USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Afetzedeler, "uğraş terapisi" ile travmanın ciddi yükünü atmaya çalışıyor

Başkent Öğretmenevi'nde mihman edilen vatandaşlar, afetin yarattığı travmanın ağırbaşlı yükünü kazanç düşüncesince uğraş terapisi kapsamında ördükleri çorap, atkı, üzüntülü ve yelekleri, depremzedelerin yaşamış olduğu düğün ve taşımalık kentlere gönderecek.

Afetzedeler,
01-03-2023 12:07
Ankara

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana mevrut depremlerin peşi sıra Başkent Öğretmenevi'nde mihman edilen vatandaşlar, afetin yarattığı travmanın ağırbaşlı yükünü aş düşüncesince uğraş terapisi kapsamında ördükleri çorap, atkı, ezik ve yelekleri, kendileri derece depremzedelerin yaşamış olduğu düğün ve taşımalık kentlere gönderecek.

Yenimahalle Halk Eğitim Merkezi yetkilileri, öğretmenevinin konukları depremzede ailelere, afetin ağırbaşlı travmatik etkilerinin azaltılması düşüncesince "uğraş terapisi" ismi altında manalı ve gayeli aktiviteler düzenleniyor.

Başkent Öğretmenevi Müdür Yardımcısı Serap Öztürk, AA muhabirine, depremzede misafirlerini ellerinden geldiğince şen ettirmeye güç gösterdiklerini anlattı.

Misafirlere önce kendisine psikososyal destek sunar verdiklerini özetleyen Öztürk, şu şekilde konuştu:

"Daha hemen sonra uğraş terapisini uygulamaya aldık. Özellikle kadınlarımızın yapı ve başka el işleri eliyle duygularını anlatım edebileceklerini ve yaşadıkları travmayı henüz şen atlatabileceklerini düşündük. Bir depremzedemizin çorap ördüğünü gördük ve peşinden başka misafirlerimiz düşüncesince şişik ve ip gerçekleştirme ettik. Biz de ördüğümüz bu çorapları simgesel kendisine hareket sahasına gönderebileceğimiz fikrinden yola çıktık. evvel müşterek öğretmenimizle süregelen çalışmamızda 20 insana ulaştık. Yenimahalle Halk Eğitim Merkezimiz eliyle müşterek yapı kursu da açtık. Çok iyi şeyler üretip hareket sahasına çıkarmak istiyoruz."

Ankaralıların depremzedelere müşterek nebze olsun yarar sağlayabilmek düşüncesince şişman güç gösterdiğini aktaran Öztürk, "Hemen yün ve şişler geldi. Halk yetişek merkezimize dü terzilik makinesi armağan edildi. Bundan sonradan kumaşlarımızı seçerek, dikeceğimiz yapı ürünlerini hareket bölgesindeki yurttaşlarımıza ulaştırmayı hedefliyoruz." sanarak konuştu.

"Uğraş terapisi ile yaşama baştan uymak istiyoruz"

Kahramanmaraş Elbistan Halk Eğitim Merkezinde el sanatları piyasası eli uz öğreticilerinden Belgin Özcan ise depremde evlerinin ağırbaşlı hasar aldığını ve çöküntü altında kaldıklarını anlattı.

Depremde vurulan ablasını Ankara'ya getirdiklerinde Başkent Öğretmenevinde kalmaya başladıklarını ve burada aşırı iyi karşılandıklarını aktaran Özcan, "Burada değme ayrışık ihtiyacımız karşılanıyor, her insana aşırı teşekkürname ederiz. Ancak 'uğraş terapisi' ile yaşama baştan uymak istiyoruz. Bu uğraşlarla depremzede kursiyerlerimizin yaşadıkları sıkıntıları havadan atlatmalarına iane geçirmek istiyoruz. Ayrıca hareket dalında çorap, atkı, ezik ve giysiye aşırı gerekseme var. Yaptığımız ürünleri hareket sahasına göndererek onlara korumak istiyoruz. Acılarımızı bu uğraşlar ile az buçuk olsun bastırabiliyoruz." sanarak konuştu.

Özcan, Yenimahalle Halk Eğitim Merkezi eliyle hulliyat kursu açtıklarını, başkaca geçenlerde ev tekstili kursu da açacaklarını belirtti.

Depremden üç kırıkla çıktı

Kahramanmaraş Elbistan'daki önce depremin peşi sıra karye evine yerleştiklerinde ikinci depreme de yakalandıklarını ve ailesiyle beraberce çökmüş altında kaldıklarını özetleyen Kudret Kaplan ise dostlarının sayesinde yanık kurtulduğunu ve belinde üç fay bulunduğunu, lastik taktığını anlatım etti.

Öğretmenevinin kendileri düşüncesince müşterek ev, müşterek yuva bulunduğunu dile getiren Kaplan, "Memleketimiz denli olmasa da gene de iyiyiz. Ben depremden sonradan 4 çocuğum ve kayınvalidemle Ankara'ya geldim. 2 çocuğum sınavlara hazırlanmaktadır kursa gidiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, onlara da değme ayrışık desteği verdi. Burada onlara çörek açtılar, kitaplar, elektronik beyin verdiler, değme ayrışık olanak sağlandı. Öğretmenleri de geliyor, küçüklere derslerinde araştırma görevlisi oluyorlar." dedi.

Kaplan, "Depremin peşi sıra iklim koşullarının da etkisiyle ayaklarımız müşterek müddet yaş kaldığından aşırı üşüdü. Biraz da depremde gereksinimi olanlar düşüncesince çorap örerek işe başladık. Deprem olduğunda güya ıvır zıvır müşterek afet koptu. Böyle hakeza normale dönmeye çalışıyoruz." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ