USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

50 bin doğumda bir görülen hastalığı olan 5 aylık bebek, 7 saatlik operasyonla sağlığına kavuştu

İlk bebekleri kemirmek borusu sıfır ve ikinci gebelikte de koşa evlatlarından birinin gine kemirmek borusu bulunmadığı belirleme edilen Mardin'de canlı Mehmet Şah-Esma Arslanhan çiftinin 5 aylık bebekleri Lina, 7 saatlik dayanıklı operasyonla midesinden kemirmek borusu yapılıp, kalb

50 bin doğumda bir görülen hastalığı olan 5 aylık bebek, 7 saatlik operasyonla sağlığına kavuştu
24-04-2022 12:07

Mardin'de 2019 senesinde evlenmiş Arslanhan çiftinin geçmiş bebekleri dünyaya ulaştığında kemirmek borusu olmaması sebebiyle ötürü taayyüş tutunamayarak yaşamını kaybetti. Acılı dinç çift, koşa doğumla sevinçle çocuklarını kucağına aldı. Çiftin bebeklerinden Zehra metin doğarken Lina, doğduktan bir süre sonradan yaşamını kaybeden kardeşi ile ayrımsız kaderi yaşamış bulunduğu ve kemirmek borusunun bulunmadığı belirleme edildi. 50 bin doğumda bir görülen hastalığı olan Lina bebek, Diyarbakır'a atıf edilip, doğumunun ikinci günüde Memorial Hastanesinde Op. Dr. Taner Kamacı ve kadrosu çeşidinden güçlü bir operasyon geçirdi. 4 ay süresince midesinden oluşturulan tulum ile probleminin giderilmesi etkin Lina, tedavileri negatif sonuçlanınca etibba çeşidinden ve fasile ile değişmeyen alınıp güçlü 7 saatlik cerrahi müdahale yapıldı. Midesinden kemirmek borusu meydana getirilen küçük bebek, denetleme altında tedavileri müspet yanıt verip metin bir biçimde taburcu edilerek ailesine teyit edildi.

Mardin'de koşa hamilelik şekilde dünyaya gelen, başka kardeşinde rastgele bir dava bulunmadığı biçimde hastası Lina bebekte kemirmek borusunun boğunuk bulunduğu orada geçmiş meydana getirilen kontrollerinde belirleme edildiğini aktaran Op. Dr. Kamacı, cerrahi müdahale mucip bir gestalt düşüncesince hastanın ailesinin kendilerine başvurduğunu söyledi. Hastanın sevkini ikrar ettiklerini tabir fail Kamacı, “Hasta bizlere ulaştığında yaptığımız geçmiş kontrollerinde hastamızın kemirmek borusunun boğunuk bulunduğunu ve seyrek görülen illet tiplerinden bulunduğu tanısını koyduk. Daha sonradan otama planımızı oluşturduk. Yemek borusunun yukarı tarafı kapalı, madun tarafta bulunmayan denecek derece az ve arada da şişman bir fasıla var. Böyle hallerde tığ çoğu kez dü kemirmek borusunun dü ucu arasındaki meyan aşırı bir tomar bulunduğu düşüncesince onları uç uça inşa etmek cins olmuyor. Öyle hallerde pıtrak yeğleme ettiğimiz yöntemlerden biri ilk evvela çocuğun midesinden bir tagaddi tüpü açıyoruz, oradan besliyoruz. Çocuğu büyüttükten sonradan kemirmek borusunun az buçuk uzamasına izin ediyoruz. Uç pöç geliyorsa dikmek, gelmiyorsa da kemirmek borusunda yahut hoşur bağırsağından çocuğa kemirmek borusu ika halinde yapıyoruz” dedi.

“7 saat devam eden bir cerrahi müdahale ile çocuğun midesinden çocuğa kemirmek borusu yaptık”

Hastaya doğumunun ikinci gününde midesinde hizmetçi tüpü açtıklarını tamlayan Op. Dr. Kamacı, laflarını şöyleki sürdürdü:

“Oradan beslemeye başladık. Bebeğimizi tahminî 4 ay süresince göden tüpünden besleyerek ve koyu hizmet tedavilerini vererek büyüttük. 4 ay süresince gelişigüzel devir bebeğin boğunuk solunumlarının yukarı bölümüne bujinal dediğimiz işlemi uyguladık. Yemek borusunun uzamasını hızlandıracak işlem. Ara açıklık filmler çektik. 4'ncü ayda çektiğimiz filmlerinde kemirmek borusun dü ucunun uç pöç dikilemeyeceğini gördükten sonradan bundan sonradan replasman sonucu verdik. Yaklaşık 7 saat devam eden bir cerrahi müdahale ile çocuğun midesinden çocuğa kemirmek borusu yaptık. Ameliyattan sonradan gelişigüzel obje uğrunda gitti. İkinci haftadan sonradan film kontrolleriyle çocuğumuzu beslemeye başladık. Son 10 gündür ağız ağıza ağızdan besleniyor. Kilo alıyor, kusması olmuyor. En akıbet çektiğimiz filmimizde de gelişigüzel obje yolunda. Bebeğimiz taburcu olacak bir hale geldi. 5 aylık, dü ameliyat, aylık devam eden koyu hizmet tedavisi, aşırı şişman emekler en böylelikle aşırı şükür sorunsuz, zahmetsiz hastamızı taburcu ediyoruz.”

“50 bin doğumda bir bulunmaz görülen bir durum”

Yemek borusunun boğunuk olması bulunmaz görülün bir kırıklık bulunduğunu dile getiren Kamacı, “Ortalama gelişigüzel 4 ile 5 bin doğumda bir görülüyor. Görülenlerinde yüzdelik 85'inden dahası kemirmek borusunun dü ucunun bir birine aşırı ırak bulunmadığı hastalar. Bizim hastamızda bulunduğu ise bu kemirmek borusu boğunuk olan evlatların yüzde7-8'inde görülüyor. Dolayısıyla mukayese yapıldığı devir tahminî 50 bin doğumda bir bulunmaz görülen bir durum” sanarak konuştu.

“Bebeğe ninni, musiki dinletme ayrıca çizik film izlettiler süreci geniş atlatsın”

Yeni Doğan Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Şah İpek, bebeği yoğum bakıma aldıklarını, 4 ayak tabanı derece küvezde kaldığını söyledi. Doç. Dr. İpek, “Devamlı şekilde tükürüklerini almamız icap etti ve bu evladı bir yandan büyütüyoruz. Bu çocuğun ehemmiyetli sorunu de ana kucağıdır, anası sevgisidir. Buradaki bacı arkadaşlar, ununla ilgilenmişler. Müzik dinletmişler, kucağına almışlar, ninni söylemişler, ayrıca çizik film caba izletmişlerdir. Bu süreci henüz geniş atlatması açısından. 5'nci ayın böylelikle hakeza bahtiyar bir safiha ile bebişimizi metin bir biçimde ağızdan besleniyor şekilde eve atmak ütün grup namına şişman bir başarıdır” halinde konuştu.

Bebeğin anası Esma Arslanhan, ise geçmiş gebeliğinde de bebeğinin kemirmek borusu olmadığını ve ondan sonradan ölüm ettiğini kaydetti. 5 ay ilkin doğum yaptığını tamlayan Arslahan, “Buraya geldik, 5 ay ilkin yoğum bakıma aldılar. 1 cerrahi müdahale geçirdi ve dobra geçti. 5 ay sonradan tekrar cerrahi müdahale oldu. Şu an esenlik vaziyeti iyi. Tedavileri bitmeme ediyor. Şükür sağlığına kavuştuğu düşüncesince bugün almaya geldik” ifadelerinde bulundu.

Rıdvan Kılıç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ