USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yapay zeka ile binlerce salname zamanı buluşturan plan başkentte tanıtıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Üniversitesinin iş donanmasında yürütülecek ve başlı bağlanmış tabletlerin 3 boyutlu taranarak yapay zeka ile okunmasını havi projenin tanıtımı, başkentte yapıldı.

Yapay zeka ile binlerce salname zamanı buluşturan plan başkentte tanıtıldı
28-12-2021 21:14
Ankara

"Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ndeki Çivi Yazılı Tabletlerin 3 Boyutlu Olarak Taranması ve Boğazköy Tabletlerinin Yapay Zeka Tarafından Okunması Projesi"nin lansman ve imza töreni, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde düzenlendi.

Törende mütekellim Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Anadolu'nun, zamanı ve kültürel mevcudat açısından dünyanın en varlıklı mekanlarından birlikte belirgin iklim müzesi bulunduğunu anlatım etti.

Anadolu'da mevcut varlıklı firez varlığını ortaya çıkarmak, destek peyda etmek ve doğacak nesillere aktarma etmek düşüncesince Bakanlık kendisine cansiperane, iri birlikte günah duygusuyla kesintisiz çalıştıklarını tamlayan Alpaslan, şunları kaydetti:

"Elde ettiğimiz varlığımızın, ülkemizin ve milletimizin ateşçi düşüncesince dünyaya sunulması ve korunması düşüncesince de çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bu çerçevede ehemmiyetli birlikte kültürel varlığımız bulunan başlı yazılarını, elan çelimli birlikte şekilde, elan çabuk birlikte biçimde insanlığın hizmetine sunulabilmesi düşüncesince uygulayım bilimi ile buluşturduğumuz bu altın çalışmayı, Ankara Üniversitemizin çelimli destekleri, Bilimi Geliştirme ve Destekleme Derneğimizin de plan koordinatörlüğünde bu emek vermeyi imzalayacağımız protokolle başlatmış olacağız."

Ankara Üniversitesi ile dayanıklı baş döndürücü bölgede icraat yürüttüklerini kail Alpaslan, başlı yazılarının dünyada baş döndürücü ehemmiyetli birlikte kültürel değere ehil olduğunu, sağlıksız milyondan birlikte tomar eserin dünyada, 120 bine yakınının da Türkiye'de bulunduğunu belirtti.

"İnsanlığımızın hizmetine sunmuş olacağız"

Alpaslan, şöyleki konuştu:

"Boğazköy ve Kültepe'de elde ettiğimiz bu başlı yazılarını, özellikle Arkeoloji Müzemizde, Anadolu Medeniyetleri Müzemizde ve Çorum Müzemizde sergilemekteyiz. Bu eserlerin içre bulundukları özellikle Hitit Uygarlığı peyda etmek üzere, bu topraklarda yaşamış, onların yazıyla ortaya koydukları günümüze genişliğinde vasıl bu medeniyetin ipuçlarını, bu medeniyetin nite birlikte ölçüde olduğu, nite yaşadıkları, siyasal ilişkilerinden eğitimine, iktisadi yaşamdan toplumsal yaşama genişliğinde gelişigüzel çeşitli ilişkilerini baş döndürücü elan çabuk birlikte zamanda, baş döndürücü elan ilmî ölçüt ve uygulayım bilimi ile buluşturarak bu emek vermek kararında bu uygarlığa başarmış olacağız."

Bu çalışmanın, Türkiye'de ve ihtimal de dünyada üstelik bu çapta meydana getirilen önceki emek vermek olduğuna ayraç fail Alpaslan, bunun sonuç basamak önemli, altın ve dünyaya sağlam olabilecek birlikte emek vermek bulunduğunu vurguladı.

Alpaslan, medeniyete bağlı detayları hem firez varlığı bununla beraber doğacak nesillere elan akıllıcasına ve elan ilmî kriterlere akıllıca eriştirme açısından bu emek vermeyi sonuç basamak ehemmiyetli bulduğunu anlatım ederek, "Bu çerçevede görü olarak, bu iri çalışmayla, firez ve tarihle teknolojiyi ve bilimi birlikte nevi iç içe geçirmiş, buluşturmuş ve bunu insanlığımızın hizmetine sunmuş olacağız." dedi.

"Teknolojik izler de binlerce sene sonrasının geçmişine akacak"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da projeye ilişkin, "Ankara Üniversitesi kendisine bizim yapay zeka ile binlerce sene öncesinden mevrut zamanı buluşturma projemiz." ifadesini kullandı.

Bundan sonuç basamak iri birlikte itibar ve alım çalım duyduklarını dile getiren Ünüvar, şöyleki bitmeme etti:

"Belki binlerce sene öncesinden arkeologların kazıyarak, binbir zahmetle kazıyarak bulmuş olduğu eserleri seyrederek ihtimal o güneş neler yaşandığını bileceğiz lakin bin sene sonraları hoppadak biz, içre yaşadığımız mekansal veya atmosferi yansıtmayacağız, bizim bıraktığımız teknolojik izler de binlerce sene sonrasının geçmişine akacak. Bu yapay zeka programlarıyla hepimiz baş döndürücü elan dobra birlikte biçimde hem geçmişi derk bununla beraber geleceğe etap atma vaziyetini da muammer olacağız."

Törene, emektar mebus ve Proje Koordinatörü Şevket Bülent Yahnici, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ile bilgelik kullanıcılarını katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ