USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Alzheimer gelişme riski yüksek kişiler alüminyum içermeyen deodorantları tercih etmeli'

Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, dünyada milyonlarca insanoğlu çeşidinden tercih edilen deodorantlara bağlı açıklamada bulundu.

'Alzheimer gelişme riski yüksek kişiler alüminyum içermeyen deodorantları tercih etmeli'
01-10-2021 11:31
01-10-2021 11:31

Son zamanlarda deodorantların içre bulunabilen alüminyum ve paraben az daha maddelerin emcek kanseri ve Alzheimer'a faktör olabildiği iddialarını değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, “Bu ilişkiyi kesinleştiren ilmî müşterek data hâlâ bulunmamasına karşın emcek kanseri ve Alzheimer gelişme riski yüksek şahısların alüminyum içermeyen deodorantları tercih etmeleri önerilir. Vücutta depolanarak hormonal sorunlara tarz açmış bulunduğu bildirilen paraben deodorantlarda düşüt konsantrasyonlarda bulunsa da muhtemel olduğunca parabensiz mamüllerin tercih edilmesi önerilir” dedi.

Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, dünyada milyonlarca insanoğlu çeşidinden tercih edilen deodorantlara müteallik açıklamada bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Yardımcı, “Deodorantlar terleme kararı cilt yüzeyinde mevcut bakteriler çeşidinden imal edilen çirkin ve huzursuz edici kokuyu, bilhassa de kırmızıfener altı kokusunu, dökmek düşüncesince mutasavver kozmetik ürünlerdir. Bu mamüllerin en önce amacı içki üretimidir. Bu sebeple ayrımlı mekanizmalarla sansasyonel bulunan türlü deodorantlar bulunur. Etkileri 24-72 zaman ortada değişebilen deodorantların çoğu kez günde müşterek el kullanmak yeterlidir. Bazı kişiler terlemeyi dökmek yahut engel edinmek düşüncesince deodorant kullansa da bu amaçla kullanılması müstelzim mahsulat antiperspiranlar olmalıdır. Terlemeyi dökmek düşüncesince antiperspiranlar, içki oluşumunu engel edinmek düşüncesince ise deodorantlar tercih edilir. Bu durumun ergenlikten sonraları başlaması dolayısıyla deodorant tasarruf yaşı çoklukla ergenlikten sonradır. Temel mazruf adına antibakteriyel ajanlar ve dobra içki içeren deodorantlarda mevcut içki bazlı maddeler bakterilerin sayısının azalmasını sağlar. Ancak mahsul muhteviyatında mevcut bu kimyevi maddelere müteallik adına arada sırada yanma, batma, kızarıklık, kaşıntı, bombe ve sulanma az daha belirtiler oluşabilir. Bu belirtilerin baş döndürücü derecede bulunduğu hallerde bilhassa tuzlu balgam edinmek az daha birtakımı dermatolojik emraz ortaya çıkabilir. Uzun mütemadi deodorant kullanan birtakımı şahısda kırmızıfener altı koyulaşması ile karşılaşılabilir. Alerjik bünyeli şahısda deodorant kullanmak sonrası alerji gelişebileceği unutulmamalıdır. Şüpheli hallerde alerji testi yapılmalı ve alerjiye faktör bulunan mazruf belirleme edilmelidir” dedi.

“Bu iddialar kanıtlanmadı”
Son zamanlarda deodorantların içre bulunabilen birtakımı maddelerin bilhassa emcek kanseri ve Alzheimer rahatsızlığına faktör olabildiği iddiasını ise Dr. Öğr. Üyesi Yardımcı, şöyleki değerlendirdi: “Özellikle alüminyum içeren ürünlerde bu rahatsızlıkların sıklığında artma olabildiği öne sürülse de bu alım satım hâlâ netlik kazanmadı. Deriden emilerek vücuda giren alüminyum tuzlarının östrojen benzeşim el ile emcek kanserini riskini arttırdığı tanık edildi. Alzheimer rahatsızlığı gelişimi düşüncesince risk faktörlerinden birisi benimseme edilen alüminyumun gine derinlemesine mütemadi deodorant kullanmak sonrası vücutta birikerek hastalığa faktör olabildiği tanık edildi. Bu ilişkiyi kesinleştiren ilmî müşterek data hâlâ bulunmamasına karşın emcek kanseri ve Alzheimer rahatsızlığı gelişme riski yüksek bulunan şahısların (genetik yatkınlık, eş öyküsü, çevresel faktörler) alüminyum içermeyen deodorantları tercih etmeleri önerilir. Deodorantlarda bulunabilen müşterek öteki mazruf ise parabendir. Vücutta depolanarak hormonal sorunlara tarz açmış bulunduğu bildirilen paraben deodorantlarda düşüt konsantrasyonlarda bulunsa da muhtemel olduğunca parabensiz mamüllerin tercih edilmesi önerilir. Yine emcek kanseri hücrelerinde paraben bulunduğu gösterilse de deodorantlarda mevcut parabenin emcek kanserine tarz açmış bulunduğu ile ait müşterek tanık bulunmuyor. Özetle bu zamanlarda ince kesif geçer not deodorantların ince sakıncasız bulunduğu benimseme ediliyor olup rastgele müşterek endişeye tarz anahtar durumun bulunmadığı ve hususi ahval dışında saf muhtevalı ürünler ile değiştirilmeye lazım bulunmadığı benimseme edilir. Ancak ferdî tercih dolayısıyla yada mahsul içeriğindeki maddelere müteallik duygunluk yardımıyla elan saf muhtevalı mahsulat tercih edilebilir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ