USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Ani ölümlerin nedeni Covid aşıları değil

Son günlerde yoğun karşılaştığımız anide canlı ölümler, toplumda dip müşterek sıkıntı oluştururken, akıl de uyandırıyor. Prof. Dr. Hamza Duygu, bulunan ilmî veriler ışığında anide ölümler ile aşı ortada müşterek bağlanak olmadığını söylüyor.

Ani ölümlerin nedeni Covid aşıları değil
27-09-2021 15:01

Son günlerde kesif karşılaşılan ansızın dinç ölümlerin peşinde çoklukla kalple alakalı hastalıkların olduğunu kail Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, dünyada Covid-19 aşılarına ilişkin his hastalıkları zımnında dışa vurum edilen rastgele ortak ölüm olayının olmadığını vurgulayarak “Tam bilakis Covid enfeksiyonu nâkil insanda his kası yahut his zarı iltihabı evolüsyon payı henüz aşkın olup yüzdelik 3-5 civarındadır. Covid enfeksiyonu sonrası ansızın ölümlerin görüldüğü ve çoğunun his tutulumuna ilişkin bulunduğu da ortak adalet olup, mevzuyla alakalı ilmî icraat bitmeme etmektedir. Dolayısıyla ansızın ölüm riski aşılananlarda değil, bilakis, Covid enfeksiyonu geçirenlerde mevcuttur. Bu ilmî veriler doğrultusunda halkın tozlaşma dair duraksama yaşamaması gerekmektedir” ifadesini kullandı.

Ani ölümlerin esasi nedeni teşhisi konulmamış his hastalıkları
Toplumdaki yayılmış kanı, his rahatsızlıklarının çoklukla doğacak gözyaşı rahatsızlığı bulunduğu anlamında iken, günümüzde, sigara ve narkotik bap kullanımı, çağcıl ve sanayileşen topluluğun getirmiş bulunduğu hata tagaddi alışkanlıkları, aşırı kiloluluk ve derin stres, his hastalıklarınının er yaşlarda görülmesine biçim açıyor. Uzmanlar ansızın ölümlerin esasi nedeni adına teşhisi konulmamış, tek icmal vermeden seyreden his rahatsızlıklarına ayraç ediyor. Yine ansızın dinç ölümlere alakalı ölü açımı sonuçlarının üçte ikisinde, ölüm nedeni his rahatsızlığı adına kayıtlara geçiyor.

Öncesinde aşina ortak afiyet problemi olmamasına rağmen, arada ortak insanda hayret biçimde başlamış bulunan şikayetler, 1-2 hengâm kadar çelimsiz ortak müddet süresince ölümle sonuçlanabiliyor. Sıklıkla öldüren tartım bozukluklarının ortaya çıkmasıyla gerçekleşen ansızın ölümlerde, kalbin akıl pompaj vazifesini adına getirememesi ile içki akışı duruyor. Kalp ritminin dakikalar süresince normale döndürülemediği hallerde ise ölüm gerçekleşiyor. Prof. Dr. Hamza Duygu, çoklukla çaba esnasında meydana mevrut ve dem darlığı, çarpıntı, gözlerde kararma, kötülük hissi kadar belirtiler sağlayan his hastalıklarında, arada ortak kalbin tek icmal vermeksizin ansızın durabildiğini de hatırlatıyor.

Ani ölümlerin anayasa nedeni his alışkanlık tıkanıklığına ilişkin his krizi
Hamza Duygu, ansızın kardiyak ölümün anayasa nedeni adına his alışkanlık tıkanıklığına ilişkin gelişen his krizi olduğuna ilgi çekiyor. Öte taraftan ergenlerde sigara, kokain-amfetamin kadar maddelerin kullanımı, er yaşlarda başlamış bulunan şeker rahatsızlığı hastalığı hastalığı, hipertansiyon ve anadan doğma aileyle ilgili kolesterin yüksekliği ile koroner alışkanlık depar belgesi anomalilerinin his krizine neden olabildiğini de belirtiyor.

Nadir tanıdık ailesel müteaddi kalıtım bilimi hastalıklar, mıhlı dinç bireylerde ansızın ölüme neden olabiliyor. Bu sebeple efdal riskli emraz ayrışık tanısal yöntemlerle saptanabiliyor. Duygu, kalbe ilişkin ansızın ölümlerin önüne devrolmak düşüncesince halkın bilinçlenmesi gerektiğine ilgi çekerek “Öncelikle ailesinde ansızın his durması bulunan şahıslar behemehâl his merkezine başvurmalı ve tarama yaptırmalıdır. Profesyonel sporcularda yahut alıştırma programına katılacak insanda bu henüz da ehemmiyetli bir duruma gelmektedir. Çünkü kalbe ilişkin ansızın ölümler çoklukla sportif aktiviteler esnasında görülmektedir. Kalp alışkanlık tıkanıklığı olanlar, aort damarında genişleme, tartım bozukluğu, his yetmezliği, anadan doğma his rahatsızlığı kadar ansızın ölüme heves meydana getiren bağlam er tanılama ile saptanarak kalbe ilişkin ansızın ölümler önlenebilmektedir” ifadesini kullanıyor.

Gençlerde kalbe ilişkin ansızın ölüm riskini artı faktörler nelerdir
Kalp alışkanlık tıkanıklıkları ve buna ilişkin his krizlerine arttırma olarak, aort alışkanlık yırtılması, akciğer embolisi, his yetersizliği, doğumsal his ve his kası hastalıkları, his kap hastalıkları, his kası iltihabı, etraflıca QT sendromu, çelimsiz QT sendromu, WPW sendromu, brugada sendromu, aritmojenik etli canlı ventrikül displazisi kadar birtakım ağırbaşlı tartım bozuklukları ile toksik, narkotik bap kullanması da ergenlerde ansızın his ölümüne biçim açabiliyor.

Duygu açıklamalarında sonuç olarak, günce rutin iş temposundan hengâm bulamayıp "Bana ortak nesne olmaz" inanışı ile çoklukla kulak gerisi edilen kontrollü yaşamın, mıhlı hayatın eğer olmazsa olanaksız kurallarından bir tanesi adına görülmesi gerektiği ifadelerini kullanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ