USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

"Uzaya nitelik veren" Türk doktorun fotoğrafı ikinci el NASA'nın genel ağ sitesinde

Türk gök bilimi fotoğrafçısı Dr. Mehmet Hakan Özsaraç'ın, Hubble Uzay Teleskobu'nun çekmiş olduğu yağız parafin görüntüyü renklendirdiği ikinci fotoğraf da NASA çeşidinden "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" seçildi.

20-12-2021 12:20
Samsun

Samsun'da eş hekimi şekilde fariza önleyen Dr. Mehmet Hakan Özsaraç'ın Hubble Uzay Teleskobu'nun çekmiş olduğu kaba görüntüyü işleyerek renklendirdiği fotoğraf, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) kabilinden "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" seçilerek NASA'nın genel ağ sitesinde paylaşıldı.

Türk şimal bilimi fotoğrafçısı Dr. Özsaraç'ın, Hubble Uzay Teleskobu'nun çekmiş olduğu kaba görüntüyü işleyerek renklendirdiği birlikte öbür fotoğraf ise 13 Ağustos haset NASA kabilinden "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" şekilde seçilerek genel ağ sitesinde paylaşılmıştı.

Özsaraç, AA muhabirine, NASA kabilinden fotoğraflarının nazarıitibar görmesinden şişman devlet duyduğunu dile getirdi.

Hubble Uzay Teleskobu'nun faziletkâr çözünürlükteki kaba fotoğraflarını işlemeye başladıktan sonraları APOD'un (Astronomy Picture of the Day-Günün Gökbilim Görüntüsü) günün gökbilimi fotoğrafını paylaştıklarını öğrendiğini tamlayan Özsaraç, şöyleki bitmeme etti:

"Günün şimal bilimi görseli' sanarak NASA'nın birlikte sayfası var. 1990'lı senelerden buyana dünyanın en şişman astrofotoğraf arşivi diyebilirim. Orada rastgele gün birlikte fotoğraf seçip yayımlıyorlar. Prestijli birlikte ihsanıhümayun ve dünyanın nice yerinden binlerce insanoğlu rastgele gün fotoğraf yolluyor. Çok dikkatimi çekici ve değişik bulunduğunu düşündüğüm emek harcamaları devir kurnaz gönderdim.

13 Ağustos'ta önce fotoğrafımı seçtiler ve ego aşırı bahtiyar oldum. 24 sayaç süresince hayattaki şimal bilimi ile ilgilenen nice insanoğlunun zevk ve ilgisine sunuldu. İkinci şekilde 14 Aralık'ta da ikinci fotoğrafımı seçip yayımladılar. Bana henüz esbak mailden henüz değişik birlikte benzeyen göndermişlerdi. İnceleyin altta açıklamanın fotoğrafınızı mükemmel şekilde açıklayıp açıklamadığını, vebal var ise bizlere açıklayın zira art dönüşü çetin kabil dediler üç gün öncesinden. Karşılıklı istişareden sonraları yayımladılar."

Türkiye'de astrofotoğrafçılıkla uğraşan belli başlı kişilerin bulunduğunu anlatım fail Özsaraç, "Kendileri çekip kendileri paylaşan şimal bilimi fotoğrafçılar var. Ama benim yaptığım biçimde çabucak kaba verileri indirip işleyip paylaşan kimesne bulunmayan bildiğim kadarıyla. Olsaydı behemehâl birlikte biçimde toplumsal medyadan haberim olurdu. Zaman devir bana düşünüm danışanlar olmakta ama onlardan da paylaşanlar aşırı az çıkıyor. Ama hakeza hummalı birlikte biçimde ilgilenen yok." sanarak konuştu.

"Bir tek şekilde birbirimize fenalık yapmayalım"

Uzay fotoğraflarının namına koyu anlamlar yüklediğini kail Özsaraç, şunları kaydetti:

"Baktığımızda bu cisimler aşırı şişman mesafeler. Yüz binlerce yılda büküm edilemeyecek mesafeler. Sadece parmağınızın dü ortada sığabilecek kabilinden ekranda ama esasen o aradaki mesafeler beniz binlerce yılda fakat gidilebilecek mesafeler. İnsan bunu organize ettiği devir Dünya'nın orada birlikte tek bulunduğunu düşündüğünüzde, üstündeki kişilerin da tek zait tek bulunduğunu hayalet yazar bu birlikte nebzecik dünyada insanoğlu birbirlerine fenalık yapmamalı sanarak düşünüyor insan. Bir tek şekilde birbirimize fenalık yapmayalım. Kötülüklerle uğraşmayalım. Gayem az buçuk da bu aslında."

NASA, Özsaraç'ın işlediği fotoğrafla, "Bazıları düşüncesince günahsız kovanı kabilinden görünebilir. Gerçekte, Hubble Uzay Teleskobu'ndan tahsil edilen bu görüntü, süresince çelimli jetler naşir dinç birlikte şimal bulunan Herbig-Haro 666'nın bulunduğu, üç enerji yılı uzunluğundaki kozmik birlikte türap sütununu yakalıyor. Yapı, gökadamızın en şişman şimal tekstil bölgelerinden bir tanesi bulunan ve lodosluk göklerinde kestirmece 7 bin 500 enerji yılı uzaklıkta projektör Karina Bulutsusu'nun süresince arazi almaktadır. Sütunun tabakalı aut hatları, Karina'nın birileri hala bulutsunun süresince oluşan genç, sıcak, şişman kütleli yıldızların rüzgarları ve radyasyonuyla şekilleniyor. Kızılötesi ışıkta türap bulutuna erk fail birlikte görüntü, hala kamufle birlikte çocuk yıldızdan hariç akıllıca patlayan iki, dar, çevik jeti henüz dobra gösteriyor." bilgisini de paylaştı.

Özsaraç'ın işlediği fotoğrafa "https://apod.nasa.gov/apod/ap211214.html" adresinden ulaşılabiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ