USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Atık geliri, hamam çorba oluyor

Üsküdar Belediyesi, art dönüşüme kazandırılan atıklardan elde edilmiş gelirle gerekseme sahiplerine herhangi bir devir hamam çorba ağırlama ederken engellilere tekerli sandalye, öğrencilere de burs veriyor.

Atık geliri, hamam çorba oluyor
03-01-2022 11:35
İstanbul

Üsküdar'da çöpe atılmayıp belediyeye sunulan atık malzemeler, gelişememiş dönüştürülerek gerekseme sahiplerine hamam çorba, engellilere tekerli iskemle ve öğrencilere burs oluyor.

Üsküdar Belediyesi, mekân kirliliğinin önlenmesi, gelişememiş dönüşüm kültürünün yaygınlaştırılması ve atıklardan dirimlik elde edilmesini bildirmek benzeri 6 sene ilkin düzentileme başlattı.

Bu kapsamda, evlerden, iş yerlerinden, okullardan ve alım satım merkezlerinden, salı ve cuma namazı günleri yararsız konteynerlerinin yanından ve hareketli atık getirme merkezlerinden kağıt, karton, plastik ve esrar kabilinden atık malzemeleri topladı.

Toplandıktan sonradan Selimiye Mahallesi'ndeki Atık Yönetim Merkezine getirilen atık malzemeler, burada ayrıştırılıp bası makinesinden geçirilerek paketlendi.

Paketler şeklinde gelişememiş dönüşüm firmalarına satılan atık malzemelerden maaş 1 milyonun liranın üstünde dirimlik elde fail belediye, bu parayla, ilçedeki gerekseme sahiplerine hamam çorba dağıtıyor, engellilere tekerli iskemle almaktadır ve öğrencilere burs veriyor.

"Tamamen kullanılmamış maliyetle yönetilen birlikte sistem"

Üsküdar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Mustafa Aktaş, mevzuyla ait kendisine AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, atık materyallerin yüzdelik 75'inin dönüştürülebileceğini söyledi.

Bu atık materyallerin gelişememiş dönüştürülmek adına maatteessüf çevreye, doğaya ve denize atıldığını tabir fail Aktaş, plastiğin, metalin doğaya dokunca verdiğine ve çözülmesinin de derinliğine devir aldığına ilgi çekti.

Bu kapsamda, şehremaneti kendisine 6 sene ilkin ev, iş yeri, ekol ve alım satım merkezlerinden atık malzemeleri toplamaya başladıklarını ve gelişememiş dönüştürdüklerini özetleyen Aktaş, şu biçimde konuştu:

"Salı ve cuma namazı meri ve manken bulunan birlikte sistem. Üsküdar modeli ağız ağıza kullanılmamış maliyetle yönetilen birlikte sistem. Biz Üsküdar'da çöpü haftanın yedi haset alırken bu çöpü, haftanın ilkokul haset almaya başladık. Salı ve cuma namazı günleri hoppadak gelişememiş dönüşüme odaklandık fakat bunun madun yapısını tekvin etmek düşüncesince birlikte buçuk sene hane, bölük dolaştık. Bütün işletmelerde bunun altyapısını oluşturduk. İnsanlarda o farkındalığı, ağır birlikte noktaya oturttuk. Bunun düşüncesince de ağır birlikte erke harcadığımızı kesin tabir edebilirim. Bu modelimiz hakkıyla tuttu."

Ciddi birlikte gelişememiş ihbariye aldıklarını tabir fail Aktaş, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Üsküdar Belediyesi, gelişememiş dönüşümden sağlamış bulunduğu kaynağın tamamını toplumsal farkındalık oluşturarak, toplumsal şehremaneti ayağını elan çelimli sara vatandaşa aktarıyor. Aş evinden üç bin insana günce hamam aşındırmak dağıtımı lakırtı konusu. Engellilere tekerli iskemle dağıtıyoruz. Öğrencilere burs sağlıyoruz. Şu anda şita dönemindeyiz. Bizim de art mahallelerimizde odun yakan, soba yakıcı insanlarımız var. Biz bunlara yakıt desteği de sağlıyoruz. Yardıma gereksinimi olanlara dayanak noktası kartpostal uygulamamız var. Onlara dayanak noktası kartımızı dağıtarak maaş gereksinimlerine uyarınca sınıflandırarak iktisadi gelirlerini dengelemeye çalışıyoruz. Sonra kedi, kapik mamaları alıyoruz. Kedi, kapik kulübeleri yapıyoruz. Bütün mahallelere yerleştirdik. Onların değme devir derneşik kendisine mamalarının dağıtılmasını sağlıyoruz."

Geri dönüşümle ait okullarda da ağır birlikte düzentileme yaptıklarını özetleyen Aktaş, ilçedeki 135 amme ve 200 hususi okuldan atık malzeme aldıklarını, uran yolculuk çerçevesinde öğrencilere tesisi gezdirdiklerini ve bu mevzuda farkındalık yapmaya çalıştıklarını belirtti.

Evlerdeki motorin kapları, plastik şişeler, pet grupları, kağıt, karton, öğrencilerin bundan sonradan kullanmadığı kitap, kırtasiye malzemeleri kabilinden atıkların gelişememiş dönüşüme verilmesini talip Aktaş, ilçede 8 bin taşımalık ve 60 hareketli atık getirme merkezi bulunduğunu anlattı.

Hiçbir atık malzemenin çöpe karışmasını istemediklerini tamlayan Aktaş, atık materyallerin diyar ekonomisine bulunan katkısını en yukarı noktaya çıkartmak istediklerini vurguladı.

"Geçen sene 173 bin 721 ağacı kesilmekten kurtarmış olduk"

Geri dönüşümün doğaya faydasına da yer veren Aktaş, "Geçen sene bizim hoppadak kağıt, karton, plastik ve metallerden elde ettiklerimizle 173 bin 721 ağacı kesilmekten kurtarmış olduk." diyerek konuştu.

İlçe belediyesi kendisine gelişememiş dönüşümden maaş 1 milyonun liranın üstünde dirimlik elde ettiklerini ve salname 25 milyon teklik hedefleri bulunduğunu özetleyen Aktaş, Türkiye'de 1390 belediyenin olduğunu, gelişememiş dönüşümde bu manken baz alınırsa diyar ekonomisine ağır birlikte katkısının olacağını belirtti.

Geri dönüşümde finansal getiriden aşırı doğacak kuşaklara kirlenmemiş, elan ak pak birlikte evren ve elan ak pak birlikte mekân bırakmanın ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Aktaş, "Bizim en şişman beklentimiz şu: Herkesin, yaşayabileceğimiz bambaşka birlikte evren olmadığının farkına varması gerekiyor. Bunun da yegâne birlikte yolu var. O da ak pak çevre. Temiz çevreyi elde edebilmenin yolu aşırı basit. Lütfen kullanmış olduğunuz gelişememiş dönüştürülebilir malzemeleri çöpe atmayın. Dönüşüm noktalarımıza bunları bırakın. Dönüşümde Üsküdar modelini birlikte inceleyin lütfen. Bizim toplumsal iletişim araçları hesaplarımızdan inceleyin. Emin olun ki uğur boncuğu şeyin müsriflik edilmediğini, değme şeyin ne kalifiye birlikte biçimde geriye dönüştüğünü kesin birlikte biçimde göreceksiniz. Bu bağımlılık meydana getirecek sizde. Bir defa dönüşüme başladığınız devir güvenli olun bu sizi ağır biçimde motive edecek."​​​​​​​ değerlendirmesini yaptı.

"Türkiye'de tahminî 45 belediyeye müşavirlik verdik"

Üsküdar Belediyesinin, İstanbul'daki 39 kaymakamlık belediyesi içinde "sıfır atık belgesini" düzlük ilkin belediyelerden bulunduğunu özetleyen Aktaş, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Hiçbir siyasal akıl fark etmiyoruz. Bu siyasa üstü birlikte konu. Çevre her insanın eş hayat alanı. İyileştirebildiğimiz noktada yarınımıza kalıt kendisine bırakabileceğimiz birlikte mekân olacak. Biz şu an Türkiye'de tahminî 45 belediyeye müşavirlik verdik. Dönüşümde Üsküdar modelinin ne uygulandığını, ne gelire dönüştürdüğümüzü ve çevreyi ne açıdan iyileştirdiğimizi, esas süreçlerini yegâne on paralık çalıştık."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ