USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yerli ve ulusal ekipmanlar Antarktika'da

Türkiye'nin bu sene 6. Ulusal Bilim Seferi'ni düzenlemiş olduğu Antarktika'da yerel ve ulusal ekipmanlar, sefere dahil olan bilgelik insanlarının güvenliğini sağladı.

Yerli ve ulusal ekipmanlar Antarktika'da
10-03-2022 12:53
Antarktika
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Yerli ve Milli Ekipmanlar Antarktika'da

Dünyanın en soğuk, rüzgarlı ve yağışsız kıtasında çalışmalarını örümcek bilgelik kullanmakta olanları düşüncesince ASELSAN'ın telsiz tekrarlayıcı sistemleri, HAVELSAN'ın Küresel Konumlandırma Sistemi (GNSS) ve TÜBİTAK SAGE'nin termik pilleri ilmî faaliyetlerde emek harcamaları kolaylaştırdı.

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde Lojistikten Sorumlu Sefer Yardımcısı orijinal Oktar, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Antarktika Horseshoe Adası üstünde mevcut Türk Bilim Kampı'nda en ehemmiyetli ihtiyaçlardan birinin telsiz tekrarlayıcı sistemi bulunduğunu belirterek, "Adamızın etrafında bizim domestik namına yazışma ihtiyacımızı karşılayacak bulunan ünitenin kurulumunu gerçekleştirdik. Artık defa katılımcılarımız ve gelişigüzel birlikte kişi, ASELSAN'ın hareketli telsiz sistemleriyle, buradaki evcil ve ulusal telsiz tekrarlayıcıyla adanın tamamında ve yakınlarda emniyetli yazışma kurup çalışmalarını akıcı yürütebilecek durumda." ifadelerini kullandı.

"Antarktika'da yazışma ihdas kılmak bizim düşüncesince dirilik güvenliği, itimat ve asayiş demek"

Antarktika'da yazışma kurmanın; kendileri düşüncesince dirilik güvenliği, itimat ve asayiş erişmek bulunduğunu aktaran Oktar, "Adanın ayrımlı yerlerinde yahut apayrı birlikte noktada üs ve kamptan ırak birlikte araştırmacıya ulaşamamamız bizim düşüncesince gerçekte birlikte aceleci gestalt anlamına geliyor. Ancak emek harcamaları da ayrımlı yerlere yayarak bollatmak istiyoruz. Bu nedenle bu sene Antarktika düşüncesince düşünülmüş bulunan ASELSAN'ın ürettiği telsiz tekrarlayıcı sistemi kurduk. Bu sayede gerçekte şu an bulunduğumuz faziletli irtifada adanın tamamını ve anne karaca karışma iktisap geçirmek neredeyse çevremizdeki nice alanı telsiz kapsamına almış olduk." biçiminde konuştu.

Oktar, alanda sürekli birlikte üs ihdas çalışmalarının kâffesi hızıyla bitmeme ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu sene 6. seferimiz ve 6. kat Horseshoe Adası'ndayız. Buradaki icraat kâffesi hızıyla sürüyor. Ancak Antarktika'da mevcut iktisap geçirmek erişmek hoppadak bulunduğunuz alanda idman erişmek değil, bizim düşüncesince yakınlarda ve şimdi ırak yerlerde olup nihayetlenen gelişigüzel bilinçlilik önemli. Bu da şimdi ırak noktalara kullanmak ve burada emek vermek gereksinimi doğuruyor. Ancak hem peyk sistemleri bununla beraber telsiz sistemleri nice noktada baskıcı oluyor. Şu an burada mevcut evcil ve ulusal telsiz tekrarlayıcımız bizlere tahminî 30-40 kilometre çaptaki yaklaşan çevremizde telsiz haberleşmesini benzer kılıyor. Böylece emek harcamaları da şimdi uzaklara, anne karaya, gayrı adalara ve gelişigüzel alana taşıyabileceğiz."

"Bu, dünyada baş döndürücü az buçuk ülkede mevcut birlikte teknoloji"

Bilimden Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Hasan Hakan Yavaşoğlu da bu yılki seferde evcil ve ulusal ekipmanlar ile icraat yürüttüklerini anlatım ederek, ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK SAGE'nin, bu mevzuda kendilerine dayanak sunduğunu bildirdi.

Yavaşoğlu, şu şekilde bitmeme etti:

"HAVELSAN GNSS müşterisi dair az buçuk bilgiler aktarma geçirmek isterim. GNSS; Küresel Konumlandırma Sistemi demek. Dünyanın gelişigüzel durumunda 24 sayaç rastgele birlikte dünya şartında yerimizi, hızımızı ve yönümüzü bulmamızı sağlayıcı birlikte ekipman. Bunun vatanımızda üretiliyor olması, baş döndürücü ehemmiyetli birlikte değişen teknolojinin vatanımızda ümranlı bulunduğunu gösteriyor. Bu sene de tığ HAVELSAN kabilinden imal edilen müşteri ve antenle burada bulunuyoruz, ölçmeler yapıyoruz ve bu ölçmeleri gayrı ölçmelerle kıyasen neticeler elde etmeye çalışacağız. Bu neticeler bizlere neyi gösterecek; konuş doğruluğunu, çevir sesi standardını gösterecek ancak bunun beraberinde şimdi ehemmiyetli bulunan buzul değişimleri, dünya değişimi, atmosferdeki partiküllerin dağılımı dair da icraat yapmamıza İmkan tanıyacak. HAVELSAN'ın bu mevzuda yapmış yer aldığı icraat enikonu önemli. Bu, dünyada baş döndürücü az buçuk ülkede mevcut birlikte teknoloji. Bu değişen teknolojinin vatanımızda olmasından da başkaca değer duyduğumu anlatmak isterim."

Küresel Konumlandırma Sistemi'ndeki sinyalleri kullanarak atmosferde geçmiş yer aldığı sinyalin yolunun izlenmesi, bu açıdan da partiküller ve atmosferdeki değişimin strateji edilmesinin benzer bulunduğunu vurgulayan Yavaşoğlu, "Sinyalin eriştiği antenin bulunmuş yer aldığı bölgenin de izlenmesi mümkün. Bu semt buzul olabilir, bahir seviyesi olabilir, kükremek boyu çizgisi olabilir, denizdeki buzul bahir buzu olabilir. Bunların hepsini strateji geçirmek mümkün. Şu an HAVELSAN kabilinden imal edilen alıcının da bunları yapabilecek kapasitede bulunduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Konum doğruluğunun kendileri düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli olduğuna ayraç fail Yavaşoğlu, "Yani yaptığınız ölçmelerin ne denli akıllıca yapıldığı baş döndürücü önemli. Şu an yegâne alıcı, yegâne antenle tığ santim desimetre mertebesinde doğruluklarla bunları yapıyoruz. Bu açıdan da HAVELSAN'daki arkadaşların güzel birlikte iş çıkardığını anlatmak mümkün." dedi.

Verilen bilgiye göre, TÜBİTAK SAGE'nin evcil imkanlarla ürettiği termik piller, Horseshoe Adası'nda mevcut Türk Bilim Kampı'nda aceleci hallerde kullanılmak neredeyse hizmete alındı. Isıl piller; dünyanın en ilgisiz kıtası bulunan Antarktika'da aceleci hallerde hem kar ve buz eriterek içmece suyu ihtiyacını karşılıyor bununla beraber sağladıkları cazibe enerjisi ile aceleci gestalt yazışma ekipmanlarının kullanımına imkân sunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ