USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ameliyatlarında kullandığı aletleri onaran müderris şifahane maddi durumuna yardım sağlıyor

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Uzun, "Bu yenilemeleri daima yaptığımız düşüncesince aletleri geri kazandırmış oluyoruz, bu bakımdan da hastanemize yardımı oluyor." dedi.

Ameliyatlarında kullandığı aletleri onaran müderris şifahane maddi durumuna yardım sağlıyor
28-02-2022 13:55
Edirne

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Uzun, ameliyatlarda kullandığı dar aletlerin onarım ve yenilemesini yaparak şifahane maddi durumuna ulama sağlıyor.

Çalışma dostlarıyla tasarladığı ve patentini almış olduğu dirim kurgusal kulakla sem verimini yüzdelik 15 artı Prof. Dr. Uzun, kulak ameliyatlarında kullandığı alıngan aletlerin yüzdelik 90'ına yakınının onarımını odasında gerçekleştiriyor.

Kovid-19 salgınının etkilerinin derin hissedildiği ve aceleci ameliyatlar haricinde operasyonların yapılmadığı çağda alet onarım işine başlamış bulunan Uzun, dü yılda tahminî 50 dar cihazı ve ameliyat gerecini tamirat etti. Çoğunluğu ithal bulunan aletlerin atılmasını karşılayıcı Uzun, şifahane bütçesinden de tahminî 500 bin liralık çıkmasını önledi.

Mikro aletleri mikroskopla inceleyerek onaran Uzun, mukteza hallerde uran ustalarından da iane alıyor.

Hem onarıyor hem yeni dizaynlar yapıyor

Prof. Dr. Cem Uzun AA muhabirine, müstevli çağında ameliyatların azalmasına ilişkin namına bulmuş olduğu yersiz tarihi bozulan ameliyat aletlerini tamirat ederek doldurduğunu söyledi.

Ameliyatlarında geçer aletlerin giderek bozulduğunu özetleyen Uzun, "Bozulmuş ve dokunca görmüş aletleri yeni baştan onararak geri kazandırmaya çalıştım." dedi.

Kulak ameliyatlarında geçer alıngan dar aletlerin giderek uçlarının köreldiğini yada kırıldığını dile getiren Uzun, şunları kaydetti:

"Bu şikeste aletleri alıp, burada mikroskop altında mengeneye takarak uçlarını uslu zımparalarla yeni baştan şekillendiriyoruz. Yaptığım çalışmalarla emektar cihazı baştan yapıyorum yada baştan şekillendirerek yeni dizaynlar hazırlamaya çalışıyorum. Yaklaşık 50 dar cihazı onardık. Bunların yarısını da ameliyatlarda bizlere elan suhulet sağlasın sanarak baştan şekillendirdik.

Bunun haricinde kulak ameliyatlarında tercih ettiğimiz 'tur' sanarak bilinen birlikte cihazımız var. Oldukça fiyatlı birlikte alet ve bunun kimi mekanik aksamlarında mesail olmuştu. Firmasına gönderdiğimizde bizlere yapılamayacağı söylendi. Yeni birlikte ekip almamız gerektiği açıklandı fakat ekip namına aldığımızda baş döndürücü fiyatlı oluyordu. Ben de problemi anmak düşüncesince cihazı söktüm ve şaft kısmında dava bulunduğunu belirleme ettim. Tek başına satılmayan bu bölümünü Edirne sanayisindeki esnaf arkadaşların yardımı ile onardık. Bu cihazı ameliyatlarda hala kullanıyoruz. Aletin yenisi ulaştığında bu alet redif namına kalacak."

Kulak ameliyatlarının elan hazırlop yapılabilmesi düşüncesince ölçün tutucuları da baştan şekillendirerek operasyonları elan endamsız müddette hazırlamaya başladıklarını özetleyen Uzun, "Ameliyat esnasında bu aletin elleri engellediğini ve süreyi uzattığını ayırt ettik. Bu cihazı de sanayideki ustaların yardımı ile uzattık. Şaft yönünü da uzun uzadıya erinç yandan istimal olanağı sağladık. Aletleri elan aceleci ve şen birlikte biçimde kullanarak ameliyat süresi nısıf yarıya azaldı. Hastaların da konforu kalık oldu. Bu kimse modifikasyonlar bizim işimizi kolaylaştırmış oldu." sanarak konuştu.

"Kulak anatomisini ve hastayı elan koruyan ameliyat ika şansı elde ediyoruz"

Prof. Dr. Uzun, baştan şekillendirdiği ve geri kazandırdığı aletler sebebiyle ameliyat sürelerinin nısıf yarıya azaldığını vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:

"Kendi ameliyatlarımda kullandığım dar aletlerin yüzdelik 90'ının onarımını yada baştan şekillendirmesini kendim yapıyorum. Hem elan uslu düzentileme olanağı elde etmiş oluyorum aynı zamanda kulak anatomisini ve hastayı elan koruyan ameliyat ika şansı elde ediyoruz. Çünkü nerede başağrısı yaşadığımızı, nerede uslu birlikte harekete ihtiyacımız bulunduğunu elan güzel gözlemleyebildiğimiz düşüncesince ona layıkıyla aletler üstünde modifikasyonlar yapabiliyoruz. Aletlerin üstünde tebeddülat yaparak ameliyat bölgesindeki sıkıntıları kolaylıkla giderebiliyoruz."

Cem Uzun, aletlerin onarılmasının şifahane maddi durumuna ulama sağladığını da belirterek, "Örneğin kulak ameliyatlarında geçer cevelan aletini yapmasaydık yeni dizge kabul etmek mecburiyetinde kalacaktık. Maliyeti 400-500 bin yöresinde bulunan birlikte alet. Mikro aletlerin rastgele bir tanesi dolarla satılıyor ve tanesi tahminî 2-3 bin liralık civarında. Bunlardan 50 kıta yaptığımızı düşünürsek tahminî 150 bin liralık ulama elde etmiş oluyoruz. Bu yenilemeleri sonsuz yaptığımız düşüncesince aletleri geri kazandırmış oluyoruz, bu bakımdan da hastanemize ulama bulunduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ