USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Ambulans uçaklar bir vakaya işte böyle gidiyor

Sağlık Bakanlığı envanterine 2010 senesinde eklenen cankurtaran uçaklar, gerektiği devir adeta bir ‘hava hastanesine' dönüşebiliyor. Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nde (KKTC) gidiş geliş kazası nâkil dü Türk yurttaşı cankurtaran uçakla Türkiye'ye getirildi.

Ambulans uçaklar bir vakaya işte böyle gidiyor
22-01-2022 09:58

KKTC'de geçirdikleri gidiş geliş kazası sonra Türkiye'ye irsal edilmeleri müstelzim dü Türk vatandaşı, cankurtaran uçakla Türkiye'ye getirildi. Vakaya Ankara'dan havalanarak vasıl cankurtaran uçak personeline İhlas Haber Ajansı (İHA) kadrosu de zevcelik etti. Esenboğa Havalimanı'nda süregelen yolculuk, Ercan Havalimanı'ndan tahsil edilen Türk vatandaşlarının esasen Esenboğa Havalimanı'na getirilerek el altında gözleyen yağız cankurtaran kadrosuna teyit edilmesi ile sonuç buldu.

Yaklaşık 8 senedir cankurtaran uçak ekibinde arazi aldığını tamlayan şvester Akın Arslan, “Ben tahminî 8 senedir cankurtaran uçak kadrosuna dahilim. 8 sene süresince uçak cankurtaran ile dünyanın etraflı kıtalarına, nerede şifaya İhtiyaç duyan var ise Bakanlığımız kabilinden gönderilip, etraflı dayanıklı koşulları hücre alıp gidip getiriyoruz.

Uçağımız dip bakım kuvvetli bir uçak. Yoğun bakım kuvvetli derken hastanın alımından, transferinden ve ulaşacağı hastaneye taşıyacak yağız cankurtaran kadrosuna vermeye denli en yukarı kırat donanıma sahip. Buna ilişkin şekilde teneffüs cihazlarından tutun, hastanın o yukarıda yaşanabilecek rastgele bir olumsuzluğa erinç tıbbi anlamda ihtiyaç duyulacak gelişigüzel nesne mevcut.

Yaklaşık 8 senedir bu görevdeyim ve dünyanın doğrudan hoppadak gelişigüzel namına gittik. Gitmediğimiz bir arazi kalmadı. Dolayısıyla şahısların bizlere İhtiyaç duyan gelişigüzel yerde görevimizi yürütme ettiğimizden naşi sevinme içindeyiz. Biz esenlik kadrosu şekilde bu özveren görevde umum gelişigüzel şeyimizi ortaya koyarak, umum gelişigüzel yere ulaşabiliyoruz. Bundan çevre da baş döndürücü memnunuz. Bütün arkadaşlarımız namına da umum hastalara mukteza bulunan tedavileri en yukarı ölçüde vermeye tamamen bitmeme edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Havada taşınabilir bir sayrılarevi gibiyiz”

Hava cankurtaran kadrosu şekilde bir hastanede bulunması müstelzim umum olanaklara eş olduklarının altını çizen Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Sezgin Kolçak, “Biz en önce ‘havada taşınabilir bir sayrılarevi gibiyiz' aslında. Ambulans uçak şekilde geçiyoruz. Ama bir hastanede yahut bir hastanenin çabuk servisinde, dip bakımında bulunması müstelzim umum olanaklara sahibiz. Mesela en önce hastamız düşüncesince moniterizasyon, ventilasyon gayeli ventilatörlerimiz, çocuk kullanmak düşüncesince kullanmış olduğumuz kuvözlerimiz, infüzyon pompalarımız bütünü bizde mevcut. Sağlık sektöründe şöyleki bir nesne vardır; er teşhis, er teşhis ve er müdahale. Biz er müdahalenin önceki safhasıyız. Hızlı ve çalışan bulunan en er dahil cankurtaran uçak ile biz kabilinden sağlanmakta” niteleyerek konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın ‘hava hastaneleri' cankurtaran uçaklar

Sağlık Bakanlığı envanterine 2010 senesinde dahil bulunan cankurtaran uçaklar, gerektiği devir adeta bir ‘hava hastanesine' dönüşebiliyor. Vatandaşların gereksinimlerine layıkıyla havalanan cankurtaran uçaklar noktayı ulaştığında dünyanın öbür bir ucuna uçabiliyor.

Sağlık Bakanlığının 2010 senesinde kullanmaya başladığı cankurtaran uçaklar, hem diyar içinde aynı zamanda devletler ortada işlev veriyor. Şu an Sağlık Bakanlığı envanterinde bir tanesi 4 sedyeli, bir tanesi 2 sedyeli, bir gayr ise biricik sedyeli iktisap etmek az daha 3 skor cankurtaran uçak bulunuyor.

Ambulans uçaklar, havanın aydın bulunduğu saatlerde işlev sağlayıcı helikopter ambulanslardan ayrımlı şekilde 24 vakit esasına layıkıyla işlev veriyor. Ayrıca uçak ambulanslar faziletkâr sürat, derinliğine menzil, faziletkâr pervaz tavanı ve kabine basınçlarının ayarlanabilir olması zımnında hem diyar içinde aynı zamanda devletler ortada işlev verebilme yeteneğine sahipler.

Ambulans uçaklar, dip bakım şartlarında hastalanmış nakli sağlayıcı umum tıbbi alet ve donanıma da sahip. Ventilatör, defibrilatör cihazı, infüzyon pompası az daha doğacak dip bakım şartlarında bulunması müstelzim gelişigüzel muhtelif tıbbi alet ve malzemeye eş bulunan cankurtaran uçaklar, başkaca yenidoğan vakalarının taşınmasında mukteza bulunan yaşanak ve yenidoğan ventilatörü az daha malzemeleri de içinde barındırıyor. Vakanın bulunduğu kent veya ülkeye vasıl ekipler, yağız ambulansları ile koordineli şekilde hastayı hızlıca alıp taşınması müstelzim öbür bir noktaya ulaştırıyor.

Utku Şimşek - Cem Geçim
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ