarak müşterek uydu modellemesi ika olanağı sağladığını aktardı.

Farklı bölgelerde terbiye gören öğrencilerin müşterek arada emek vermek fırsatı bulduğunu özetleyen Koçak, "Bu da elbette ki izinli olduktan sonradan ülkemizin defans sanayisi yahut erdemli teknolojiye müteveccih mühendis ihtiyacını istikbal kılmak şartıyla müşterek tedbir oluyor. Çünkü almış olduğumuz bu başarıyla beraberce öğrencilerimiz elden millî bazda değil arsıulusal arenada da kendilerine toprak edinip erdemli donanımda, erdemli niteliğe erbap işler ortaya koyabiliyorlar. Öğrencilerimiz zirvede çıkarlarını gösterebiliyorlar." sanarak konuştu.

"Buradaki hepsi işinden aşırı beğeni alıyor"

Model uydunun yazılım vazifesini 2020'de üstlenmeye süregelen Bilgisayar Mühendisliği 4. derslik talebesi Kerim Güven ise icraat esnasında edinmiş olduğu tecrübelerle iş hayatında hâlâ avantajlı pozisyona geldiğini söyledi.

Türkiye'yi gayrimenkul haricinde anabolizma edeceği düşüncesince bahtiyar bulunduğunu dile getiren Güven, "Çok gururluyum. Türkiye'yi muhtemel bulunan en dobra biçimde gayrimenkul haricinde anabolizma eylemek elbette ki herkesin görevidir. O sebepten elimizden geleni yapıyoruz. Buradaki başarıyı dirim boyu anlatmayı planlıyorum. Makineci ve elektronikçi arkadaşlarımızla akşamlara denli değme şeyin kusursuz olması düşüncesince fasılasız çalıştık. Buradaki hepsi işinden aşırı beğeni alıyor. O sebepten çoğumuz buraya koşarak geliyoruz." ifadelerini kullandı.

Model uydu yarışması

Türkçesi "kutu uydu" anlamına mevrut "Can Satellite"in kısaltılmış ıssız bulunan ve 2004'ten beri planlı CanSat, dünyanın en prestijli manken uydu yarışması namına görülüyor.

Uzay dalında tasarım, istihsal ve fırlatma faaliyetlerini içeren müşterek yarış bulunan CanSat'ta ön elemeyi güzeşte 40 üniversitenin takımları, Virginia Tech Üniversitesinde 9-12 Haziran'da bitiş coşkusunu yaşayacak.

Sadece darülfünun öğrencilerine açıkça bulunan yarışmada, takımlardan bilimsel niteliği bulunan müşavir takibinde, değme sene açıklayan rolü gerçekleştirebilecek feza sistemlerini tasarlamaları, üretmeleri ve rolü yürütme etmeleri bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ