USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Twitter’da 8 dolara mavi tik uygulaması şirketleri milyonlarca dolar zarara uğrattı

Dünyaca adlı sanlı iş kadını Elon Musk'ın Twitter Blue üyelerine ‘mavi tik' ödeme uygulaması sonra yaşanmış olan ‘taklit hesap' manipülasyonu iri şirketlere milyonlarca dolara mülk oldu.

Twitter’da 8 dolara mavi tik uygulaması şirketleri milyonlarca dolar zarara uğrattı
12-11-2022 16:09
Dünyaca adlı sanlı iş kadını Elon Musk'ın toplumsal iletişim araçları platformu Twitter'ı satın almasından sonraları attığı adımlar ilgi çekmeye bitmeme ediyor. Son namına Twitter Blue ismini verdiği acemi ücretli abonelik paketini hizmete sunan Musk, kullananların maaş 7.99 dolar karşılığında ‘mavi tik' namına da tanıdık ‘onaylanmış hesap' rozetlerine eş olabileceğini duyurmuştu. Musk'ın bu hamlesi daha sonra Twitter Blue üyeliği meydan nice kullanıcı ‘mavi tik' sahibi oldu. Bu kullanıcılardan birileri ise dünyaca adlı sanlı firmaların ve şöhretli şahısların gerçek olmayan hesaplarını imitasyon etmeye başladı. En hücre çarpan ise dünyaca adlı sanlı defans sanayii firması F-16, F-35 kadar harp uçaklarının üreticisi Lockheed Martin'in gerçek olmayan hesabından atık tweet sonrası şirket hisselerinin borsada yüzdelik 5'lerin üstünde bedel kaybetmesi oldu. Dünyaca adlı sanlı defans şirketinin gerçek olmayan hesabından atık tweet'te, şirket kabilinden ABD, Suudi Arabistan ve İsrail'e tabanca satışının durdurulma sonucu alındığı duyurulmuştu.

“7.99 dolara Twitter Blue üyesi bulunan her insana mavi tik dağıtmaya süregelen Twitter, daha sonra ehemmiyetli sorunlar yaşanmasına sefer açtı”

Yaşanan hadiseler karşı İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine değerlendirmelerde mevcut Teknoloji Editörü ve Sosyal Medya İçerik Üreticisi Ozancan Sadık Kubilay, “Elon Musk 44 bilyon dolara Twitter'ı satın aldı ve satın aldıktan sonraları da enikonu ilginç şeyler hazırlamaya başladı. Biliyorsunuz aşırı DOĞRU müşterek sürede da Twitter Blue isminde müşterek hizmeti 7.99 dolara çekerek, bu hizmetin içine müşterek de ‘mavi tik' hizmetinin müdahale edileceğini duyurdu. Bu arada Twitter Blue şu an yalnızca ABD Birleşik Devletleri ve 4 değişik ülkede kullanılabiliyor. 7.99 dolara Twitter Blue üyesi bulunan her insana mavi tik dağıtmaya süregelen Twitter, daha sonra ehemmiyetli sorunlar yaşanmasına sefer açtı” ifadelerini kullandı.

“Gün böylece bakmış olduğunuzda milyon dolarlardan bahsediyoruz”

Taklit hesapların mavi tik alması daha sonra yaşanmış bulunan olayların milyonlarca dolarlık kayıplara sefer açtığına aksan karşıcı Kubilay şunları kaydetti:

“Bir defans firması bulunan Lockheed Martin'in imitasyon hesabı şu şekilde müşterek paylaşım yaptı. Hesap; ‘Amerika, Suudi Arabistan ve İsrail'e tabanca satışını durdurduk' diyerek müşterek tweet attı. Sonrasında bu açıklamadan çevre şirket hisselerinde yüzdelik 5'lik müşterek kaybolma yaşandığını görmüş oldu borsadaki hepsi kullanıcılar. Oldukça iri müşterek yıkım. Ardından doğrudan gine müşterek derman firması düşüncesince meydana getirilen paylaşımda, gine imitasyon müşterek hesaptan yapılır ama bu aritmetik da musaddak müşterek hesap. Şöyle müşterek izah yapıldı, ‘insülin ilaçları bundan böyle ücretsiz' kadar müşterek tweet atıldı. Sonrasında bu firmanın de borsadaki hisselerinde yüzdelik 3'ün üstünde müşterek kaybolma yaşandı. Bu zayiat yüzdelik 3, yüzdelik 5, dile havadan kadar geliyor. Ama çağ böylece bakmış olduğunuzda milyon dolarlardan bahsediyoruz. Borsada muamelat gören bu firmaların değerleri milyonlarca doları buluyor. Dolayısıyla yüzdelik 3, yüzdelik 5'lik zayiat caba enikonu dirilik kızgın olabiliyor.”

“Aslında karşımıza çıkan bilinçlilik Twitter'ın değil Elon Musk'ın politikaları”

Yaşanan olayların peşi sıra Twitter Blue üyelerine mavi tik satışının durdurulduğunun altını çizen Kubilay, “Bu yaşanmış bulunan vakalardan sonraları Elon Musk yönetimindeki Twitter, 11 Kasım bakımından Twitter Blue üstünden ‘mavi tik' satışını durdurdu. Aynı sürede bu mavi tiki yerlerin hesaplarından da mavi tiki kaldırdı. Ben bu mevzuda şu şekilde müşterek fikre hakimim. Özellikle konfirme rozetlerin az buçuk hâlâ doğasına karşıt müşterek akım bulunduğunu düşünüyorum, bu dünyalık ile adanmış konusunun. Çünkü konfirme rozetler filhakika kamuoyuna hasiyet fail adlara maruz ve ya kamuoyuna müşterek zımni üreten şahıslara maruz müşterek şeyken bunun dünyalık ile satılması ehemmiyetli zararlara sefer açabiliyor. Bu görev ne müşterek dönüşüme uğramalı derseniz de benim düşüncem, insanoğlu mavi tik kabul etmek istediklerinde şartların az buçuk hâlâ gevşetilmesi en akıllıca değişmeyen olanaklı diyerek düşünüyorum. Bakalım Twitter gelecek günlerde ne müşterek yenilikle karşımıza çıkma ve dünyada neva getirecek. Aslında karşımıza çıkan bilinçlilik Twitter'ın değil Elon Musk'ın politikaları” biçiminde konuştu.

Utku Şimşek

 

 

 

iha.com.tr üstündeki duyum ekspoze biçiminde yayınlanmaktadır. Haberin video, ışık ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ