USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Bilim ve Araştırma Diyaloğu'nun geçmiş toplantısı yapıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Avrupa'yı içten etkileyen göç, enerji, düzenlilik ve hazırlık zinciri krizleri delik önüne alındığında, Türkiye'nin bütünlük ve Avrupa düşüncesince açacak yurt bulunduğu aşikardır." dedi.

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Bilim ve Araştırma Diyaloğu'nun geçmiş toplantısı yapıldı
15-11-2022 17:08
Brüksel

Bakan Varank ve AB Komisyonu Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Mariya Gabriel, Brüksel'deki AB Komisyonu binasında, bilim, araştırma, uygulayım bilimi ve teceddüt dalında karşı el meydana getirilen Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantısı kapsamında basına açıklamalarda bulundu.

İstanbul'daki yıldırı saldırısına bağlı Varank, "Geçtiğimiz gündüz vatanımızda meydana mevrut çıyan yıldırı saldırısında hayatını yitiren yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, hepsi yaralılarımıza çabuk şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağlıklı olsun. Bu acıklı hadisenin karşı anından itibaren Türkiye'ye ve Türk halkına el donanması mesajlarını ileten, hassaten AB yetkilileri kazanmak neredeyse her insana gösterdikleri el donanması düşüncesince teşekkürname ediyorum." ifadesini kullandı.

Varank, terörün bugün dört başı mamur evren ülkelerinin eş sorunu olduğuna dikkati çekerek, kimden geldiğine, kimisi hedeflediğine bakılmaksızın eş hissedar halde teröre huzur en çelimli tepkiyi hasretmek icap ettiğini vurguladı.

Teröre huzur konkre etap atılmalı

Terörle mücadelede düet ve arsıulusal iş birliklerinin öneminin herhangi hissedar güzeşte gündüz henüz da arttığını tamlayan Varank, "Türkiye adına herhangi hissedar devir terörle savaş noktasında, AB devletleri hassaten kazanmak neredeyse hepsi taraflarla DOĞRU teşrikimesai içinde olduk. Muhataplarımızdan da ayrımsız hassasiyeti, ayrımsız el donanması ruhunu hemen lafla değil konkre adımlarla beklediğimizi göstermek istiyorum." diyerek konuştu.

Bakan Varank, Türkiye’nin AB'ye üyelik süreci konusunda, "AB'ye yeterli üyelik, Türkiye'nin izlemsel hedeflerinden biri olmaya bitmeme ediyor." dedi.

AB'nin, yevmi siyasal tartışmalara hapsolmadan, Türkiye ile ilişkilerini berk hissedar esas üstünde ilerletmesini beklediklerine ayraç fail Varank, "Avrupa'yı içten etkileyen göç, enerji, düzenlilik ve önlem zinciri krizleri menfez önüne alındığında, Türkiye'nin Birlik ve Avrupa düşüncesince açacak memleket bulunduğu aşikardır." diyerek konuştu.

Varank, "Karşılıklı atılacak hepsi konkre adımlar minimum Türkiye'ye bulunduğu kadar, tehlikesiz olun AB'ye de iri menafi sağlayacaktır." ifadesini kullandı.

Küresel krizleri Türkiye çözüyor

Yaşanan sonuç gelişmelerin AB'nin arsıulusal etkinliğinin artırılmasında Türkiye'nin noktayı doldurulamaz hissedar oyuncu bulunduğunu gösterdiğini tamlayan Varank, "Rusya-Ukrayna cenginde bugüne derece başarıya kazanmış salt dü diplomatik teşebbüs var. Bunlardan bir tanesi global kıtlık krizinin önüne güzeşte Karadeniz Tahıl Koridoru'nun açılmasına ilişikli anlaşma. Diğeri ise, başarıyla gerçekleşen köle takaslarıdır. Bu dü müspet diplomatik gelişimin de Türkiye Cumhurbaşkanının girişimleriyle yaşama önceki olması, Türkiye'nin proaktif rolünü ve global krizleri çözmedeki yeteneğini en dobra halde ortaya koymuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Gümrük Birliği

Bakan Varank, eş hedefler doğrultusunda Türkiye ve AB'nin rüçhan teşrikimesai alanlarını belirlemesinin iri ehemmiyet taşıdığını anlattı.

"Gümrük Birliği sayesinde, başlangıcından buyana herhangi hissedar dü tarafın hesaplı çıkarlarına görev fail nazirsiz hissedar ticari ilişkimiz var." diyen Varank, Türkiye'nin Avrupa Birliği Tek Pazarı ile ait nice bölgede AB siyasa ve mevzuatlarına ati derecede ahenk sağladığını hatırlattı.

Varank, Türkiye ve AB ortada ticari ilişkilerin önemine dikkati çekerek, "İkili tecim hacmimiz 2021 senesinde 178 bilyon dolar seviyesine ulaştı." dedi.

Gümrük Birliği'nin faydalarının Kovid-19'un global iktisat üstünde yarattığı müşkülat ve global bedel zincirlerindeki kırılmalarla henüz da açıkça bir duruma geldiğini anımsatan Varank, "Mevcut ortaklığımızın kazanımlarını bitmeme eylemek ayrıca henüz da çoğaltmak düşüncesince Gümrük Birliği'nin güncellenmesini zorunlu buluyoruz. Oldukça levent boylu süredir gündemde bulunan bu hususta da konkre adımlar atmamızın ehemmiyetli bulunduğunu hissedar el henüz bu bölüm vesilesiyle anlatım eylemek istiyorum." diyerek konuştu.

Türkiye'nin sonuç 20 yılda iri tekâmül kaydettiği bilim, araştırma, uygulayım bilimi ve teceddüt sahalarında AB ile kurduğu iş birliğini henüz da pekitmek düşüncesince koyu hissedar programla Brüksel'de olduklarını anımsatan Varank, dün şeb ezanı Komisyon Üyesi Gabriel'in ev sahipliğinde hissedar araya geldiklerini, bu şeb ezanı da AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager ile hissedar mülakat yapacaklarını söyledi.

Yüksek Düzeyli Diyalog

Varank, AB ile Türkiye ortada kurulan Bilim, Araştırma, Teknoloji ve Yenilik dalında Yüksek Düzeyli Diyalog mekanizmasının karşı toplantısını AB Komisyonu Üyesi Gabriel ile başlattıklarını, diyaloğun ilişkileri henüz odaklı hissedar şekilde, en fevk mercilerden ele edinmeyi amaçlayan hissedar düzenek bulunduğunu anlatım etti.

Türkiye ile AB ortada henüz evvela aut politika, ulaştırma, enerji, ekonomi, terörle mücadele, iklim, barhana ve ekincilik hikayelerinde da erdemli seviyeli diyalog toplantıları düzenlendiğini anımsatan Varank, "Bugün de, AB ile karşı el bilgelik ve araştırı dalında Yüksek Düzeyli Diyalog toplantımızı gerçekleştiriyoruz." dedi.

Varank, AB'ye üyelik müzakerelerinde "Bilim ve Araştırma" faslının Türkiye'nin tedbir seviyesinin en ati ölçüde bulunduğu ve bugüne derece müzakereye açık 16 çevrim içinde başarıyla mülga hissedar tane çevrim konumunda bulunduğunu vurguladı.

İş birliğinin güçlendirilmesi düşüncesince atılabilecek adımlar belirlenecek

Bugünkü görüşmede rüçhan adına AB'nin hava değişikliği ile mücadelede ortaya koyduğu Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine ulaşmasında Türkiye'nin sağlayacağı katkıların ele alınacağına ayraç fail Varank, "Yenilenebilir erke üretimi, çevreyle mevzun teknolojilerin geliştirilmesi hassaten kazanmak neredeyse yeşil tahavvül dalında AB araştırı kurumları ile iş birliğimizin güçlendirilmesi düşüncesince atılabilecek adımları belirleyeceğiz." diyerek konuştu.

Varank, global iktisat yarışının ana unsuru bulunan geleceğin sayısal teknolojilerinin geliştirilmesi ve bu teknolojilerin KOBİ'ler hassaten kazanmak neredeyse ait tarafların hizmetine sunulması düşüncesince gerçekleştirilebilecek eş emekleri da ele alacaklarına dikkati çekerek, "Yeşil ve sayısal tahavvül alanındaki eş hedeflerimizin gerçekleştirilmesi düşüncesince gerekseme duyduğumuz finansman, bu finansman ihtiyacının karşılanması düşüncesince Ufuk Avrupa, Dijital Avrupa ile başka bütünlük programlarının ve Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının çalışan kullanımını da değerlendireceğiz." dedi.

"Bugün Bilim, Araştırma, Teknoloji ve Yenilik dalında karşı toplantısını gerçekleştirdiğimiz Yüksek Düzeyli Diyalog mekanizmasının türkiye ve AB ilişkilerinin eş pozitif şeyler ve yeterli üyelik doğrultusunda baştan canlandırılmasında ehemmiyetli hissedar medet sunacağına inanıyorum." diyen Varank, toplantının Türkiye ve AB'nin inovasyon kapasitesinin gelişimine ve araştırı iş birliklerinin kuvvetlenmesine doğurgan katkılar sağlamasını diledi.

İkinci güruh Türkiye'de olacak

Bakan Varank, "Yüksek Düzeyli Diyalog mekanizmasının 2023 senesinde gerçekleştireceğimiz ikinci toplantısına Türkiye adına ev sahipliği yapmaktan iri sevinme duyacağımızı anlatım eylemek istiyorum." diyerek konuştu.

AB Komisyonu Üyesi Mariya Gabriel de bilim, araştırma, uygulayım bilimi ve yenilikçilik mevzulu Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantısının bugün karşı el düzenlendiğini belirterek, Türkiye ile AB ortada levent boylu senelerdir bilgelik ve uygulayım bilimi dalında iş birliğinin sürdüğünü anlatım etti.

Türkiye'nin Ufuk Avrupa programına katılma anlaşmasını güzeşte sene imzaladıklarını hatırlatan Gabriel, bugünkü diyalog toplantısının eş çalışmaların ne ve ne bölgelerde güçlendirileceğine odaklanacağını bildirdi.

100'den hissedar tomar projede iş birliği

Gabriel, "Şu anda 100'ün üstünde projede teşrikimesai yürütüyoruz. Ama hassaten dü ana nedenle henüz çelimli ve serbest hissedar düzentileme sektörü bekliyorum. Birincisi, ayrımsız zorluklarla huzur karşıyayız. Araştırma ve yenilikçiliğin hükümetlere ve işletmelere zorluklara huzur hal anımsamak düşüncesince iane etmedeki önemini biliyoruz." dedi.

Birlikte henüz güçlüyüz

Bunlara metanetli adına Kovid-19 aşılarının geliştirilmesini, seçenek erke kaynaklarının bulunmasını ve henüz doğurgan besin üretimini yayınlayan Gabriel, şu halde bitmeme etti:

"İkinci adına baş başa henüz güçlüyüz. İş donanması gerçekleştirmek henüz makul ve çabuk hal bulma ihtimalini katlamaktadır. Bugün görüşmelerimizde çevreci endüstri üretimi, yenilenebilir erke ve iklime dokunca vermeyen kentler meselesini ne kolektif geliştirebileceğimize odaklanıyoruz. Türkiye ve AB'nin bu amaçlarda ayrımsız düşüncede bulunduğunu görmekten mevki duyuyorum."

İzmir ve İstanbul'un çevreci ve kurnaz kentler misyonuna katılmalarının bunun işareti bulunduğunu kaydeden Gabriel, Türkiye'nin parlak hidrojen, parlak enerji, bitmeme fail yenilenebilir erke sistemleri kabil Ufuk Avrupa ortaklıklarına karışma olmasının da önemine ayraç etti.

Gabriel, "Toplumlarımızın, ekonomilerimizin ve rekabetçiliğimizin yararı düşüncesince bilim, yenilikçilik ve sanayiyi baş başa henüz yakınlaştırmalıyız." diyerek konuştu.

Bu kapsamda Türkiye ile teşrikimesai yaptıklarını aktaran Gabriel, eş pozitif şeyler doğrultusunda bu iş birliğini güçlendireceklerine inandığını vurguladı.

Öte yandan, AB Komisyonu binasında kaynaklanan Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantısına, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve Türkiye ve AB çeşidinden baş döndürücü sayıda fevk düzem ajan katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ