USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Alzaymır hastaları önceki andıran geçmişi unutuyor

Doç. Dr. hasret Erden Akı, alzaymırın ilkin andıran beyin kaybıyla kendini gösterdiğini belirterek, "Hastalar, geçmiş aşamada geçmişi bilir fakat andıran sürede yaptıklarını unutur, devir geçtikçe de emektar hatıralarını unutmaya başlar." dedi.

Alzaymır hastaları önceki andıran geçmişi unutuyor
15-12-2021 11:50
Ankara

Hacettepe Üniversitesi Geriatrik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. hasret Erden Akı, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, "tau" ve "amiloid" ismi sunulan proteinlerin beyinde birikmesiyle nöron ölümünün meydana geldiğini, bunun da ati yaşta alzaymır tipi demansa faktör bulunduğunu söyledi.

Bu işlemeyen proteinlerin ilk herşeyden ilk olarak planlama ve kodifikasyon ile hafızadan mesul kendisince ve favori bölgelerinde biriktiğini özetleyen Akı, şöyleki konuştu:

"Dolayısıyla, beynin acemi bilgiden mesul alanı, alzaymırda geçmiş etkilenen yerdir. Alzaymıra sefer açmış bulunduğu memul işlemeyen proteinlerin biriktiği geçmiş arazi bura bulunduğu düşüncesince evvela buradaki akıl hücreleri hasarlanır, neticede ilk herşeyden ilk olarak acemi bilgiler unutulur. O sebeple hastalarımız geçmiş namına beş altı dakika evvela dediği yahut konuşmuş bulunduğu şeyi unutmaya başlar."

Protein birikimine ilişkin nöron ölümü arttıkça adım adım emektar hatıraların da unutulmaya başlandığını özetleyen Akı, hastaların giderek ortak yıl evvela torunu olması yahut etraflıca devir evvela eşinin ölüm etmesi kabil bilgileri unutabildiğini anlatım etti.

Doç. Dr. Akı, "Bazen parasız yakınları, hastanın eskiyi aşırı dobra hatırladığını fakat acemi hatıraları unuttuğunu söylüyor. İşte bizi gerçek korkulu belirtke de bu zaten. Alzaymır, en bilhassa yaklaşan akıl kaybıyla kendini gösterir. Yani hastalar, geçmiş aşamada geçmişi bilir gücün yaklaşan sürede yaptıklarını unutur, devir geçtikçe de emektar hatıralarını unutmaya başlar." dedi.

"Her ayrışık unutkanlık alzaymır namına yorumlanmamalı"

Her ayrışık unutkanlığın alzaymır namına yorumlanmaması icap ettiğini vurgulayan hasret Erden Akı, depresyon, özen dağınıklığı, bazısı psişik ve dahili hastalıklar, geçer ortak ilacın taraf tesirleri yahut vitamin eksikliği kabil nice faktörün unutkanlığa sefer açabildiğini ve bunların otama ile arka dönebileceğini söyledi.

Psikiyatrist Doç. Dr. Akı, alzaymırdaki unutkanlığın ise hususi ortak tipi olduğuna dikkati çekerek, "Örneğin, ortak kişiyi görürüz, adını aşırı dobra biliriz gücün ortak ayrışık söyleyemeyiz. Oradaki ismi getirememe ıssız yaşla ilişkilidir. Oysa alzaymır o kişiyi tanımama, ki bulunduğunu bilememe biçiminde olur. Bu işin uzmanları bu janr unutkanlıkları tanır ve birbirinden ayırır." diyerek konuştu.

"Genel fiziki ve ruh bilimi sağlığı destek olmak alzaymırdan korunmada önemli"

Genel fiziki ve ruh bilimi sağlığı korumanın, alzaymırdan korunmada ehemmiyetli ortak görevi bulunduğunu aktaran Akı, bunun düşüncesince göveri ağırlıklı Akdeniz rejimiyle beslenmek, besili et mamüllerinden beklenen olduğunca kaçınmak, dolgunca su içmek, derneşik spor gerçekleştirmek ve ülküsel kiloda kalmaya özen buyurmak icap ettiğini vurguladı. Doç. Dr. hasret Erden Akı, şunları kaydetti:

"Burada, 'Şu gıdayı tüketirsen alzaymırdan korunursun' kabil cümlelere aşırı değer etmemek gerekiyor. Yani ortak tane ortak şeye yönelmekten artma umumi namına dosdoğru beslenmek, bilhassa önsezi sağlığını korumaya özen etmek, dobra ortak hab ve cıvıl cıvıl dirim alzaymırdan korunmada önemli. Ruhsal sağlığını da unutmamak lazım. Depresyon ve bulut bozukluğu kabil ruh bilimi rahatsızlıkların tanınması, er karışma edilerek otama edilmesi önemli. Bunun dışında, isim zihnini çalıştırmaya da ehemmiyet vermeli. Örneğin, elan evvela hiçbir izlemediği ortak diziyi izlem edebilir, işleme yapabilir, hiçbir denemediği modelleri çıkarabilir ve ya takdirini çekici ortak uğraşı edinebilir. Mesela musiki dinleyebilir, im okuyabilir, acemi ortak işle uğraşabilir. Hiçbirini yapamıyorsa günce rutinlerinin dışına çıkabilir. mesela herhangi ortak gündüz gittiği bakkala değil de değişik ortak markete gidebilir. Bunların bütünü zihni çalıştırıyor ve demanstan korunmada işe yarıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ