USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'nin iklim savunma sistemleri bu tesisten çıkacak

Türk savunma sanayisi içerisinde geliştirilen iklim savunma ve roket sistemlerinin üretileceği sınav ve bütünleşme merkezi göreve hazırlanıyor.

Türkiye'nin iklim savunma sistemleri bu tesisten çıkacak
24-04-2022 11:41
Ankara

AA muhabirinin edinmiş olduğu bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda Türkiye'ye savunma sanayisi planlarında kullanılmak kıl payı dünkü altyapılar kazandırılmasına müteveccih icraat sürüyor. Bunlardan Hava Savunma Test ve Entegrasyon Merkezi (HSTEM), ASELSAN Temelli Başkent Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) arazisinde kuruluyor.

Tesiste, iklim ve roket savunma projelerinin ihya ve dizi istihsal dönemlerindeki sistem/alt manzume üretim, entegrasyon, sınav ve tasdik faaliyetlerinin çalışan biçimde yapılabilmesine müteveccih muhtelif ümranlı altyapılar toprak alacak. Kurulum çalışmalarında ehemmiyetli açıklık tahsil edilen tesis, akıbet hazırlıkların tamamlanmasıyla DOĞRU sürede faaliyete geçecek.

HSTEM bünyesindeki Sistem Üretim ve Entegrasyon Binası, kısaca 16 bin metrekare gizli bölgeye ehil olacak ve burada iklim ve roket savunma projelerinin dizi istihsal gereksinimleri karşılanacak.

Test Kontrol Merkezi, hepsi sınav faaliyetlerinin planlanması, koordinasyonu, açıktan kontrolü, testler sırasında/sonrasında elde edilmiş verilerin kayıt, çözümleme ve değerlendirilmesi amacıyla kullanılacak.

Kapalı Atış Poligonu'ndan, geliştirilmekte bulunan tabanca ve cephane sistemlerinin atışlı sınav ve tasdik faaliyetlerinde yararlanılacak. Yaklaşık 200 mt. atış mesafesini destekleyen poligonda, 35-40 milim kalibreye derece silahlarla atış yapılabilecek.

Sistem Test, Ayar Kalibrasyon Altyapısı ve Test Kulesi, sistemler üstündeki sevkitabii ve elektro-optik algılayıcıların işlevsel testleri, görüş/algılama hatlarının (nişan hattı) kırılan namına öz içre ve sonra nişan hattı ile atış hattının (namlu hattı) kırılan namına çakıştırılmasına müteveccih boy bos ve ölçümleme faaliyetlerinde kullanılacak.

Tesiste başkaca sistemlerin devim bilimi şartlar altında performanslarının ölçülmesi ve iyileştirilmesi düşüncesince askeri standartlarla tanımlanan hususi sınav parkurları toprak alacak.

Hava savunma sistemleri önce imtihanı ROBOSİM'de verecek

Hava savunma sistemlerinin zorba senaryolar altındaki testleri, doğrulamaları ve ekinlik vizyonu ise "ROBOSİM Açık Alan Test Altyapısı"nda gerçekleştirilecek.

ROBOSİM, iklim ve roket savunma sistemlerin asıl yaşamda karşılaşabileceği hedeflerin yanca ve yükseliş zaviyevi hareketlerini de içerecek biçimde bariz bölgede benzetimi gayeli kullanılacak. Bu altyapıda kablo-robot teknolojisi kullanılarak içerisine elektro-optik ve sevkitabii gaye simülatörleri yerleştirilen kabinlere yanca ve yükseliş ekseninde akım kabiliyeti kazandırılacak. Bu sayede tekli/çoklu hedefler içeren zorba angajman senaryolarının bariz bölgede benzetimi belkili olacak.

ROBOSİM altyapısıyla sistemlerin zorba gaye tespit, strateji kabilinden başarım testleri ve aktiflik doğrulamaları kontrollü, tekrarlanabilir ve emniyetli müşterek sınav süresince yapılabilecek.

Bu altyapının dünyada müşterek örneği bulunmuyor. Çok zorba fen özellikler (hassas pozisyonlama doğruluğu, hız, ivme ve benzeri) mucip ROBOSİM, aşırı sayıda yazılım ve tesisat bileşeni yer ediniyor ve hepsi bileşenler ulusal namına geliştiriliyor.

ROBOSİM’deki elektro-mekanik ve öteki hepsi madun bileşenlerin istihsal ve üretimevi testleri başarıyla tamamlandı.

Sıra dışı ve hususi çözümlerle yaşama geçiyor

Elektro-mekanik yapıyla tümleşik inşaat/kule/temel yapısı, hususi namına tasarlandı ve projelendirildi. Yaklaşık 75 mt. yüksekliğindeki kulelerin bayır noktasında hepsi operasyonel ve yel yükleri altında hemen biraz santimetre sapma kıymeti elde ediliyor. Sıra dışı yapım ve cihannüma yapısının projeye makul biçimde sahada kurulumu, sınav ve doğrulaması tamamlandı.

ROBOSİM'de hepsi sınav faaliyetlerinin planlanması, koordinasyonu, aşırı sayıdaki madun sistemin senaryoya makul namına asıl zamanlı açıktan kontrolü, testler sırasında/sonrasında elde edilmiş verilerin kayıt, çözümleme ve değerlendirilmesi amacıyla hususi müşterek yazılım kullanılacak. ASELSAN bünyesine geliştirilen bu yazılımın Sistem Entegrasyon Laboratuvarı süresince geliştirilmesi, sınav ve doğrulamaları başarıyla tamamlandı.

ROBOSİM düşüncesince elektro-mekanik ve öteki donanım/yazılım bileşenlerinin meydan kurulum, bütünleşme ve testlerinin en çelimsiz sürede tamamlanması ve kullanıma katılması planlanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ