USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

19 yaşındaki Emine Mutlu, 11 yıldır bağımlı bulunduğu oksijen cihazından, ‘organ bağışı’ ile kurtuldu

Yaklaşık 11 yıldır oksijene bağımlı kendisine yaşamını idame ettirmeye etkin 19 yaşındaki Emine Mutlu, kendine akla yatkın akciğerin bulunması ile sağlığına kavuştu. Mutlu, “11 yıldır oksijene bağımlı yaşıyordum. Çok şükür ki 11 Eylül'de akciğer nakli oldum. Şuan

19 yaşındaki Emine Mutlu, 11 yıldır bağımlı bulunduğu oksijen cihazından, ‘organ bağışı’ ile kurtuldu
06-11-2021 10:40
06-11-2021 10:40
Kistik fibrozis rahatsızlığı ile uğraş fail ve 11 yıldır oksijen tüpüne bağımlı kendisine canlı 19 yaşındaki Emine Mutlu, kendine makul akciğerin bulunması ile sağlığına kavuştu. 11 yıl süresince hayati fonksiyonlarını gerçekleştireceği en küçük hareketlerin üstelik kendisi düşüncesince aşırı güç bulunduğunu kaydeden Mutlu, geçirdiği ameliyat daha sonra oksijene bağımlı yapılmaksızın dem alabilmesinin kendisini aşırı bahtiyar ettiğini söyledi. Ayrıca, rahatsızlığı sebebi ile ortak meslek yaşamı olmadığını kaydeden Mutlu, aktarım ile baş başa alışılagelen yaşamını hayatta olmak istediğini ve darülfünun sınavına girerek Hukuk Fakültesine tahavvül buyurmak arzusunda bulunduğunu belirtti. Hastalık periyodunun aşırı güç bulunduğunun altını çizen Mutlu, “11 yıldır oksijene bağımlı yaşıyordum. Çok şükür ki 11 Eylül'de akciğer nakli oldum. Şuan aşırı mutluyum dem alabiliyorum.

Öncesinde makineye ilişkin yaşıyordum. Allah razı olsun ki donörüm yardımıyla şuan taayyüş tutundum. Daha mutluyum. Küçük evlatların yapabildiği hareketler benim düşüncesince aşırı zordu. Ama inşallah yaşıtlarım üzere yaşayabileceğim. Daha mutluyum. Organlarımızın yer altında çürümesi, bulunmayan olması değil, benim üzere içi dirim komple arkadaşlarıma rüya olması elan iyi. İnşallah yurttaşlarımız dayanıklı kabil ve duygulu olur. Organlarının çürümesi hesabına bağış yaparlar” ifadelerini kullandı.

“En küçük isteğim çantamı koluma takıp yürümekti”

Hastalık dolayısıyla süresince küsurat bazısı şeyler bulunduğunu ve aktarım daha sonra bunları da yapmak istediğini dile getiren Mutlu, “En küçük isteğim çantamı koluma takıp yürümekti. Dışarı çıkarken, ‘acaba oksijenimin yükleme cihazı mevcut mı, değme şeyimi, ilaçlarımı aldım mı' bunlar benim düşüncesince aşırı ehemmiyetli faktördü. Ama şuan aklımda tek fikir yapılmaksızın çantamı alıp çıkabilmek aşırı elleme ortak duygu” biçiminde konuştu.

“Benim üzere nice dostum bekliyor aktarım olmayı, tekrar dem almayı”

Hastalık sebebi ile yaşamının az elan tamamına yakınını evde geçirdiğini, bu nedenle de meslek yaşamı olmadığını kaydeden Mutlu, “Şuan ortaöğretim mezunuyum, evde terbiye aldım. Yani meslek hayatım olmadı. Sürekli hayatım habbe arasında geçti; ilaçlarla, tedavilerle, egzersizlerle. Ama inşallah bundan sonraları hayatımı elan elleme yaşayacağım. Tabii ki darülfünun düşünüyorum. Hukuk kısmı düşünüyorum, inşallah olur. Benim üzere nice dostum bekliyor aktarım olmayı, tekrar dem almayı. Umarım organları bulunmakta ve yaşama tutunurlar” dedi.

“Organ bağışı sahn kurtarır, lütfen organlarımız çürümesin ve dünkü hayatlar bulsun”

Kızının çor sürecinde aşırı güçlük yaşadığını vurgulayan ana Münevver Mutlu, “Kızım akciğer nakli bulunduğu düşüncesince aşırı mutluyum. 11 yıldır oksijen makinesine bağlıydı. Sürekli habbe içindeydi. Dışarı çıkacağımız zaman, ‘bataryanın şarjı nerede, ilacımız nerede' diyerek nikbet içerisindeydik. Ama demincek yaşama bağlandı. Çok teşekkürname ederim. Şunu bildirmek istiyorum, ‘organ bağışı sahn kurtarır, lütfen organlarımız çürümesin ve dünkü hayatlar bulsun.'

“Akciğer nakli tamamı organlar arasında en güç bulunan ve en karmakarışık bulunan organ nakli”

Akciğer naklinin tamamı organlar arasında en güç meydana getirilen aktarım işlemi bulunduğunu kaydeden Ankara kent Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği Eğitim Sorumlusu ve Akciğer Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Erdal Yekeler, “Akciğer nakli tamamı organlar arasında en güç bulunan ve en karmakarışık bulunan organ nakli. Bu yönüyle devletimizde ihtimal de en sonuç yaşama sabık ve rutin ortak izlence kendisine yapılabilen organ aktarımı olmuştur. 2012 yılına denli devletimizde akciğer nakli gereksinim duyan hastalarımızı yurtdışına gönderme buyurmak durumundaydık.

Ama başka organ nakillerine baktığımız zaman, 1980'lerden beri aşırı da faziletli ortak muvaffakiyet oranıyla yapılıyor. Akciğer naklinin zorluğu ihtimal de bu işin 2012'lere denli aksamasına etken olmuştur diyebiliriz. 2012'den sonraları devletimizde bu operasyonları gerçekleştirebilir bir duruma geldik ve bundan böyle bu şikayetle yurtdışına marazlı sevkine lüzum kalmamıştır” açıklamasında bulundu.

“Akciğer naklinden 20 güneş sonra, bundan böyle oksijen bağımlılığından kurtuldu”

Emine Mutlu'nun aktarım gerçekleştikten endamsız ortak müddet sonraları oksijen bağımlılığının sona erdiğine nazarıitibar çekici Prof. Dr. Yekeler, vatandaşları organ bağışçısı olmaya çağırarak şunları kaydetti:

“Kızımız 19 yaşında ve kistik fibrozis hastasıydı. Yaklaşık 10 yaşından itibaren ayrıca 11 yıldır oksijene bağımlı kendisine yaşamını idame ettirmekteydi. Bu biçimde oksijenden ayrılmadan, oksijene bağımlı olarak, oksijen yapılmaksızın çarşıya çıkamamak, dostlarıyla buluşamamak, okula gidememek ve bunun üzere nice ‘hayata müteallik basit' aktiviteleri kalmak hakkıyla aşırı üzücü. 11 yıldır bu biçimde oksijene bağımlı olarak, ilaçlar ile yaşamını idame ettiren ortak hastamızdı. Bize kestirmece 2 yıl evvel başvurma etti.

Biz akciğer bekleme listesine aldıktan sonraları geçtiğimiz ay makul organ print ve akciğer naklimizi yaptık. Yaklaşık şuan 20 güneş oldu. Akciğer naklinden 20 güneş sonra, bundan böyle oksijen bağımlılığından kurtuldu. Nekahet süresini de tamamladıktan sonra, hastalarımız yaşama müteallik değme muhtelif aktivitesini yapabilecek konuma kavuşuyor.”

Utku Şimşek - Cem Geçim
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ