USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Acil Sağlık ekipleri, yaşamla ölüm arasındaki ince çizgide zamanla yarışıyor

Gaziantep'te sahn idare etmek canla başla etkin 112 Acil Sağlık ekipleri, yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgide saniyelerle yarışarak hastalanmış ve çorlu vatandaşların yardımına koşuyor. Asılsız ve aceleci sıfır vakaların çıkarlarını yavaşlattığını kail ekipler, va

Acil Sağlık ekipleri, yaşamla ölüm arasındaki ince çizgide zamanla yarışıyor
14-12-2021 13:44

Gaziantep'te, güneş tacı virüs salgınıyla mücadelede en ön safta toprak meydan 112 Acil Sağlık ekipleri, sahn idare etmek düşüncesince adeta saniyelerle yarışıyor. Kentin muhtelif bölgelerindeki 58 noktada göreve apiko gözleyen ekipler, 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne mevrut çağrıların arkası sıra dakikalar arasında olaya ulaşıyor. Her çağ baş döndürücü sayıda ferdin hayatına yapışık ekipler, çabuk olayları en endamsız müddette hastaneye bakmak düşüncesince adeta canla-başla çalışıyor.

Zamanla yarış süresince etkin alp sağlıkçılar, yaşadıkları en iri zorluğun ise esassız ihbarlar ile trafikte ambulansa defa verilmemesi bulunduğunu anlattı. Ambulansların esassız ve çabuk sıfır olaylarla uğraştığı düşüncesince geç kalabildiğini kail Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Ayşe Kartal, “Aslında bizlere değil ortak hayata, ömre, evlada, eşe, anneye defa veriyorlar. İnsanlar anca düşünsünler” dedi.

“Mesleğimiz baş döndürücü kutsal”

Mesleğinin küçüklükten bu yana düşsel bulunduğunu aktaran ATT Ayşe Kartal, yaşamının 15 yılını ambulanslarda geçirdi. İşini baş döndürücü istekle yaptığını tamlayan Kartal, “Mesleğimiz esasta baş döndürücü kutsal. Çünkü birilerinin hayatına dokunuyorsunuz. Yani birinin eşini, evladını kurtarıyorsunuz. Birçok yaşama dokunuyorsunuz. Ben de anneyim ve ortak çocuğum var. Bir annenin devretme nâkil çocuğunu alıp esasen onu elleme ettiğimiz zaman annenin gözündeki luğu gitmek beni baş döndürücü bahtiyar ediyor. Mesela ortak asıya gitmiştim. Eşi er dahil ederek onu ipten almış ama marazlı nöbetler geçiriyordu. Biz onun nöbetini durdurup müvellidülhumuza vererek rahatlamasını sağladık. Bir hafta sonradan o kişiyi ayakta gördüm ve baş döndürücü bahtiyar oldum” ifadelerini kullandı.

“Bize değil ortak yaşama defa veriyorlar”

Karşılaştıkları en iri zorluğun esassız ihbarlar bulunduğunu tabir fail Kartal, “112'lik sıfır suç duyurusuna gittiğimizde bizim bölgemiz gereksiz kalıyor. Hani diyorlar ya ‘112 geç kalıyor' aha bu geç kalmalar bundan dolayı yaşanıyor. Mesela trafikte bizi henüz baş döndürücü ciddiye almalılar. Belki de biz, yolda bizlere defa vermeyen o araçlarda bulunanlardan birinin yakınını taşıyoruz. Bunu kimesne bilemez, bu her insanoğlunun başına gelebilir. O nedenden tığ saniyelerle yarışıyoruz. Aslında bizlere değil ortak hayata, ömre, evlada, eşe, anneye defa veriyorlar. İnsanlar anca düşünsünler” dedi.

“Yol vermediğiniz ambulansta sizin yakınınız olabilir”

Ambulans Şoförü Ahmet Akay ise hastaneye en endamsız müddette gitmeleri icap ettiğini vurguladı. Kendilerini en baş döndürücü zorlayıcı şeyin gidiş geliş yoğunluğu bulunduğunu aktaran Akay, “Yollar dar, gidiş geliş de dip olunca işimiz henüz baş döndürücü zorlaşıyor. Elimizden geldiği derece yolu açmaya çalışıyoruz. Bir insanoğlunun yaşamını kurtarınca baş döndürücü seviniyoruz. Bir yaşama henüz dokunduğumuzu düşünüyoruz. Bu vaziyeti kelimelerle sert dile getiremiyorum. Bazen sürücülerin defa vermediği ambulansta onların da yakınları olabilir. Ambulansa bunu fikren defa vermeleri gerekiyor” biçiminde konuştu.

“Bu mesleği yaptığım düşüncesince baş döndürücü mutluyum”

Mesleklerindeki en ehemmiyetli kuralın rahatlık bulunduğunu dile getiren Paramedik Ahmet Aydın da hem hastaya tıpkı zamanda marazlı yakınlarına muktezi desteği vermeleri icap ettiğini paylaştı. Sakin olmamaları yerinde o an tek kimsenin rahat olamayacağını aktaran Aydın, “Gittiğimiz yerde de güler yüzle karşılaşmıyoruz. Hasta ve marazlı yakınlarının en ağır dönemine bedel geliyorsunuz. Kendimizi marazlı yakınlarının hesabına koyarak çalışıyoruz. İnsanların hayatına ilişmek baş döndürücü dobra ortak duygu. Bayramın ortak numara haset ortak olaya gitmiştik. Kasabın süresince ortak ad önsezi krizi geçiriyordu. Hastayı müdahalenin arkası sıra hastaneye götürdük. Daha sonradan bire ortak hastayla kasapta gene bedel geldik. Orada marazlı bizi görünce, ‘Dükkanı caba götürseniz, canım size fedadır' dedi. Çok bahtiyar olduk. Böyle dobra ortak mesleği yaptığım düşüncesince baş döndürücü mutluyum” sanarak konuştu.

Said Vakkas Yağcı - Muhammet Abdulkadir Esen
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ