USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'nin yazılım ekosistemi güçleniyor

Bakan Varank, yazılımcı sayısını tasarruf etmek icap ettiğini belirterek, "Çünkü gitgide mesleklerin dönüşümüyle bu arada bariz baş döndürücü elan müşterek tomar bir duruma gelecek. Türkiye de yazılımcı sayısını tasarruf etmek düşüncesince programları ayrımsız dev

Türkiye'nin yazılım ekosistemi güçleniyor
26-09-2021 14:35
İstanbul

TEKNOFEST 2021, "Milli Teknoloji Hamlesi" ruhunu bu sene da kâffesi katılımcılara yaşattı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye'nin önce siber lisesi, Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine siber düzenlilik eğitimleri düzenledi.

5 gündüz devam eden eğitimde rastgele ortak gündüz dalında bilirkişi eğitmenler değişik mevzularda geleceğin siber kahramanlarına eğitimler verdi. HackIstanbul finalinin arkası sıra mini ortak "Bayrağı Yakala Yarışı" (CTF) de öğrenciler düşüncesince düzenlendi. 5 günce eğitimin böylece öğrencilere meydana getirilen mini CTF'de öğrenciler ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç'tan aldı.

Varank ile Koç, "HackIstanbul"un "Mükafat Avcılığı (Bug Bounty)" formatında meydana gelen bitiş turu yarışmacılarıyla da ortak araya geldi.

Lise öğrencilerinden, erdemli lisansını tamamlamış bireylere denli enli görgü bilimi bilimi kuru yelpazesindeki katılımcılarla geveze fail Varank, hâlâ sonraları "HackIstanbul" ve TEKNOFEST'e bağlı değerlendirmede bulundu.

"Bu işlere envestisman gerçekleştirmek baş döndürücü önemli"

Varank, HackIstanbul'un Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin düzenlemiş bulunduğu vizyoner ortak konkur bulunduğunu vurgulayarak, arsıulusal müsabakada değişik senaryolarda ekipler veya ferdî yarışmacıların açıkları bulmaya ve ödüller kazanmaya çalıştıklarını anlattı.

4 senedir planlı müsabakanın rastgele ortak sene üstünde koyarak ilerlemeye bitmeme ettiğini dile getiren Varank, "Gerçekten bu tip işlere envestisman gerçekleştirmek baş döndürücü önemli. Özellikle siber düzenlilik dalında devasa kuruluşların caba bulamadığı hataları, bu işten anlayan uzmanlar haydi haydi bulabiliyor. Dolayısıyla bu tip yarışmalarla tığ hem farkındalık peyda etmek istiyoruz aynı zamanda asıl açıdan sektörde etkin insanlarla bağlantı kurmak, ortak network peyda etmek onlardan da bilgili kazanmak istiyoruz." sanarak konuştu.

"Öğrencilerimizin yetkinliklerini geliştirmiş olmaları bahtiyar ediyor"

Varank, siber düzenlilik lisesinde okuyan öğrencilerle de ortak araya geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu Türkiye'de toy uygulanmaya başlamış ortak sistem lisesi programı. Siber düzenlilik uzmanlarını hâlâ ortaöğretim seviyesindeyken yetiştirmeye etkin Milli Eğitim Bakanlığımızın başlatmış bulunduğu Teknopark İstanbul'un iri ortak dayanak noktası verdiği proje. Geçmişinde az buçuk harf yemeni bulunan elektronik beyin bilimlerinde master yapmış birisi yerine diyebilirim ki ortaöğretim öğrencilerimizin hâlâ ortak numara sınıftayken bu denli yeteneklere erbap olması, yetkinliklerini bu denli geliştirmiş olmaları insanı bahtiyar ediyor."

Varank, TEKNOFEST'i arsıulusal bellik ika emek harcamaları kapsamında HackIstanbul'u da siber düzenlilik dalında etkin iri ve ünlü hackerları da cezbedebilecekleri ortak konkur durumuna iletmek istediklerini bildirdi.

Yazılımın bundan sonraları dünyanın elzem ortak piyasası olduğuna ayraç fail Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Üretim de engelleme kazanmak az daha rastgele ortak sektörde bundan sonraları yazılımın girmediği ortak meydan yok. Biz sonuç devirde memleketimizdeki yazılımcı sayısını geliştirmeye çevrilmiş toy gıcır programlar devreye sokuyoruz. Ecole 42 adlı toy ortak yazılımcı okulu açtık. Burada ağız ağıza birbirinden öğrenme metoduyla öğrenciler ekipler kurarak tek hoca olmaksızın menfaatlerini yazılımcı yerine yetiştiriyorlar. TEKNOFEST kapsamında Google, Girişimcilik Vakfı ve T3 Vakfı gene Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Bakanlığımız ortaklığında toy ortak online yazılım ve aldatmaca ihya okuluna imza attık. Burada senede 2 bin gencimiz 400 saate vasıl görgü bilimi bilimi alacaklar."

"İlgiden memnunuz"

Varank, yazılımcı sayısını behemehâl çoğaltmak gerektiğine dikkati çekerek, "Çünkü gitgide mesleklerin dönüşümüyle bu arada açıkça baş döndürücü hâlâ ortak tomar bir duruma gelecek. Türkiye de bu açıdan yazılımcı sayısını çoğaltmak düşüncesince toy programları uygun devreye sokuyor." dedi.

TEKNOFEST’i arsıulusal bellik durumuna iletmek istediklerini anlatım fail Varank, dünyada ortak düşüncesi olan, uygulayım bilimi geliştiren, toy ortak teşebbüs kuran rastgele ortak gencin önce yerine TEKNOFEST'i düşünmesini istediklerini vurguladı.

Varank, bunun yolunun da arsıulusal networkü genişletmekten geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu sene baş döndürücü hâlâ ortak tomar arsıulusal kol yarışmalarımıza katıldı. Endonezya, Pakistan, Polonya, Azerbaycan’dan ekipler değişik uygulayım bilimi yarışmalarında gelip arak döktüler. TEKNOFEST'i ne denli arsıulusal bir duruma getirebilirsek o denli değerli olabileceğimize inanıyoruz. Bu seneki ilgiden memnunuz, inşallah TEKNOFEST'in değişik organizasyonlarını değişik devletlerde de yapacağız."

"Bu özgüven rastgele ortak şeye değer"

Bu sene festivalde nice teceddüt ve önceleri arazi aldığını anımsatan Varank, "İnsansız iklim araçlarıyla insanlı uçakların baş başa demonstrasyon yaptıklarını gördük ki bu dünyada önce kere bulunan ortak şey." sanarak konuştu.

Varank, TEKNOFEST’te yeniliklerin bitmeyeceğini vurgulayarak, festivalle Türkiye’de bilim, teknoloji, feza ve havacılık ateşini yaygınlaştıracaklarını dile getirdi.

Gençlerin özgüveninin kendisini bu sene hâlâ ortak tomar etkilediğini tamlayan Varank şunlara aksan yaptı:

"İnsansız su altı sistemlerinde Cağaloğlu Anadolu Lisesi anca algoritmalar yazmışlar ki insanoğlu beklenmedik ediyor. Beni etkileyen ortak olay yaşadım. Biyoteknoloji ve İnovasyon etkinliğinde ortak gencimiz elimden tuttu; ‘Sayın bakanım lütfen eş size projemizi göstereceğim.’ dedi, projesini gösterdi. Bir ortaöğretim öğrencisiydi Kütahya’dan katılıyor, dedi ki: 'Şu gördüğünüz plan bundan 15 sene sonraları Türkiye'nin feza istasyonunda müvellidülhumuza üretecek biyoteknoloji tabanlı projedir. Benim adımı ihmal etmeyin benim hamle Enes bundan 15 sene sonraları bunu başardığımızı göreceksiniz.' Bu özgüven hakkıyla rastgele ortak şeye değer. Bu özgüvene erbap gençlerimiz rastgele ortak şeyi başarır. Bizim bu zamanlarda hakeza ortak özgüvenimiz de hakeza ortak imkanımız da yoktu. Biz rastgele ortak şeyi onlar düşüncesince yapıyoruz. İnşallah Türkiye'nin geleceğini baş döndürücü bembeyaz görüyoruz. Türkiye’yi teyit edeceğimiz elleme gençlerimizin bulunduğunu bu yarışmalarda kendiliğinden yaşıyoruz."

"Eğitim meydan öğrenciler gelecekte siber vatanı koruyacak"

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç da öğrencilerin aldığı eğitimlerin baş döndürücü ehemmiyetli olduğunu, görgü bilimi bilimi meydan öğrencilerin gelecekte siber vatanı koruyacağını vurguladı.

Koç, TEKNOFEST kapsamında öğrencilere 5 gündüz süresince dalında bilirkişi siber düzenlilik eğitmenleri çeşidinden eğitimler verildiğini, amaçlarının siber düzenlilik dalında gençleri en elleme halde esermek bulunduğunu anlatım ederek, Türkiye’nin önce siber lisesinin gelecekte sayısal varlıkları koruyacak siber kahramanlar yetiştirdiğini dile getirdi.

Ziyaretçilerden dip ilgi

Bakan Varank, hâlâ sonra, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve ziyaretçilerle beraberinde curcuna dalında mevcut ve yerel imkanlarla imal edilen yunak iklim balonunu deneyimledi.

TÜBİTAK’ın standına da ziyarette mevcut Varank, çocuklarla beraberinde Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) çeşidinden geliştirilen Katlanabilir Mayın Dedektörü OZAN ile kum havuzunda maden kontrol etkinliğine katıldı.​​​​​​​ Varank, curcuna dalında ziyaretçilerle foto da çektirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ