USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: Milli Muharip Uçağın gelişigüzel şeyini evcil gerçekleştirmek zorundayız

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ Genel Müdürü Kotil, ilkin Milli Muharip Uçak Projesi'nin gereksinimlerini istikbal etmek peyda etmek kabilinden muhtelif planlar düşüncesince kurmuş oldukları acemi tesislerin dış satım kanalıyla iklim ekonomisine yardım sağlayacağını bildirdi

TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: Milli Muharip Uçağın gelişigüzel şeyini evcil gerçekleştirmek zorundayız
25-01-2022 16:45
Ankara

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, AA muhabirine, TUSAŞ'ın akıbet devirde yaşama geçirdiği Milli Muharip Uçak Mühendislik Merkezi, Kompozit Üretim Binası, Uzay Sistemleri Mühendislik Merkezi, Fabrika Seviyesi Komponent Bakım Onarım Kontrol Merkezi kabilinden yatırımlara bağlı değerlendirmede bulundu.

Bu yatırımların anne felsefesinin Milli Muharip Uçak Projesi'ne dayandığını vurgulayan Kotil, müşterek uçağın ulusal muharip, ulusal harp uçağı olabilmesi düşüncesince yalnızca domestik ve ulusal olması icap ettiğini söyledi. Kotil, "Dışarıdan materyal geldi, gelmedi yahut gerileyiş takımları gelmedi, motoru gelmedi kabilinden şeyler olmaz. Zaten o 'milli muharip' olmuyor, lisans altında istihsal oluyor. Onun düşüncesince Milli Muharip Uçağın gelişigüzel şeyini domestik gerçekleştirmek zorundayız." dedi.

Bu kapsamda yel tüneli de mensur ettiklerini tamlayan Kotil, şu değerlendirmede bulundu:

"Rüzgar tünelinde aşırı sayıda sınav yapmamız gerekiyor, şimdilik ülke dışına gidiyoruz. Uçağın gerileyiş takımları, motoru Türkiye'de yapılacak. Her müşterek uçağı radarın görüp görmediğinin uçurulmadan sınav edilmesi gerekiyor. O tesisi de kurmamız önemli. İmalatıyla ilişik kompozit, titanyum olsun, uçaklarda az oranda polat olur, onların burada yapılması gerekiyor. Dolayısıyla bu denli yerlilik oranının erdemli olma mecburiyeti Milli Muharip Uçak olmaktan geliyor, yatırımları da en aşırı tetikleyen bu olmakta aslında. Milli Muharip Uçağa müteveccih yatırımların birçoğunu yaptık. Bu tükenmez müşterek kere olacak. Uçağın geliştirmeleriyle bitmeme edecek."

"Tesislerden ayrımlı eksenlerde faydalanacağız"

Temel Kotil, böylesine şümullü yatırımlara Milli Muharip Uçak ile sınırlanmış tutulması yerinde efsus olacağını dile getirerek, tesislerden ayrımlı eksenlerde yarar sağlamayı amaçladıklarını bildirdi.

Kompozit Binası namına 95 bin metrekare aşırı şişman müşterek organizasyon kurduklarını hatırlatan Kotil, "Tesis gelişigüzel nesne bütün anlamına gelmiyor lakin aşırı şeyi ortamında barındırıyor anlamına geliyor. Milli Muharip Uçağın kanadını gerçekleştirmek düşüncesince benim müşterek tesise ihtiyacım var. Tesisi anca yapıyoruz ki bire müşterek sürede Boeing, Airbus'a da iş yaparak sağlık getirmemiz gerekiyor. Milli Muharip'in kanadında şişman titanyum parçalar var. 3 boyutlu printer üstünden gerçekleştirmek düşüncesince şişman müşterek envestisman yapıyoruz. Yalnızca Milli Muharip Uçağın kanadındaki titanyum zerre düşüncesince bu envestisman fizibil değil. O sebeple Boeing, Airbus düşüncesince de kullanıyorum." sanarak konuştu.

Şirket namına ülkede teknolojik envestisman yapmış olup bunun çıktısı namına da Milli Muharip Uçağı, Hürjet kabilinden projeleri ortaya bırakmak düşüncesince çalıştıklarını vurgulayan Kotil, şunları kaydetti:

"Büyük müşterek nesne yapıyorsanız, domestik ve ulusal olması gerekiyor. Yerli ve ulusal bulunan fiyatlı olur. Biz yöneticilerin rolü de bunu arsıulusal pazarda işe dönüştürmek. Uluslararası pazarda filhakika TUSAŞ'ın şahıs işleri var. Tek başımıza 500 milyon dolar, şişman ortağı olduğumuz TEI'yi de konsolide ederseniz alçak fevk 800 milyon dolarlık dış satım yapıyoruz. Sağ tarafa müşterek kullanılmamış sağlamak çetince lakin kuvve niyettir. Bir yandan akan açığı düşürecek yatırımlar yapıyoruz lakin esas odağımız Milli Muharip Uçak, Hürjet, Hürkuş, Atak Helikopteri, 21 nefis Genel Maksat Helikopteri, Gökbey Helikopteri, İHA'larımız ki eller da gelecek, Small GEO uydumuz yapılır şu anda, Türksat 6A beğenmek üzere, erkete uydusu yapıyoruz. Yatırımın yanı sıra elan önemlisi dinç mühendisler. Burada 5 yılım doldu. 8 bin isim işe kabul etmek baht oldu. Çalışan sayımız 5 bin 200'lerden 13 bine yaklaştı. 20 binde gözümüz var. Mühendis sayımız 1200'den 5 bine yaklaştı. 10 binde gözümüz var. Asıl şişman aset insan. Bu insanoğlu yapacaklar lakin geçmiş evvela Milli Muharip Uçak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ