USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Eskişehir'e yerleştirilen depremzedelere uzmanlardan ruhsal destek

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen depremzedeler, Eskişehir kent Hastanesinde açılan "Afet Psikolojik Destek Polikliniği"ndeki uzmanlar çeşidinden meri tedavilerle yaşadıkları travmayı atlatmaya çalışıyor.

Eskişehir'e yerleştirilen depremzedelere uzmanlardan ruhsal destek
24-02-2023 15:07
Eskişehir

6 Şubat'ta yaşanmış olan depremlerin peşi esna kente mevrut depremzedelere araştırma görevlisi kazanmak şartıyla birlikte hafta ilkin açılan poliklinikte randevusuz esenlik hizmeti veriliyor.

Psikiyatri uzmanı, ruhiyatçı ve içtimai ihtimam uzmanından oluşan ekibin fariza almış olduğu poliklinikte yılgı hallerde fertleri evvel şekilde tanıdık beklenmedik aşamasından boşaltmak düşüncesince dip güç gösteriliyor.

Psikiyatri uzmanı Dr. Türkan Doğan, AA muhabirine, poliklinikte birlikte haftada kısaca 200 depremzedeye ihtimam sunulduğunu söyledi.

Huzursuzluk, uykusuzluk ve anbean deprem oluyormuş hissi aşama durumların başvurularda en konsantre karşılaşılan bağlam bulunduğunu tamlayan Doğan, "İnsanların yaşadıkları kayıpları olabiliyor. Evleri hasar almış olabiliyor. Onun getirmiş olduğu sıkıntı hali, bunalım ve ateş hissiyle başvurabiliyorlar. Acının insanoğlu hayatındaki etkileri, yaşama eskisi aşama katılamama, yaşamdan soğuma aşama nedenlerle başvurabiliyorlar." ifadesini kullandı.

Deprem zımnında nice bireyin yaşamış olduğu alanı vazgeçme kılmak yerinde kaldığını dile getiren Doğan, "O bölgeden gitmek, boşanmak gerekti. Bunlar da birlikte yakınma durumuna gelebiliyor. Suçluluk, yetersizlik, yakınlarına araştırma görevlisi olamama vaziyetleri ortaya çıkıyor. Bu rahatsızlıklar insanı zorladığında, biçarelik hissiyle başvuruyorlar." dedi.

Doğan, şahısların yaşadıkları acıyı saf birlikte boyut şekilde kavrama halinin devir aldığına dikkati çekerek laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Çok çelimsiz birlikte müddet oldu. Şu anda yaşanılan nesne o düzgün olmayan travmaya sunulan alışılagelen tepkiler. İster istemez insanı da zorlayıcı şeyler. Her an deprem olacak korkusuyla yaşamak, anbean anlaşmazlık ve uykusuzluk insanı zorlayıcı şeyler. Biz araştırma görevlisi oluyor, karışma ederiz ancak saf felaketlerin yaşamın birlikte parçası bulunduğunu kavrama ve kavrama halleri elbette ki devir içerisindeki müdahalelerimizde gine yerini alacak. O müdahaleler düşüncesince az buçuk elan vakte ihtiyacımız var."

"Kabullenme ıssız aşırı sonraları geliyor"

Travmayı kavrama ve kavrama halinin travmanın yaşanması genişliğinde aceleci olmadığını vurgulayan Doğan, "Öncelikle insanoğlu ne yaşadığını anlayabilme biçiminde birlikte düşünce hisseder. Daha sonraları adım adım onu anlamlandırmaya başlar. Anlamlandırırken o travmanın getirmiş olduğu sıkıntılar olabiliyor. Travmanın getirmiş olduğu insanoğlu yaşamının değiştirici tarafı olabiliyor. Onlara ahenk sağlamaya çalışıyor. Kabullenme ıssız ise aşırı sonraları geliyor. evvel öfke, suçluluk olabiliyor. Arkasından da kabullenme ıssız oluşuyor. O kabullenme ıssız bundan sonraları en sonuç aşamadır. Bir taraftan da yaşama ahenk sağlamış olduğu aşamadır. Onu adım adım kabullendiği devir bundan sonraları yaşama ahenk sağlıyor." niteleyerek konuştu.

Doğan, depremzedelerde tepkilerin düzgün olmayan boyut karşısında sunulan sonuç aşama alışılagelen tepkiler olduğuna değinerek, şu şekilde bitmeme etti:

"Kişi düzgün olmayan birlikte vakası evvel kere görüyor. Bunları yaşarken anlamlandıramıyor. Bunları burada anlamlandırıp, bunların alışılagelen tepkiler bulunduğunu belirterek üstünden bu arada geçtiğimizde onu rahatlatan birlikte nesne oluyor. Rahatlatıp dünyasına bitmeme edebiliyor. Bizler soluk egzersizlerinin yanında yaşama engelleme olabilmeleri düşüncesince dişini fırçalama aşama girintisiz çıkıntısız önerilerle kişiyi o beklenmedik etkisinden sıyırmaya çalışıyoruz. Şu an yaptığımız nesne hevesli şekilde birlikte bilirkişi yönlendirmesiyle kişiyi o beklenmedik etkisinden kaldırmak ve ya yaşanmış olan durumun aşırı alışılagelen birlikte nesne bulunduğunu söylemek."

Basit önerilerle şoku atlatmalarına araştırma görevlisi olunuyor

Depremzedelere yaşadıkları anlaşmazlık ve uykusuzluk aşama durumların devir süresince azalacağı anlamında telkinlerde bulunduklarını aktaran Doğan, "Bu beklenmedik aşamasının de birlikte iyilik devri olduğunu, orada vakte ihtiyacımız olduğunu, huzursuzluk, uykusuzluk olabileceğini hemen giderek düzelecek şeyler olduğunu, burada az buçuk namına devir tanıması icap ettiğini söyleyerek rahatlatma yönüne gidiyoruz. Bunu yaparken gine yaşamda tutabilmek hesabına girintisiz çıkıntısız önerilerde bulunuyoruz. Yakınlarıyla birlikte arada olabilmek, yakınlarının desteğini kabul kılmak gibi. Yüzünü yıkamak, dişini fırçalamak aşama şu anda aşırı girintisiz çıkıntısız önerilerle gidiyoruz. Tabii ki önerilerle onu yaşama tutamayacağımızı hissettiğimiz anda çare tedavisine de başvurduğumuz anlamış olur oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Depremzedelerden yaşadıkları travmayı anlatmalarını isterken özen edilmesi gerekenlere ayraç fail Doğan, şunları kaydetti:

"'Yaşadıklarınızı bildirmek size güzel geliyor mu? Paylaşmak lüzum misiniz? Ya da yaşadıklarınızı bildirmek sizi biçimsiz hissettiriyorsa anlatmayabilirsiniz hemen sizi ne etkiledi? Nerede araştırma görevlisi olayım?' aşama yaklaşımda bulunulabilir. Bu insana mucibince aşırı değişebilir birlikte durum. Öncelikle güzel gelip gelmediğini sorgulayıp ona mucibince cereyan etmek. Zaten 'evet güzel geliyor, anlattıkça rahatlıyorum' derse anlattırdığımız devir aşırı güzel birlikte nesne yapıyoruz. Yok 'bana bildirmek aşırı biçimsiz geliyor, bildirmek istemiyorum' söylediği devir ısrar eden olmakla da bu posta o insana dokunca veriyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ