USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Ambalajsız keklerde ölümcül risk

İstanbul'da mevcut ayrımlı yerlerden tahsil edilen ambalajlanmış ve ambalajlanmamış toplanmış 84 skor kek örneği üstünde meydana getirilen icraat sonra çıkan son şaşırttı. Türk Gıda Kodeksi kriterlerine mucibince başta ambalajlanmamış keklerde evren üstünde en aşkın öl?

Ambalajsız keklerde ölümcül risk
09-11-2021 10:35

Yeterli ve kararlı tagaddi yerine almamız müstelzim muhtemelen çivi besin maddeleri mevcut ve bu besin maddelerini tehlikesiz hissedar biçimde alabilmek beslenmemiz düşüncesince aşırı önemli. Fakat besin alerjileri kabil mesail hem evlatları aynı zamanda yetişkinleri etkileyen besin kaynaklı esenlik problemlerinin başlangıcında gelmektedir. Gıda alerjileri sonuç zamanlarda etkinliğini ve yaygınlığını arttıran hissedar ahali sağlığı problemi biçimine gelmiştir. Dünya genelinde en yoğun rastlanan alerjen gıdalar Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) çeşidinden hissedar ekip altında toplanmıştır. Yasalarla belirlenen ölüme güçlü götürebilen alerjen besinlerden hissedar tanesi de arazi fıstığıdır.

Yer fıstığı, besin alerjenleri içinde en sakıncalı olanıdır. Dolayısıyla kaslı ve büyümekte bulunan devletlerde ölümcül besin kaynaklı anafilaksinin en yayılmış nedenidir. Yer fıstığı alerjisine erbap bireyler, arazi fıstığı ile kontamine bulunan hammadde kullanımı, el işi esnasında aykırı bulaşma, eş geçer ekipmanlardan maksatsız alerjen taşınması, bilerek iltihak yahut etiketleme kurallarına uyulmaması kabil hallerde arazi fıstığına verilen kalma tehlikesiyle huzur karşıyadırlar.

Hem arazi fıstığına alerjisi bulunan mahveden fertleri aynı zamanda besin üreticilerini bilinçlendirmek ve hatırlatmak yerine İstanbul piyasasındaki keklerde ELISA ile arazi fıstığı kalıntısı arandı. Bu amaçla etiketinde arazi fıstığı içermediği bildirilen 42 nüsha ambalajlanmış kek ve vandöz çeşidinden arazi fıstığı içermediği bildirme edilen 42 nüsha ambalajlanmamış bariz kek kazanmak az daha toplamda 84 nüsha kek örneği toplandı.

“Ambalajsızların yüzdelik 37,8'inde ambalajlıların 2,4'ünde arazi fıstığı var”

Çalışma içinde arazi düzlük İstanbul Gelişim Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ayşe Seray Çetin birleşen ambalajlanmış keklerin yüzdelik 2,4'ünde, ambalajlanmamış mamüllerin ise yüzdelik 37.8'inde arazi fıstığı kalıntısı belirleme edildiğini söyledi. Özellikle arazi fıstığına alerjisi bulunan fertler yerine bu oranların ince faziletli bulunduğunu vurgulayan Ayşe Seray Çetin, “Ambalajlı ve ambalajlanmamış şekilde satışa verilen kek örneklerinin ayrı ayrı miktarlarda arazi fıstığı kalıntısı içermesinin Türk Gıda Kodeksi kriterlerine makul bulunmadığı ve bundan çevre da ahali sağlığını zılgıt edebileceği kanaatine varıldı” dedi.

“Üretimdeki hıfzıssıhha eksikliği ve personel bilinçsizliği kalıntılara etmen oluyor”

Kalıntıların keklerde çıkmasının en ehemmiyetli nedenleri ortada üretimdeki hıfzıssıhha eksikliği ve canlı personellerin bu aşamada şuurlu olmaması bulunduğunu aktaran Çetin, “Ambalajlı mahsulat ambalajlanmamış ürünlere uyarınca alerji dair yıkı itibarıyla daha güvenilir” dedi. Çetin, “Asıl gözcü istihsal ve ambalajlama evresindeki hatalardır. Üretim çizgileri yahut üretimde geçer cihaz ve ekipmanlar canlı hissedar biçimde temizlenmeden üretime geçiliyorsa saf şekilde hissedar geçmiş üründen ahir ürüne aykırı kontaminasyon hali bahis konusu oluyor. Bir geçmiş mahsul arazi fıstığı içeriyorsa hissedar ahir mahsul aykırı temasla arazi fıstıklı hissedar mahsul olmasa güçlü yıkı bıraktığı düşüncesince alerjen reaksiyonlara etmen oluyor” niteleyerek konuştu.

“Anaflaktik beklenmeyen kabil ansızın ve ağır sorunlara derece etmen olabilir”

Yer fıstığı alerjisinin anaflaktik beklenmeyen kabil ansızın ve ağır sorunlara derece etmen olabileceğinden çevre daha tetik davranılması icap ettiğini tabir fail Çetin, “Yer fıstığı alerjisi gerçekte çocukluk zamanında ortaya çıkabildiği kabil birtakımı fertler yetişkinlik zamanında de arazi fıstığına huzur alerji geliştirebilmektedir. Bazı aşırı duygulu bireylerde mikrogram derece ıvır zıvır alımlar güçlü reaksiyonlara etmen olabiliyor. Miligram miktarındaki alımlar ise anaflaktik beklenmeyen kabil sistemik reaksiyonlara bozukluk olmaktadır. Bu da ölümlere derece gidebilmektedir. Aslında bu gestalt arazi fıstığı alerjisinin ne derece sakıncalı ve ağır hissedar alerji bulunduğunu göstermektedir. Yer fıstığı kabil semiz tohumlar anaflaktik beklenmeyen kabil ansızın ve ağır seyreden vaziyetlere etmen olmaktadır. Bu kabil hallerde da hissedar ilk hastaneye gezmek gerekiyor” biçiminde konuştu.

“İçerik ve etiketleme besin alerjisi düşüncesince ehemmiyetli nokta”

Çetin, besin alerjilerinin daha hissedar tedavisinin olmadığının altını çizerek alerjen bulunan gıdadan ırak durulması noktasında üreticilerin muhteva belirtmesinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu söyleyerek açıklamalarına şöyleki bitmeme etti;

“Yer fıstığı alerjisi belirtileri ortada teneffüs yollarında daralma, ürtiker, tuzlu balgam ve yutakta ödem kabil ehemmiyetli belirtiler vardır. Az oranda verilen kalınırsa kaşıntı kabil dümdüz hissedar aksülamel da muhtemel lakin bu ferdin duyarlılığına uyarınca de değişebilmektedir. Ceviz ve arazi fıstığı kabil besin maddeleri teneffüs kanalıyla güçlü alerjik reaksiyonlara etmen olmaktadır. Gıda alerjilerinin daha hissedar tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenden dolayı alerjiden korunmadaki en can alıcı formül alerjiye etmen bulunan gıdaların belirlenip rejimden ağız ağıza çıkarılmasıdır. Bu noktada da etiketleme ehemmiyet taşımaktadır. Gıda üreticileri ilgilendiren talimatname doğrultusunda satışa sundukları mamüllerin etiketinde alerjen maddelerle ilgilendiren tüketiciye bilim özgülemek zorundalar. Burada tüketiciye sakıt fariza de kimlik okumaya ilgi etmektir. Özellikle alerjisi olanlar banko kimlik okumayı boşlama etmemelidir.”

“Ambalajsız ve açıkta satılan gıdalara alerjisi olanlar fazladan ilgi etmeli”

“Özellikle arazi fıstığı kabil aşırı ağır hissedar gıdaya alerjiniz mevcut ise ambalajlanmamış ve açıkta satılan ürünleri tüketirken aşırı daha tetik olabilmekte kâr var” diyen Çetin, iri esenlik sorunlarına etmen olabilecek bu hali ortadan kapatmak adına, “Bu gestalt bizlere şurası gösteriyor ki ayrı ayrı oranlarda arazi fıstığı kalıntısı bulmamız besin kodeksine makul hissedar gestalt değildir. Aykırıdır ve gerçekte ahali sağlığını ağır hissedar biçimde zılgıt fail hissedar gestalt lakırtı konusudur. Bu hali ortadan kapatmak düşüncesince üretimde canlı dört başı mamur personeller rüçhan şekilde aş damı hijyeni, alerjenler, aykırı konteminasyon, aykırı değinme kabil mevzularda canlı hissedar biçimde eğitilmelidirler. Üretimde canlı personel ve besin yetiştirici şirketlerin etiketleme dair zihin düzeylerinin arttırılması gerekmektedir” niteleyerek laflarını tamamladı.

Şeyda Ceylan Görgenç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ