USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Üniversite öğrencileri 'topraksız ve insansız' tarım olanağı sunan plan geliştirdi

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, topraksız ve insansız tarım uygulamasına olanak sağlayacak, sensörlü, fon işlemeli ve robotik dizi sistemini ortak araya getirdi.

Üniversite öğrencileri 'topraksız ve insansız' tarım olanağı sunan plan geliştirdi
02-10-2021 17:05
02-10-2021 17:05
Konya

Selçuk Üniversitesi () Ziraat Fakültesi öğrencileri, topraksız tarım teknolojisinde insan faktörünü de sınırlayacak manzume geliştirdi.

SÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü öğrencileri "Yeni Nesil Akıllı Tarım Sistemi" ismini verdikleri manzume geliştirdi.

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2021 finalinde, "Genç Makers Takımı" adına arazi düzlük öğrencilerin emek harcaması "Tarım Teknolojileri" kategorisinde üçüncülüğü elde etti.

Genç Makers Takımı'nı kuran ekincilik fakültesi talebesi Muhammet Celalettin Özer, ekipman üyesi Sedat Demircialan ve müşavir Doç. Dr. Ali Yavuz Şeflek, topraksız tarım uygulaması kapsamında çabuk ve maliyeti bağan istihsal üzere çalışmalara başladı.

Topraksız tarım yöntemiyle planlanan sistemde, özişler ve robotik teknolojiler dahil edildi.

Az kaynakla nitelikli mahsul yetiştirilmesine İmkan sağlayıcı sistemin prototipinde, fon el işi ve bireşimli zeka yardımıyla bitkiyi en elleme koşulda ve efdal verimde yetişiyor.

Bitkinin gelişimindeki verileri işleyip muktezi müdahalelere imkân sağlayıcı sistem, mahsul düşüncesince makul ortamı ve değerleri de hazırlayarak rekolteyi artırıyor.

Bitkinin gelişimi kamerayla izlem ediliyor

Doç. Dr. Ali Yavuz Şeflek, AA muhabirine, TEKNOFEST 2021'de SÜ'yü, ekincilik fakültesini ve bölümlerini en elleme halde temessül etmekten çevre bahtiyar olduklarını söyledi.

Şeflek, geliştirdikleri sistemin dünkü çocuk topraksız tarım sistemi bulunduğunu belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Sistem su süresince bitkinin gerekseme duyduğu besin elementlerini ve suyun 'pH' seviyesini matlup kurda kendi kendine adına ayarlayan müşterek düzenekten oluşuyor. Led sistemiyle bitkinin duyduğu enerji ihtiyacını karşıladık. Sistemimizin üstüne yerleştirdiğimiz robot saf da fon el işi teknikleriyle etkin müşterek sistem. Bunu müşterek şov adına tasarladık fakat ilerleyici süreçte bu alıcı sisteminin hasat işlemlerinde yahut bitkilerin hastalıklarının belirleme edilmesi kabil işlemlerde de kullanılmasını düşünüyoruz."

TEKNOFEST 2021'in finalinde arazi alarak üçüncülüğü elde ettiklerini anımsatan Şeflek, TEKNOFEST'te tarım dalında imal edilen elleme çalışmalarla karşılaştıklarını anlattı.

Her mevsimde ve koşulda istihsal hedefleniyor

Takım Kaptanı SÜ talebesi Muhammet Celalettin Özer ise projelerinin gayrı topraksız tarım sistemlerinden bazısı farklılıklar taşıdığını anlatım etti.

Yeni çocuk tarım yöntemi peyda etmek istediklerini özetleyen Özer, "Sensörlerin beraberinde bitkinin keyif halini araştırmak düşüncesince fon el işi tekniklerini kullandık. Görüntü işlemeyle de bitkinin orijin gelişimi, yaprakta müşterek işlemeyen müşterek başağrısı mevcut mı, bunları belirleme ediyoruz. Direkt sofraya koyulabilecek katıksız ilaçlanmamış müşterek mahsul yetiştiriyoruz. Temiz müşterek mahsul arz etmek düşüncesince robotik saf birimi oluşturduk. İleride ekim, dikim ve hasat işlemlerinde de bu manzume kullanılabilecek." diyerek konuştu.

Özer, herhangi müşterek şartta besin üretebilmeyi amaçladıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Depremin bulunduğu müşterek bölgede, askeri müşterek bölgede yahut toprağın amelî bulunmadığı alanlarda iklime ilişkin kalmaksızın mahsul yetiştirme fikriyle bu yola çıktık. Milli defans ne denli önemliyse toprağımız da hepimiz düşüncesince o denli önemli. Ürünümüz ilerleyici evrelerde müşterek konteynere uyarlanmış edilerek, kutuplarda yahut çöllerde de körpe üretimin beklenir olabileceğini hedefliyoruz. mesela müşterek çölde körpe marullar yetiştirebiliriz. Hem kullanıcıya körpe üründe müşterek hal olmakta aynı zamanda diğerlerine nazaran şimdi ehven müşterek istihlak planı oluşturuyoruz."

Projelerinin TEKNOFEST'te aşırı nazarıitibar gördüğünü paylaşan Özer, ilerleyici süreçlerde gerçekleştirmeyi planladıkları icraat düşüncesince şimdi aşırı ekipman arkadaşına gerekseme duyduklarını ve ilgilenenleri takıma beklediklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ