USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Akciğer hastaları 'korona kapma' korkusuyla hastaneye gitmiyor

Korona virüs pandemisi sürecince hastalar hastaneye başvurmakta çekinceler yaşıyor. Uzmanlar ise hastaların çok tehirsiz hastaneye başvurmaları icap ettiğini belirtiyor.

Akciğer hastaları 'korona kapma' korkusuyla hastaneye gitmiyor
06-10-2021 14:55
Uzmanlar, örgen nakli muktezi bulunan hastaların hastaneye başvurmamaları yerinde durumlarını elan da ağırlaşacağını ve gayrı organlarının da dokunca göreceğini belirtiyor. Göğüs Cerrahisi ve Akciğer Nakil Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Vayvada, “Akciğer hastaları, Covid-19 enfeksiyonu kapabilme korkusuyla geç başvurmaktalar. Bu da hastalığının ilerlemesine münasebet olmakta. Akciğer dışındaki organlara da dokunca vermekte. Dolayısıyla akciğer nakilleri muvaffakiyet oranını düşürebilmekte” dedi.

Korona virüs pandemisi sürecinde elden değme muhtelif dert dair yurttaşlar hastaneye başvurmakta çekinceler yaşıyor. Hastalığı bulunan insanlar, hastanelerde korona virüse yakalanacağı korkusu zımnında hastaneye gitmeye çekiniyor. Bu da hastaların rahatsızlığı atlatmasını zorlaştırıyor, yahut ağır emraz ile boğuşan vatandaşların durumunun ağırlaşmasına münasebet oluyor.

Arda Uzun da amfizem rahatsızlığı zımnında SBÜ Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Akciğer nakli yapılmasına değişmeyen kılınan Uzun'a, pandemi sürecinde makul donörün bulunmasının peşi sıra akciğer nakli yapıldı. Ameliyatın peşi sıra 10. devir taburcu edilen Uzun, kendisini oldukça güzel hissettiğini belirtti.

“Pandemiye alışmamızla beraberce örgen nakillerinde çoğalma meydana geldi”

Göğüs Cerrahisi ve Akciğer Nakil Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Vayvada, pandemi sürecinde hastaların hastaneye başvurmaya çekindikleri, bu yüzden örgen nakli sayılarında azalış yaşandığını belirtti. Doç. Dr. Vayvada, pandemide normalleşme süreci ile bu arada örgen aktarım sayılarında da giderek çoğalma yaşandığını kaydetti. Doç. Dr. Mustafa Vayvada, “Geçtiğimiz sene Covid-19 pandemisi zımnında örgen nakillerinde ağır azalış gerçekleşti. Bu sene itibarıyla bundan sonraları günce yaşamımıza dönmemizle beraberce pandemiye alışmamızla beraberce örgen nakillerinde çoğalma meydana geldi. Tabii ki derin bakımlarımız aşırı meşguldü. Yoğun müşterek emek vermek temposundaydılar. Bu yılla beraberce örgen nakillerine, pandemi evveliyat çağa yaklaşacak kurda ehemmiyet verilmeye başlandı.

Koşu yolu hastanesi alegori sekiz kalburüstü akciğer nakli gerçekleştirdik. Bu geçtiğimiz yıla layıkıyla faziletli müşterek rakam. Tabii ki pandemi evveliyat zamanına layıkıyla elan az. Ama şurası imge ediyoruz, bu sene gördüğümüz gelişmelerle beraberce pandemi sonrası çağda derin müşterek devre bizi beklemekte. Başarılı akciğer nakilleri, kalburüstü örgen nakilleri, sayılarla artışla meydana gelecektir önümüzdeki yılda” dedi.

“Akciğer hastaları, Covid-19 enfeksiyonu kapabilme korkusuyla geç başvurmaktalar. Bu da hastalığının ilerlemesine münasebet olmakta”

Akciğer nakli meydana getirilen hasta Arda Uzun üzerine mütekellim Doç. Dr. Vayvada, “Bu hastamız otuz yedi yaşında. Pandemi çağında örgen bağışında umutsuzluğa tutulmuş müşterek hastaydı. Oksijen kullanmaktaydı. Günlük işlerini namına getiremeyen müşterek hastamızdı. Ve tığ bu sene kalburüstü müşterek akciğer nakli gerçekleştirdik. Ameliyatın müşterek numara haset servise aldık. 10. günde taburcu edebildik. O ak yazılı müşterek hastamızdı. Pandemi sonrası çağda hastaların elan da artacağına inanmaktayız. Özellikle örgen bağışlarını yükseltmek düşüncesince mücadelemize bitmeme etmekteyiz.

Organ nakli hastalarında pandemi çağında yaşadığımız en şişman sıkıntılardan bir tanesi hastaneye başvuru. Özellikle bizim hasta grubumuzda akciğer hastaları, Covid-19 enfeksiyonu kapabilme korkusuyla geç başvurmaktalar. Bu da hastalığının ilerlemesine münasebet olmakta. Akciğer dışındaki organlara da dokunca vermekte. Dolayısıyla akciğer nakilleri muvaffakiyet oranını düşürebilmekte. Hastalarımıza söyleyeceğim, çekinmesinler, hastaneye başvursunlar. Bakanlığımız ve Koşuyolu Hastanesi alegori Covid-19 pandemisine makul halde önlemlerimizi aldık. Akciğer aktarım hastaları, adayları, enfeksiyon kapmaktan çekinmeden başvurularını öneriyorum” sanarak konuştu.

Akciğer nakli meydana getirilen Arda Uzun, “Yaklaşık on sene geçmiş dem darlığıyla başlamıştı benim hastalığım. Sonrasında Kartal Koşuyolu Hastanesi'ne başvurdum. Belirli müşterek müddet sonraları aktarım sonucu makbuz bana. Sonra tetkiklerim yapıldı. Hastaneye yattım. Nakile makul olduğum ortaya çıktıktan sonraları hocalarımın muhtemelen müşterek müddet takibinde bu proses bitmeme etti böylece. Çok şükür örgen çıktı. Koordinatörümüz beni aradı ve bana makul örgen olduğunu söyledi. Tabii aşırı sevindik. Organ nakli olduktan müşterek devir sonraları derin bakımdan çıktım aşırı şükür. Çok güzel geçti bu proses benim için. Sonrasında onuncu devir taburcu oldum” dedi.

Halit Arslan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ