USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ankara semaları hafta sonları manken uçaklarla renkleniyor

Başkentli manken tayyare tutkunları herhangi ortak hafta sonu ortak araya gelmiş olarak eğlenmenin yanında egzersiz da yapıyor.

Ankara semaları hafta sonları manken uçaklarla renkleniyor
30-12-2021 11:54
Ankara

Ankara'daki manken tayyare tutkunları, Mamak'taki manken tayyare pistinde hafta sonları toplanıyor. Farklı ebat ve türdeki uçakları havalandıran manken uçakçılar, ortak taraftan egzersiz yaparken, ortak taraftan da eğleşme olanağı buluyor. Hafta sonu buluşmaları, manken uçakçılara, beceri mevzularda birbirlerine iane ika fırsatı da veriyor.

Hafta sonlarını burada geçirenler ortada Türk Hava Kurumu (THK) personeli Okan Çindemir de bulunuyor.

Çindemir, AA muhabirine, manken uçakla 2004'te tanıştığını ve 12 senedir hevesli adına manken tayyare yapımıyla uğraştığını belirtti.

Hobisine karton ve köpük maket uçaklarla başladığını dile getiren Çindemir, seneler zarfında hâlâ iri boyuttaki modellere geçtiğini söyledi.

Çindemir, kısaca 13 atlama beygiri gücünde benzinli motoru mevcut kişi modelinin, asıl düzenbazlık uçağının 3'te 1 ölçekli kopyası bulunduğunu aktardı.

Havacılık festivalleri ve yarışmalarda düzenbazlık uçuşları da yaptığını aktaran Çindemir, manken uçaklarla ilgilenmeye dünkü başlayanlara yetişek ve kösemenlik hizmeti verdiğini kaydetti.

Çindemir, başlangıçtan gelecek seviyeye derece nice tayyare modeli bulunduğunu bildirerek, acemi kullanıcılar düşüncesince "trainer" modellerinin hâlâ makul bulunduğunun altını çizdi.

THK mağazalarından manken tayyare ve ekipmanlarının gerçekleştirme edilebildiğini aktaran Çindemir, kullananların uçaklarını ilk herşeyden ilk olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) genel ağ sitesindeki İnsansız Hava Aracı (İHA) eşya sistemine işlemeleri icap ettiğini kaydetti.

İHA'lar ile manken uçaklar ortada iri benzerlikler bulunduğuna ayraç fail Çindemir, manken uçakçılığın havacılığın temellerini içerdiğini anlattı.

Ayrıca Çindemir, bu hobinin zannedildiği derece "zengin işi" olmadığını da vurguladı.

Hobisini işe çevirdi

Gösteriye kişi ürettiği uçağıyla eklenen Selçuk Erdoğmuş ise, manken tayyare merakının 3 sene ilk başladığını ve THK'nın etkinliklerine katılarak kendini geliştirdiğini anlatım etti.

Model tayyare uçurmanın ilkin makine değerlendirmek derece güç geldiğini aktaran Erdoğmuş, "Uçak sana elverişsiz ulaştığında yönleri belirlemek, ciddilik merkezini ayarlamak, taraf pöçük yüklemesini oranlamak derece mevzular ağırbaşlı ortak tahsil süreci getirdi. Bunları bellemek düşüncesince aşırı uğraştım." dedi.

Erdoğmuş, evde fotobloklarla icra ettiği manken uçakların beğenilmesi üstüne kişi işi bulunan maliyet uzmanlığını bırakarak hobisini mükemmel zamanlı işe çevirdiğini söyledi.

Özgün tasarımlı aşırı sayıda manken tayyare ürettiğini anlatım fail Erdoğmuş, bu işi ömrünün sonuna derece gerçekleştirmek istediğini kaydetti.

Yaklaşık 40 senedir THK'da manken tayyare eğitmenliği ve üretimi karşıcı Ertuğrul Yastıman da benzinli, tepkili tayyare yakıtlı ve planör kazanmak az daha değişik tipte manken uçaklar bulunduğunu anlattı.

Yastıman, THK'nın iklim sporlarıyla ilgilenenlere müteveccih eğitimleriyle taharri memuru polis havacılığa etraflıca senelerdir iri hizmetler sağladığını belirterek, şunları kaydetti:

"THK, kurslarımıza eklenen kâffesi öğrencilerimize Uluslararası Havacılık Federasyonunun (FAI) direktifleri doğrultusunda sertifikalar, diplomalar ve ödüller vermektedir. Bu ödüllerin yanında ülke çapında, Türkiye şampiyonaları yapılıp burada dereceye giren modelci ve öteki branşlardaki arkadaşlarımıza ülke dışındaki arsıulusal yarışmalara iltihak olanağı sağlanıp lisans verilmektedir."

THK mağazasından satın aldıkları uçaklarla muhtelif yarışmalarda dereceye giren nice öğrencinin bulunduğuna ayraç fail Yastıman, başkaca bu öğrencilere beceri yetişek ve dayanak noktası verdiklerini de kaydetti.

Yastıman, Türkiye'nin insanlı ve insansız iklim araçları dair gelecek ortak seviyeye geldiğini hatırlatarak, manken uçakların bu işin temelinde bulunduğunu anlatım etti.

Yastıman, THK öğrencilerinin Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'teki İHA yarışmalarına katılarak tasarımlarını ekspozisyon olanağı yakaladığını da laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ