USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'nin 'Model Uydu Yarışması' sınırları aşıyor

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında planlı Model Uydu Yarışması'nın, dünya dışından katılımlarla dalında diyalekt önder olması hedefleniyor.

Türkiye'nin 'Model Uydu Yarışması' sınırları aşıyor
26-09-2021 15:56
İstanbul

Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Anadolu Ajansı'nın paydaşı bulunduğu TEKNOFEST'te Model Uydu Yarışması ve firmanın faaliyetlerine bağlı AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ertok, TEKNOFEST paydaşı namına eskiden yıldan beri Model Uydu Yarışmasıyla etkinliğe yardım sağladıklarını anlatım etti.

Dünyada uydu üretimi ve türlü görevlerin gerçekleştirilmesine müteveccih model uydu yarışmaları yapıldığını özetleyen Ertok, başta ABD'de planlı CanSat Model Uydu Yarışması düşüncesince darülfünun takımlarının kendilerine sponsorluk başvuruları yaptıklarını söyledi. Ertok, şu halde konuştu:

"Bu yarışmayı illet Türkiye'de yapmıyoruz niteleyerek düşündük. Türkiye'de yaparsak yurtdışına gidemeyen takımlarımız, öğrencilerimiz uydu ve feza teknolojilerinde çıkarlarını geliştirirler dedik, bu halde yola çıktık. İlk müsabakada 8 ekip yarışmıştı, 3 ekibi uçurabilmiştik. Bu sene 130 ekip müracaat yaptı, 66 ekip pervaz evveliyat sonuç arama evresini geçti ve devir kısıtlanmış bulunduğu düşüncesince eskiden 20'sini bitiş uçuşlarına alabildik."

Yarışma kapsamında kısaca 500-750 gr. ağırlığında uydular geliştirildiğini, bunların fırlatıldığını, gerileyiş esnasında da arazi istasyonuyla haberleşme, data ve fon aktarımı, komutla türlü görevler yürütme edilmesini istediklerini tamlayan Ertok, talebin değme sene arttığı müsabakanın bu yılki birincisinin Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ekibi bulunduğunu bildirdi.

Ertok, "Arkadaşlar iri yanında cansiparane kısaca 8 ay süresince dizayn etabından üretim, sınav ve pervaz amasına derece halis muhlis etapları izleme ederek yanında proses ilerletiyorlar. Bu da mühendis namına feza dalında uydu üretimi evresinde nelerin bulunduğunu yanında mühendisin yeniden sona görmesini sağlıyor." dedi.

Türksat'ta 40-50 nefis yanında mühendis grubunun 8 ay süresince müsabakanın organizasyonu ve yürütülmesiyle ilişik çalıştığını dile getiren Ertok, şunları kaydetti:

"Bu desteği vermeye bitmeme edeceğiz. Her sene üzerinde koyarak, yarışmayı geliştirerek gençlerin uydu ve feza teknolojileri dalında bu eğitimi alabilmelerinin alternatifini açmayı hedefliyoruz. Şu anne derece az buçuk ülke zarfında kaldı, önümüzdeki yılla baş başa elan yanında tomar ülke dışından katılımın önünü anahtar yanında yapılanmaya kullanmak istiyoruz. ABD'de meydana getirilen CanSat yarışmalarının diyalekt önderi olması anlamında de adımlarımız olacak. Böylece yandaki ülkelerden gelip yarışma dahil olan darülfünun öğrencileri, takımları olmasını istiyoruz. Bu bizim düşüncesince ehemmiyetli yanında hedef. Final etabında ülke dışından ekipler giyinmek ve üniversitelerimizle yarışmalarını sağlayarak bunu elan arsıulusal yanında yarışma durumuna dönüştürmeyi istiyoruz."

Hasan Hüseyin Ertok, başkaca bu bölgede çalışacak gençlerin erişmesi açısından yetişim olanakları sunduklarını, iş imkanlarını değerlendirdiklerini anlatım etti.

Ertok, "Daha geçmiş yarışmalardan bünyemize kattığımız öğrenciler var. Uydu üretiminde fariza düzlük TUSAŞ, TÜBİTAK UZAY, ASELSAN üzere şirketlere gittiklerinde de bizim düşüncesince alım çalım deposu oluyor. İnsan deposu esermek düşüncesince elimizden mevrut değme şeyi yapıyoruz." niteleyerek konuştu.

5B ve 6A uydularında sonuç durum

Şirketin gündemindeki uydu projelerinden 5B ile ilişik bilgiler sağlayan Ertok, boşluk ayında uyduyu fırlatmayı hedeflediklerini söyledi.

5B'nin yörüngeye yerleşmesi ve hizmete alınmasının kısaca 6 ay süreceği bilgisine sağlayan Ertok, şu değerlendirmelerde bulundu:

"5B planlamalarımızdaki en ehemmiyetli uydulardan biri olacak. Türksat uydu filosunun en güçlü, erdemli kapasiteli uydusu olacak. Özellikle data haberleşmesi dalında aşırı ehemmiyetli yanında yatırım, dört gözle bekliyoruz. Çeşitli anlaşmalar da hazırlamaya başladık, görüştüğümüz ayrıksı şirketler da var. Bunları uydu gelene derece ilerleteceğiz.

6A'da tanıtma uydumuzun mühendislik modelinin testleri ve bütünleşme emekleri tamamlandı. Test etapları beğenmek üzere. Uzaya gönderilecek uydu modelinin bütünleşme aşamasındayız, o düzentileme da paralelinde bitmeme ediyor. Önümüzdeki senenin sonuna derece üretiminin tamamlanmasını bekliyoruz. TÜBİTAK UZAY, ASELSAN, TUSAŞ ve CTech çalışıyor, kılıç de alıcı kurum, uydunun sahibi namına emekleri izleme ediyoruz. Arkadaşlarımız da o projede çalışıyor. 2023 yılı eskiden çeyreğinde de inşallah fırlatacağız. Fırlatmayla ilişik de sözleşmemizi yaptık, Space X ile anlaştık. Falcon 9 roketiyle 6A'yı da 2023'te uzaya göndermeyi hedefliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ