USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Aşılamanın ceninisakıt bulunduğu Güneydoğu'da "toplumsal bağışıklığa katkı" çağrısı

En az dü düze aşı uygulananların oranının en bağan bulunduğu illerden Diyarbakır, Siirt ve Mardin'de İl Sağlık müdürlükleri Kovid-19 salgınına için aşı çağrısı yaptı.

Aşılamanın ceninisakıt bulunduğu Güneydoğu'da
09-02-2022 12:41
Diyarbakır

Sağlık Bakanlığının Kovid-19 aşı haritasında "turuncu" kategoride arazi meydan Diyarbakır ve Siirt ile "sarı" kategoride arazi meydan Mardin'de afiyet ekipleri maşeri bağışıklığa ulama arz etmek şartıyla aşı tanımlanan topu topu vatandaşlara ulaşmaya çalışıyor.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, AA muhabirine, ülkede bulunduğu kadar Diyarbakır'da da akıbet günlerde hikâye sayılarında çoğalma yaşandığını söyledi.

Tekin, şita aylarında şahısların mestur ortamlarda elan birlikte tomar zaman geçirmeye başladığını, taziye, deri kadar dolgun mevcut ortamlarda maksimum derecede maske, açıklık ve zatî hıfzıssıhha kurallarına nazarıitibar edilmesi icap ettiğini belirtti.

"Aşısız olanların rahatsızlığı elan ciddi geçirdiğini gördük"

"Diyarbakır'da şu an yatan hastalara bakılınca genel anlamda aşısızların olduğunu, aşısız olanların rahatsızlığı elan ciddi geçirdiğini gördük." diyen Tekin, hastaneye yatanların yüzdelik 70'inin 65 gözyaşı üstü yurttaşlar bulunduğunu gördüklerini dile getirdi.

Tekin, özelikle güre nüfusta Omicron varyantının elan bol seyrettiğini, gençlerin elan bol icmal ile veya belirtisiz biçimde ayakta da rahatsızlığı geçirebildiğine ayraç ederek "Bakanımızın söylediği kadar özelikle 65 gözyaşı üstü süreğen rahatsızlığı bulunan yaşlılarımız maatteessüf bunu birlikte ciddi tabela biçiminde yaşayabiliyor. Yoğun bakımda yatan hastaların yüzdelik 90'ı gözyaşı bakımından yüksek, bire birlikte sürede süreğen rahatsızlığı olanlar. Test oranlarında maatteessüf yüzdelik 40'ları bulduk. Yapılan testlerde artı çıkacak payı yüksek. Bu da maşer içinde yayılımın bariz birlikte göstergesi." dedi.

Geçen sene ağustos ayında şehirde hikâye artışında "pik yaşandığını" kaydeden Tekin, "Kıyasladığımızda buğulu ile süreğen rahatsızlığı bulunan nüfusumuzun hastanede yatma oranının arttığını görüyoruz." ifadesini kullandı.

Tekin, her insana tedbirlere uymaları, aşılarını yaptırmaları çağrısında bulunarak "Özelikle yaşlılarımızı, büyüklerimizi esirgeme yönünde maske, açıklık ve zatî hijyene nazarıitibar etmemiz gerekir. İki düze dölleme oranının yüzdelik 63,7 bulunduğu ilimizde behemehâl aşı yaptırmalarını yurttaşlarımızdan istirham ediyorum." diyerek konuştu.

Siirt

İki düze dölleme oranının yüzdelik 63 bulunduğu Siirt'te İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, ilde Kovid-19 olaylarında akıbet çağda besbelli birlikte çoğalma gözlemlediklerini belirtti.

"Bu da bizlere yayılımın aşırı çabuk bulunduğunu göstermekte ve bunun altında yatan faktörün Omicron varyantı bulunduğunu düşündürmekte." ifadesini kullanan Ömür, Omicron olaylarında artışın aşırı çabuk seyrettiğini aktardı.

Aşılarını derneşik yaptıranların çoğunun rahatsızlığı ayakta geçirdiğine dikkati çekici Ömür, her insanın tedbirlere uymasının ve aşılarını yaptırmasının salgınla mücadelede ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Ömür, derin bakımda yatan hasta sayısında da çoğalma yaşandığına ayraç ederek şöyleki konuştu:

"Maalesef bebek ve aylı Kovid-19 olaylarında besbelli birlikte çoğalma gözlemlemekteyiz. İlimizde aşı oranları maatteessüf düşük. Aşılama oranının düşüt bulunduğu yerlerde bu hikâye artışını gözetlemek akıbet etap normal. Birinci düze aşılamada daha yüzdelik 70'e ulaştık, ikinci düze aşıda ise minimum dü düze aşı uygulananların oranının en düşüt bulunduğu vilayetler arasındayız. Vatandaşlarımıza banko aşı olmalarını referans ederiz zira apayrı birlikte yolumuz yok. Yoğun bakımda yatan hastaların yüzdelik 95'inin aşılarını derneşik olmadıklarını söyleyebiliriz. Servislerde yatan hastalarımız da bu şekilde. Ölen yurttaşlarımızın yüzdelik 95'i aşısız."

Mardin

İki düze dölleme oranının yüzdelik 65,9 bulunduğu Mardin'de İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz, dölleme oranında daha istedikleri sayılara ulaşmadıklarını aktararak il genelinde dölleme çalışmalarının bitmeme ettiğini söyledi.

Maske, açıklık ve mertlik dair vatandaşların tedbirleri sürdürmelerini ve aşı olmalarını istek ettiklerini tamlayan Yavuz, "Ülkemizde hikâye rakamları gömlek grado artıyor. Sayın Bakanımızın açıklamış bulunduğu sayılara layıkıyla ilimizde de birlikte hafta önceye layıkıyla tahminî dü kebir çoğalma oldu. Hastanede yatan ile derin bakamda yatan hasta sayısında çoğalma var. Daha aşırı aşısı kalık veya aşısız hastalarımızın hastanelerde yattığını görüyoruz." biçiminde konuştu.

"Elimizdeki yegâne ve sansasyonel tabanca aşı"

Yavuz, içtimai mesafe, peçe ve mertlik kurallarını vatandaşlara yeniden anımsatmak istediklerini anlatarak, "Elimizdeki yegâne ve sansasyonel silahın aşı bulunduğunu vurgulamak istiyorum. Yerli ve ulusal aşımız bulunan TURKOVAC da uygulanmaya bitmeme ediyor. Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde korunmanın en sansasyonel yöntemi bulunan aşılarımızı yaptırabiliriz." dedi.

Üçüncü düze aşısını yaptıranlardan Ali Tayfan, Kovid-19'dan aşıyla kurtulmanın beklenir bulunduğunu bildiklerini söyledi.

Tayfan, "Bu hastalıktan kurtulmak, emektar günlerimize hâllenmek istiyoruz. Bu da bizim elimizde." diyerek konuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ