USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Atık malzemeler öğrencilerin elinde zanaat eserine dönüşüyor

Ankara'nın Mamak ilçesindeki Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri atılmış ahşap, kuvvetli ve bakır üzere malzemelerden ürettikleri zanaat eserlerini ziyaretçilerin zevkine sunuyor.

Atık malzemeler öğrencilerin elinde zanaat eserine dönüşüyor
27-01-2023 13:10
Ankara

Lisenin Metal Teknolojisi Bölümü öğrencileri, edindikleri kuramsal detayları atölyelerde pratiğe dönüştürüyor. Haftada 8 vakit atölyede yetişek meydan öğrenciler atılan malzemelerden tasarladıkları muhtelif figürlerle art dönüşüme dayanaklık etmek oluyor.

Metal Teknolojisi Bölümü Başkanı Murat Yöndem, AA muhabirine, art dönüşümün mekân açısından önemine ayraç etti.

Yöndem, "Eğitim gayeli geçer malzemeleri, işimiz bittikten sonradan hurdaya gönderiyorduk. Şimdi ise atılan mızrap parçalarını konuşma eserlerine dönüştürüyoruz. Öğrencilerle atılan hurda parçalarıyla nice dizayn yaptık. Geri transformasyon dair iyice dikkatli davranıyoruz." diyerek konuştu.

Bölüm öğretmeni Sabri Bıyık da atölyelerinde 140 öğrencinin, atılan malzemeleri baştan kullanıma kazandırma çalışmalarına katıldığını söyledi.

Okulların gereksinimi düşüncesince imal edilen malzemelerden kalan ahşap, kuvvetli ve bakır kabil malzemeleri dönüştürerek hayvan, otomobil ve sefine figürleri yaptıklarını özetleyen Bıyık, giderek ürettiklerini sergileyecek ortak bölgeye gerekseme duyduklarını belirtti.

Eski öğrencisinin bağışıyla okulda ortak işporta sahası oluşturduklarını dile getiren Bıyık şunları kaydetti:

"Rahmetli Fikret Çolak Hocam ile ağız ağıza atılan malzemelerden oluşan at heykelini yaptık. Bu heykelin yapımına 7 mektepli dayanaklık etmek oldu. Öğrenciler hafta böylecene üstelik bizimle çalışmaya geldi. Beraber bu heykelin yapımını 6 ayda tamamladık. Daha sonradan alttan mevrut öğrencilerimiz, 'Hocam, tığ de kartal heykeli gerçekleştirmek istiyoruz.' diyerek nabız yazar bizlere söyleyince 1 sene sonradan kartal heykeli yaptık. Sergi alanımızdaki halis muhlis mahsulat ağız ağıza atılan metallerden üretildi. Ürünlerimizle TÜBİTAK yarışmalarına da başvurduk. Üretimler öğrencilerimize alım çalım ve cümbüş verdi. Belki öğrencilerimizden birkaçı bu işi bitmeme ettirir."

Bıyık, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) yoluyla 2016'da Moğolistan'da mahkumlara manzume vermek düşüncesince yetişek verdiklerini, 2017'de ise Özbekistan ve Tacikistan'daki öğretmenlere ati dozaj kaynakçılık kursu düzenlediklerini aktardı.

Öğrencilerden Berat Şimşek ise öğrendikleri kuramsal detayları tatbik yaparak pekiştirdiklerini ve bu sayede mesleğe hazırlandıklarını dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ