USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Acil Tıp Uzmanı Yüzbaşıoğlu'ndan "kış aylarının kelimesiz katili" karbonmonoksit uyarısı

Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, kışın sık sık rastlanan karbonmonoksit zehirlenmelerinde en önce gazı soluyan insanların çabucak hariç çıkarılıp bembeyaz iklim almasının sağlanması ve ortamın havalandırılması icap ettiğini söyledi.

Acil Tıp Uzmanı Yüzbaşıoğlu'ndan
16-12-2022 17:08
Ankara

Yüzbaşıoğlu, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, gelişigüzel sene onlarca ferdin ölümüne hastalık bulunan karbonmonoksit zehirlenmelerinin çoğaldığına dikkati çekti.

Kömür, gaz kabil yakıtların yanmasıyla ortaya çıkan ve kış aylarının "sinsi ve kelimesiz katili" adına isimlendirilen karbonmonoksit zehirlenmelerine huzur uyarıda mevcut Yüzbaşıoğlu, "Karbonmonoksit renksiz, kokusuz, lezzetsiz ve tırmalanma edici sıfır birlikte gazdır. Yapısı bakımından koyu birlikte soluk alındığında akciğerlerden kana karışır, vücuttaki hücrelere müvellidülhumuza taşınmasını engeller. Bir nevi oksijensiz düzlem yaratır, nedeniyle müvellidülhumuza yetmezliğine ilişkin adına vücutta hasar meydana getirir." diyerek konuştu.

Semptomların, ferdin yaşına ve cinsiyetine ilişkin adına tahavvül gösterdiğine ayraç fail Yüzbaşıoğlu, "Zehirlenmeler, çoğunlukla baş ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik ve kırıklık kabil özellikli sıfır bulgularla ortaya çıkar." bilgisini verdi.

Bebeklerin hasbi yere ağlaması zehirlenme belirtisi olabilir

Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu, evlatların karbonmonoksit gazından hâlâ çok etkilendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Çocukların müvellidülhumuza gereksinimi çok bulunduğu düşüncesince hâlâ çok soluk alır ve ortamdaki karbonmonoksit gazını hâlâ çabuk solur. Zehirlenmeye huzur bebekler, hasbi yere ağlama ve tagaddi sorunlarıyla belirti gösterirken, erişkinlerde ise umumi bulguların haricinde ferdin alttaki yatan rahatsızlığına ilişkin adına birtakım semptomlar öne çıkar. mesela astımı bulunan birinde teneffüs sıkıntısı, ihtisas damarlarında başağrısı olanlarda döş ağrısı ve ya iskemik akıl rahatsızlığı olanlarda sekte kabil semptomların meydana geldiğini görebiliyoruz."

Sigara içenlerin karbonmonoksite süreğen maruziyet gösterdiğini aktaran Yüzbaşıoğlu, havaların soğumasıyla gizli bölgede içilen nargile dumanının sobadan sızan karbonmonoksit denli kazalı bulunduğunu vurguladı. Yüzbaşıoğlu, "Nargile içenlerde birlikte müddet sonraları baş ağrısı oluyor, bunun sebeplerinden birisi sunulan kaldıkları karbonmonoksit zehirlenmesi. Nargile içiminde tahsil edilen karbonmonoksit zehirlenmesi anca kolay onama edilebilecek birlikte obje de değil." ifadelerini kullandı.

Yüzbaşıoğlu, karbonmonoksit zehirlenmesinden şüphelenildiğinde yapılması gerekenleri şöyleki sıraladı:

"İlk adına habbe bap ve pencereleri açılarak hızlıca havalandırılması gerekiyor. Zehirlendiğinden şüphelenilen şahısların dışarıya çıkarılması ve bembeyaz iklim almalarının sağlanması gerekiyor. Kişinin bilinci gizli ise pestil koma konumuna alınarak, 112 acele engelleme ekipleri gelene denli müdahalede mevcut olmak gerekiyor."

"Soba tüterse anlarım" algısı yanlış

Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu, rüzgarlı havalarda karbonmonoksit zehirlenmelerine huzur hâlâ titiz olunması gerektiğine ayraç ederek, şu uyarılarda bulundu:

"Toplumda 'Soba tüterse anlarım.' diyerek birlikte idrak mevcut lakin karbonmonoksidin renksiz, kokusuz, lezzetsiz ve kurnaz birlikte gaz bulunduğu unutulmamalı. Lodoslu havalar erdemli tazyik getirmiş bulunduğu düşüncesince sobalarda gazın hariç atılımını engelliyor, beğenilen yakıtların bacadan art tepmesi ayırt edilmiyor. Boğazda birlikte yanma hissi, ortamda gözle görülecek esrar olmaması karbonmonokside sunulan kalınmadığı anlamına gelmez. Şikayetler acele servise başvuracak denli erdemli olmayabilir lakin gaz beyinde ve kalpte mihman hasar bırakabilir. Bu sebepten tün yatarken odanın havalandırılmasına ve sobanın ağız ağıza sönmüş bulunmasına nazarıitibar edilmeli. Gece soba yanarken ilişkin kömür atıp yatılmamalı."

Soba, şofben, kombi ve ocak bakımlarının derneşik yapılması, havalandırma menfezlerinin yaz kış açıkça olması icap ettiğini vurgulayan Yüzbaşıoğlu, başkaca evlerde karbonmonoksit dedektörünün bulunmasının mümkün felaketlerin önüne geçilebileceğini belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ

Active Server Pages error 'ASP 0126'

Include file not found

/puan.asp, line 801

The include file 'json/puan_59226_0_3.html' was not found.

GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ