USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Ambalajsız keklerde ölümcül risk

İstanbul'da mevcut değişik yerlerden tahsil edilen ambalajlanmış ve ambalajlanmamış mecmu 84 skor kek örneği üstünde meydana getirilen icraat sonra çıkan akıbet şaşırttı. Türk Gıda Kodeksi kriterlerine mucibince başta ambalajlanmamış keklerde evren üstünde en çok ölüme e

Ambalajsız keklerde ölümcül risk
09-11-2021 10:35

Yeterli ve kararlı tagaddi namına almamız müstelzim mahsus çivi besin maddeleri mevcut ve bu besin maddelerini emniyetli birlikte biçimde alabilmek beslenmemiz düşüncesince aşırı önemli. Fakat besin alerjileri denli mesail hem evlatları bununla beraber yetişkinleri etkileyen besin kaynaklı afiyet problemlerinin başlangıcında gelmektedir. Gıda alerjileri akıbet senelerde etkinliğini ve yaygınlığını arttıran birlikte el sağlığı problemi biçimine gelmiştir. Dünya genelinde en yoğun rastlanan alerjen gıdalar Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) kabilinden birlikte kol altında toplanmıştır. Yasalarla belirlenen ölüme caba götürebilen alerjen besinlerden birlikte tanesi de arazi fıstığıdır.

Yer fıstığı, besin alerjenleri içinde en sakıncalı olanıdır. Dolayısıyla kaslı ve büyümekte bulunan devletlerde ölümcül besin kaynaklı anafilaksinin en münteşir nedenidir. Yer fıstığı alerjisine eş bireyler, arazi fıstığı ile kontamine bulunan hammadde kullanımı, el işi esnasında aykırı bulaşma, eş makbul ekipmanlardan maksatsız alerjen taşınması, isteyerek iltihak yahut etiketleme kurallarına uyulmaması denli hallerde arazi fıstığına verilen kalma tehlikesiyle dirlik karşıyadırlar.

Hem arazi fıstığına alerjisi bulunan mahveden fertleri bununla beraber besin üreticilerini bilinçlendirmek ve anımsatmak namına İstanbul piyasasındaki keklerde ELISA ile arazi fıstığı kalıntısı arandı. Bu amaçla etiketinde arazi fıstığı içermediği bildirilen 42 nüsha ambalajlanmış kek ve vandöz kabilinden arazi fıstığı içermediği bildirme edilen 42 nüsha ambalajlanmamış belirgin kek peyda etmek kıl payı toplamda 84 nüsha kek örneği toplandı.

“Ambalajsızların yüzdelik 37,8'inde ambalajlıların 2,4'ünde arazi fıstığı var”

Çalışma içinde arazi düzlük İstanbul Gelişim Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ayşe Seray Çetin birleşen ambalajlanmış keklerin yüzdelik 2,4'ünde, ambalajlanmamış mamüllerin ise yüzdelik 37.8'inde arazi fıstığı kalıntısı belirleme edildiğini söyledi. Özellikle arazi fıstığına alerjisi bulunan erler namına bu oranların enine boyuna faziletkâr bulunduğunu vurgulayan Ayşe Seray Çetin, “Ambalajlı ve ambalajlanmamış şekilde satışa verilen kek örneklerinin ayrı ayrı miktarlarda arazi fıstığı kalıntısı içermesinin Türk Gıda Kodeksi kriterlerine akla yatkın bulunmadığı ve bundan çevre da el sağlığını zılgıt edebileceği kanaatine varıldı” dedi.

“Üretimdeki hıfzıssıhha eksikliği ve personel bilinçsizliği kalıntılara faktör oluyor”

Kalıntıların keklerde çıkmasının en ehemmiyetli nedenleri ortada üretimdeki hıfzıssıhha eksikliği ve devim bilimi personellerin bu aşamada şuurlu olmaması bulunduğunu aktaran Çetin, “Ambalajlı mahsulat ambalajlanmamış ürünlere uyarınca alerji dair yıkı itibarıyla hâlâ güvenilir” dedi. Çetin, “Asıl gözcü istihsal ve ambalajlama etabındaki hatalardır. Üretim çizgileri yahut üretimde makbul cihaz ve ekipmanlar devim bilimi birlikte biçimde temizlenmeden üretime geçiliyorsa tabii şekilde birlikte eski üründen ahir ürüne aykırı kontaminasyon vaziyeti bahis konusu oluyor. Bir eski verim arazi fıstığı içeriyorsa birlikte ahir verim aykırı temasla arazi fıstıklı birlikte verim olmasa caba yıkı bıraktığı düşüncesince alerjen reaksiyonlara faktör oluyor” niteleyerek konuştu.

“Anaflaktik beklenmeyen denli aniden ve ağırbaşlı sorunlara denli faktör olabilir”

Yer fıstığı alerjisinin anaflaktik beklenmeyen denli aniden ve ağırbaşlı sorunlara denli faktör olabileceğinden çevre hâlâ titiz davranılması icap ettiğini anlatım fail Çetin, “Yer fıstığı alerjisi esasen çocukluk zamanında ortaya çıkabildiği denli kimi erler yetişkinlik zamanında de arazi fıstığına dirlik alerji geliştirebilmektedir. Bazı aşırı duyar bireylerde mikrogram denli ıvır zıvır alımlar caba reaksiyonlara faktör olabiliyor. Miligram miktarındaki alımlar ise anaflaktik beklenmeyen denli sistemik reaksiyonlara illet olmaktadır. Bu da ölümlere denli gidebilmektedir. Aslında bu boyut arazi fıstığı alerjisinin ne denli sakıncalı ve ağırbaşlı birlikte alerji bulunduğunu göstermektedir. Yer fıstığı denli besili tohumlar anaflaktik beklenmeyen denli aniden ve ağırbaşlı seyreden hallere faktör olmaktadır. Bu denli hallerde da birlikte ilk hastaneye bulunmak gerekiyor” biçiminde konuştu.

“İçerik ve etiketleme besin alerjisi düşüncesince ehemmiyetli nokta”

Çetin, besin alerjilerinin hâlâ birlikte tedavisinin olmadığının altını çizerek alerjen bulunan gıdadan ırak durulması noktasında üreticilerin muhteva belirtmesinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu söyleyerek açıklamalarına şöyleki bitmeme etti;

“Yer fıstığı alerjisi belirtileri ortada teneffüs yollarında daralma, ürtiker, tuzlu balgam ve yutakta ödem denli ehemmiyetli belirtiler vardır. Az oranda verilen kalınırsa kaşıntı denli girintisiz çıkıntısız birlikte aksülamel da kabil lakin bu bireyin duyarlılığına uyarınca de değişebilmektedir. Ceviz ve arazi fıstığı denli besin maddeleri teneffüs kanalıyla caba alerjik reaksiyonlara faktör olmaktadır. Gıda alerjilerinin hâlâ birlikte tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenden alerjiden korunmadaki en sansasyonel formül alerjiye faktör bulunan gıdaların belirlenip rejimden ağız ağıza çıkarılmasıdır. Bu noktada da etiketleme ehemmiyet taşımaktadır. Gıda üreticileri ilişik talimatname doğrultusunda satışa sundukları mamüllerin etiketinde alerjen maddelerle ilişik tüketiciye bilgelik özgülemek zorundalar. Burada tüketiciye sakıt fariza de kimlik okumaya nazarıitibar etmektir. Özellikle alerjisi olanlar banko kimlik okumayı boşlama etmemelidir.”

“Ambalajsız ve açıkta satılan gıdalara alerjisi olanlar extra nazarıitibar etmeli”

“Özellikle arazi fıstığı denli aşırı ağırbaşlı birlikte gıdaya alerjiniz mevcut ise ambalajlanmamış ve açıkta satılan ürünleri tüketirken aşırı hâlâ titiz olmaktadır kâr var” diyen Çetin, iri afiyet sorunlarına faktör olabilecek bu vaziyeti ortadan feshetmek adına, “Bu boyut bizlere şurası gösteriyor ki ayrı ayrı oranlarda arazi fıstığı kalıntısı bulmamız besin kodeksine akla yatkın birlikte boyut değildir. Aykırıdır ve esasen el sağlığını ağırbaşlı birlikte biçimde zılgıt fail birlikte boyut uydurma konusudur. Bu vaziyeti ortadan feshetmek düşüncesince üretimde devim bilimi etraflı personeller rüçhan şekilde aş damı hijyeni, alerjenler, aykırı konteminasyon, aykırı dek denli mevzularda devim bilimi birlikte biçimde eğitilmelidirler. Üretimde devim bilimi personel ve besin yetiştirici şirketlerin etiketleme dair zihin düzeylerinin arttırılması gerekmektedir” niteleyerek laflarını tamamladı.

Şeyda Ceylan Görgenç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ