USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Uydularla 'uzay vatan'da hukuk garanti altına fiş 'çılgın proje'de geçmiş hamle atıld

Ulaştırma ve haberleşme sektörlerinde bu sene zamanı gelişmeler yaşanırken diyar düşüncesince birbirinden önemli planlar yaşama geçirildi, bazılarında temeller atılarak 2071 hedeflerine uzanan rota çizildi.

Uydularla 'uzay vatan'da hukuk garanti altına fiş 'çılgın proje'de geçmiş hamle atıld
30-12-2021 11:50
Ankara

Ulaştırma ve haberleşme endüstrisi 2021 yılını mühim planların tamamlandığı, bazılarında önce adımların atılmış olduğu ve dünkü hedeflerin çizildiği gelişmelerle kapatmaya hazırlanıyor. Uydularla "uzay vatan"da Türkiye'nin haklarının garanti altına alındığı, "çılgın proje" namına isimlendirilen Kanal İstanbul'da önce temelin atılmış olduğu bu yılki süreçlerin, 2022 senesinde dünkü adımlarla pekiştirilmesi hedefleniyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'den 4 saatlik pervaz süresiyle 1 bilyon 650 milyon insanoğlunun yaşadığı, 38 trilyon dolar katışık ulusal hasılaya ve 7 trilyon dolar tecim hacmine ehil 67 ülkeye ulaşılabiliyor. Ülkenin bu mühim konumunun yüklediği misyonla hava, deniz, yağız ve pörsümemiş yollarının lehçe kesişme ve hub noktası durumuna getirilmesine müteveccih icraat gerçekleştiriliyor.

Sosyodemografik, toprak kullanımına ilgilendiren ulaştırma sistemleri, enfrastrüktür ve turizme bağlı veriler ışığında hazırlanmakta bulunan Ulaştırma ve Lojistik Master Planı ile 2024-2028 sürecini havi 12'nci Kalkınma Planı'na mebni biçimde ülkenin total ve sürdürülebilir kalkınma hamleleri bitmeme ediyor.

Ulaşım ve haberleşme sektörleri, özellikle iktisat iktisap etmek neredeyse gelişigüzel alandaki gelişimin anne lokomotifi işlevleriyle 2071 hedeflerine uzanan yolculukta en ehemmiyetli dinamikler olacak. Bu sektörlerin evren ve Türkiye'deki geleceğinin defa haritasının belirlendiği, lojistik, mobilite ve dijitalleşme vizyonuyla geleceğin erişim ve haberleşme teknolojilerinin sürdürülebilir müşterek dünyanın ve hayatın kapılarını ne açabileceğinin konuşulmuş olduğu 12'nci Ulaştırma ve Haberleşme Şurası, bu senenin öne çıkan etkinliklerinden bir tanesi oldu.

Demir yollarının yatırımdaki oranı yüzdelik 48’e çıkarıldı

Demir önünde verimliliği ve güvenliği bırakmak neredeyse sinyalli hatlar yüzdelik 172, elektrikli hatlar yüzdelik 180 artırıldı.

2020 senesinde Türkiye'ye yansıyan Kovid-19 salgınına karşın pörsümemiş kanalıyla emlak içi ağırlık taşımalarında inhitat olmadı. "Temassız taşımacılık" avantajından çevre arsıulusal taşımalarda ehemmiyetli artım öngörülüyor. Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demir Yolu Hattı’nın hizmete girmesiyle Çin-Avrupa kesiminde pörsümemiş yolu ağırlık trafiğinde Orta Koridor’un çalışan namına kullanılma imkanı güçlendi. Bu hat, Çin'den Avrupa'ya revan ve Marmaray'ı kullanarak Avrupa'ya vasıl önce ağırlık treninin geçmiş olduğu güzergah oldu. 11 bin 483 kilometrelik Çin-Türkiye parkuru 12 günde tamamlanıyor.

Gelecek zamanlarda "Kuzey Hat" namına tamlanan Çin-Rusya (Sibirya) üstünden Avrupa’ya gerçekleşen salname 5 bin blok trenin yüzdelik 30’unun geçişinin Türkiye üstünden gerçekleştirilmesi düşüncesince icraat bitmeme ediyor.

Orta Koridor ve BTK Demir Yolu güzergahından yılda 1500 blok şimendifer işletilmesi ve Çin-Türkiye hattında toplanmış 12 günce tempo süresinin 10 güne düşürülmesi hedefleniyor.

Projeler, Ulaştırma ve Lojistik Master Planı öngörüleriyle önceliklendirildi

Yüksek çabuk şimendifer (YHT) yardımıyla 4 destinasyonda 13 il ve diyar nüfusunun yüzdelik 44’üne ulaşıldı. Toplam seyahat sayısı 60 milyonun hesabına çıktı.

Ulaştırma ve Lojistik Master Planı öngörüleri doğrultusunda planlar önceliklendirilirken icraat çabucak sürdürülüyor. Bu hatlardan, Ankara-Sivas YHT'sinin enfrastrüktür çalışmalarında yüzdelik 95, Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı'nda yüzdelik 47, Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Hattı enfrastrüktür çalışmalarında da yüzdelik 82 gelişim sağlandı.

Son testlerin yapıldığı Konya-Karaman hattının yaklaşan sürede işletmeye açılması planlanıyor. Karaman-Ulukışla hattında ise enfrastrüktür çalışmalarında yüzdelik 83 fiziksel gelişim gerçekleştirildi.

Demir yolu ağırlık ve geçici yoğunluğunu dikkate alarak belirlenen güzergahlarda müzakere proje emekleri bitmeme ediyor. Toplam 3 bin 957 kilometrelik ayrıca ise müzakere proje emekleri tamamlandı.

TÜRASAŞ ile evcil istihsal enfrastrüktür kapasitesi geliştiriliyor

Türkiye, raylı manzume sektöründe, pörsümemiş yolu araçlarının üretiminde, başı çeken büyüklenme olma hedefiyle dal paydaşlarını ayrımsız bina altında biriktirerek TÜRASAŞ ile çelimli görevdaşlık yakaladı. Böylelikle raylı sistemler sektöründe ulusal tasarıma ehil mamüllerin geliştirilmesi, bunların evren pazarına açılması, faziletli bellik kıymetine kavuşulması amaçlandı.

Milli şimendifer seti istihsal faaliyetlerinden edinilen tecrübelerle saatte 225 kilometre hıza ulaşacak şimendifer seti proje çalışmalarına başlandı. Prototipin 2022’de tamamlanması ve 2023’te disiplin üretime geçilmesi planlanıyor.

Dizel, elektrikli lokomotif, pörsümemiş yolu bakım araçları, pörsümemiş yolu araçlarının modernizasyonları, Tren Kontrol Yönetim Sistemi, vagon, dizel motosiklet üretimlerine bitmeme edilirken ayrımsız sürede ulusal pörsümemiş yolu araçlarının geliştirilmesi düşüncesince Ar-Ge emekleri da yürütülüyor.

5G’ye evcil ve ulusal imkanlarla geçilmesi düşüncesince icraat hızlandı

Haberleşme sektöründe, bilgelik ve yazışma altyapısının güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması, degaje izole bant altyapısının ve kullanımının yaygınlaştırılması, sektörde çalışan rekabetin ve mahveden refahının geliştirilmesi, evcil ve ulusal üretimin desteklenmesi, siber güvenliğin geliştirilmesi hedefleniyor.

Sektör büyüklüğü 187 bilyon liraya yaklaşırken hareketli sürdürümcü sayısı 87 milyon kişiye, fiber geçek uzunluğu 455 bin kilometreye ulaştı.

Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile elektronik haberleşme altyapısında dışa bağımlılığın kaldırılması amaçlanıyor. 5G altyapısında gerekseme mahsus antenden atom çekirdeği şebekesine derece hepsi ürünlerin, evcil ve ulusal imkanlarla geliştirilmesi düşüncesince icraat hızlandırıldı.

Yerli GPS Projesi'nde de önce etap atıldı. Ulusal Konum Belirleme Sistemi'nin 2023’te devreye alması planlanıyor.

Mavi Vatan Uydu Haberleşme Projesi ile kükremek branşında haberleşmenin emniyetli biçimde yapılması sağlanacak.

Çamlıca TV Kulesi kaynak kirliliğini ortadan kaldırdı

369 metreyle Avrupa'nın en faziletli kulesi bulunan Çamlıca TV Kulesi, dünyada müşterek ilki gerçekleştirerek, yegâne noktadan 100 FM yayınıyla radyolara bakım veriyor. Çamlıca Kulesi'ndeki faziletli doğurgan lamise ve donör sistemleri yardımıyla sağlanacak erke tasarrufu da azami ölçüde bulunuyor.

Çamlıca Tepesi'ndeki antenler zımnında oluşan kaynak kirliliği de bu sayede ortadan kaldırıldı. Kule, ülkede berri dijital yayına geçişin altyapısını oluşturdu.

Bir yılda dü peyk fırlatıldı

Türksat, meydana getirilen yatırımlar yardımıyla Asya, Avrupa ve Afrika'da 118 ülkede canlı 3 bilyon kişiye vasıl peyk kapasitesine erişti.

Uydu haberleşme kapasitesi geliştirilmeye bitmeme ediliyor. 8 Ocak’ta uzaya gönderilen Türksat 5A, 28 Haziran'da hizmete alındı. 19 Aralık'ta uzaya başarıyla fırlatılan Türksat 5B'nin ise doğacak sene haziran ayında yörüngeye kavuşması bekleniyor. Türksat 5A’nın yörüngede 32 yıl, Türksat 5B’nin ise 35 sene bakım vermesi öngörülüyor.

Türkiye’nin en iri Ar-Ge projelerinden Yerli Haberleşme Uydusu Türksat 6A'ya bağlı icraat ise bitmeme ediyor. Uydunun 2023’te uzaya fırlatılması planlanıyor.

Deniz tecim bit listesinde amaç önce 10

Üç tarafı denizlerle kuşatılmış Türkiye'nin denizci kimliğini ön plana boşaltmak düşüncesince hesaplı icraat kararı ülke, kükremek tecim bit listesinde 15’inci sıraya yerleşti. Yeni hedef, doğacak devirde önce 10’a girebilmek namına belirlendi.

Karadeniz’in depar belgesi kapısı Filyos Limanı, Batı Karadeniz’in dış satım merkezi olacak. Bir ayrıksı liman projesi bulunan Rize İyidere Lojistik Limanı'nın yapımına da başlandı. Bu sene tamamlanan 5 kıran yapısı projesi bulunuyor.

2050’li zamanlarda boğazlardan geçecek sefine sayısı 78 bine ulaşacak

Dünyadaki tecim kütlesi ve semt ülkelerindeki gelişmeler dikkate alındığında, 2050’li yılarda Türk boğazlarından geçecek sefine sayısının 78 bine kavuşması öngörülüyor.

Mühendislik çalışmalarında 204 İlim insanının fariza almış olduğu Kanal İstanbul Projesi, tamamlandığında özellikle İstanbul Boğazı ve çevresindeki vatandaşların dirilik ve para güvenliğini sağlamanın yanında, Boğaz'ın tarihî ve kültürel dokusunun korunmasını, buradaki gidiş geliş yükününün hafifletilmesini, Boğaz antre ve çıkışlarında 2 ve elan aşkın haset bulabilen beklemelerin azaltılmasını yanı sıra getirecek.

Türkiye, Kanal İstanbul ile arsıulusal ulaştırma ve geri bakım koridorlarından elan aşkın hisse ilişki ve toptan ticarette elan çalışan gösteriş oynayacak.

Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında düz yazı edilen 45 kilometrelik Başakşehir-Bahçeşehir-Hadımköy kesiminin müşterek parçası olmakla baş başa Kanal İstanbul’un Sazlıdere kesiminde geçişi sağlayacak sinirli kıvrık askılı Sazlıdere Köprüsü'nün inşasına başlandı.

Ayrıca, Kapıkule-Halkalı Hızlı Tren Projesi, Kanal İstanbul’un altından geçecek biçimde projelendirilen Halkalı-Ispartakule kesiminde de icraat bitmeme ediyor.

Türkiye havacılıkta "dünyanın en degaje pervaz ağına" ehil devletleri arasında

Türkiye’de dakika iç geçek uçuşları 7 merkezden 56 noktaya gerçekleştiriliyor. Türk çırçıplak havacılığı yardımıyla “dünyanın en degaje pervaz ağına” ehil devletlerin başlangıcında arsa düzlük Türkiye, 128 ülkede 335 noktaya ulaşıyor.

Emisyon Veri Yönetim Sistemi Projesi ile de iklim yollarından kaynaklı hepsi emisyonların arsıulusal standartlara gereğince izleme-raporlama-doğrulama süreci devir içi yazılım üstünden yapılacak.

Rize-Artvin Havalimanı’nda sona doğru

Yakın sürede açılması hedeflenen ve alanını hareketlendirecek Rize-Artvin Havalimanı, Yozgat Havalimanı ve Bayburt-Gümüşhane Havalimanı projelerinin enfrastrüktür emekleri sürüyor.

Gaziantep Havalimanı Yeni Terminal Binası ile Apron imal emekleri tamamlanırken 73 bin metrekare büyüklüğünde salname 6 milyon geçici kapasiteli havalimanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılmış olduğu törenle hizmete açıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ