USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

5 yaş üstü çocuklarda gece alt ıslatmanın sebebi 'tuvalet eğitimi eksikliği' değil

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Tekgül, 5 yaş üstündeki evlatların gece alt ıslatmasının abdesthane eğitimi eksikliğiyle ait olmadığını vurguladı.

5 yaş üstü çocuklarda gece alt ıslatmanın sebebi 'tuvalet eğitimi eksikliği' değil
23-12-2021 10:04
Ankara

Çocuk ürolojisi uzmanı ve bire ortak sürede Avrupa Çocuk Ürolojisi Derneği Gelecek Dönem Başkanı bulunan Tekgül, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, 5 yaş üstü çocuklarda akşamları alt ıslatma problemi ve otama yöntemlerine bağlı bilgelik verdi.

Tıpta "enürezis nokturna" kendisine isimlendirilen bu rahatsızlığın çocuklarda sosyal, ruh bilimsel nice problemi ortaya çıkardığına, başta okula uyumu zorlaştırdığına dikkati çekici Tekgül, çocukta gece gereklilik kaçırmanın aileler kabilinden "tuvalet eğitimi eksikliği" kendisine yorumlanabildiğine ayraç etti.

Bunun akıllıca ortak yaklaşım olmadığını vurgulayan Tekgül, "5 yaş üstü çocuklarda gece uykuda gereklilik kaçırma ortak illet değil hemen gelişimsel ortak gecikme. Nasıl kimi çocuklar geç konuşur yada geç yürür, bu da geç kazanılan ortak yeti. Fakat bu abdesthane eğitimiyle ilgilendiren ortak nakıs yahut ehliyetsizlik değil." niteleyerek konuştu.

"5 yaşın üstündeki 100 çocuğun 15'i akşamları gereklilik kaçırıyor"

Prof. Dr. Tekgül, 5 yaş üstü çocuklarda akşamları alt ıslatma problemini derin kendisine gördüklerini belirterek, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Türkiye'de 5 yaşın üstündeki 100 çocuğun 15'i akşamları gereklilik kaçırıyor. Çocuk yaşı ilerledikçe bu yetiyi kazanmaya başlıyor ancak 15 yaşına mevrut hala gereklilik kaçırma problemi bulunan evlatları da görüyoruz. Bu nice unsurun ortak sonucu. İçinde kalıtım bilimi faktörler de var. Anne babanın çocukluğunda gereklilik kaçırma problemi varsa, çocuğunda da yüzdelik 70 nazaran bunu görüyoruz. Sadece ana yahut hoppadak babada var ise da bu kantite yüzdelik 40 düzeyinde."

İdrar kaçırmanın değme gece yahut haftada ortak üzere ayrı ayrı sıklıklarda olabildiğini, frekans arttıkça salah sürelerinin de uzadığını aktaran Tekgül, kimi evlatların gece uyanamama hasebiyle bu problemi yaşadığını anlattı.

"Hormon salınımıyla ilgilendiren eksilme olabiliyor"

Gece gereklilik kaçıran çocuklarda hormon salınımıyla ilgilendiren ortak eksikliğin de bahis konusu olabileceğini vurgulayan Tekgül, "Gece gereklilik üretimini azaltan, 'antidiüretik hormon' kendisine adlandırdığımız hormonun salınımıyla ilgilendiren ortak eksilme olabiliyor. Dolayısıyla gece gereklilik üretimi normalde az olması gerekirken bu çocuklarda gün ile bire ortak ölçüde yada az buçuk elan çok oluyor. Bu da mesanenin er dolmasına münasebet oluyor, çocuk da uyanamadığında 'enürezis nokturna' dediğimiz gidiş ortaya çıkıyor." dedi.

Ailelerin genel anlamda "kendiliğinden düzelir" düşüncesiyle doktora başvurmakta geciktiğine de dikkati çekici Tekgül, "Halbuki 5 yaşından sonraları gece gereklilik kaçırma problemininin tedavisi var. Bu otama ile evlatların yaşayabileceği mümkün toplumsal ve ruh bilimsel hastalıkların da önüne geçilebilir." ifadelerini kullandı.

İki tür otama yöntemi uygulanıyor

İdrar kaçırma problemi bulunan çocuklar düşüncesince gece uyanmayı tedris ve gereklilik üretimiyle ilgilendiren hormonal problemi çözmeye odaklanan dü otama seçeneğinin olduğunu dile getiren Tekgül, gereklilik yardımıyla ıslandığında nağme çıkaran külotlarla ufaklıklara gece uyanmanın öğretildiğini belirtti.

"Alarm tedavisi" kendisine da isimlendirilen bu yöntemin uygulanmasının aileler açısından ağır bulunduğunun altını çizen Tekgül, şunları kaydetti:

"İkinci formül ise derman tedavisi. Bu ilaç, az salınan antidiüretik hormonu hesabına koyuyor. Böylelikle gereklilik üretimi azalıyor ve zımnında çocuk mobilyasız kalmayı sağlıyor. 5 yaş üstü çocuklarda gece gereklilik kaçırma, başta okula start zamanında öğrenme yetilerinde eksilme ve özgüven eksikliğine faktör olabiliyor. Çocuklar gerçekte tedavisi bulunan ortak hastalığın boş yükünü hissediyor. Bunu engel olmak mümkün."

"Çocuğu tecziye etmek yapılabilecek en iri hata"

Prof. Dr. Tekgül, ailelerin gece alt ıslatma problemi bulunan çocuklarına ukubet vermesinin akıllıca olmadığını vurgulayarak, "Gece alt ıslatma çocuğun suçu, tembelliği yahut umursamazlığı değil. Bu çocukta evolüsyon eksikliğine bağlı, uzvi sebepleri de bulunan ve düzeltilebilecek ortak durum. Dolayısıyla tecziye etmek yapılabilecek en iri hata." dedi.

Ailelerin gereklilik kaçırma problemininin ortadan kaldırılması düşüncesince evde uygulayabileceği yöntemlere yer veren Tekgül, şunları kaydetti:

"Aileler, gereklilik kaçırma problemi bulunan çocuklarda tün ezanı likit alımını azaltma, gece yatmadan önceki behemehâl wcye sevk ayrıca er zamanlarda akşamları ortak kat wcye tahammül üzere şekilleri uygulayabilir. Fakat bu yollar az sıklıkta tanıdık gece kaçırmalarında manalı olabiliyor. Gerçek ve kalımlı hal ise derman yahut alarm tedavisi. Bunun düşüncesince de behemehâl ortak çocuk hekimine yahut çocuk üroloğuna başvurulması ehemmiyet taşıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ