USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Azeri kızı Aytaç'ın Nahçivan-Trabzon-Malatya hattındaki yaşam mücadelesi

Azerbaycan'ın Nahçivan şehrinde rahatsızlanan ve aceleci adına uykuluk nakli yapılması müstelzim 5 yaşındaki Aytaç Penahlı, Nahçivan-Trabzon-Malatya hattında sunulan mücadele ile Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Enstitüsünde annesinden tahsil edilen aktarım ile baştan

Azeri kızı Aytaç'ın Nahçivan-Trabzon-Malatya hattındaki yaşam mücadelesi
09-01-2022 08:59

Ülkesinden otama düşüncesince Trabzon'a getirilen küçük Aytaç'ın çabucak uykuluk nakli olması gerektiği belirleme edilince elden Malatya'da İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi ile görüşülerek hastanın buraya nakli sağlandı. Türk doktorların küçük Aytaç'ın uykuluk nakli olması düşüncesince filmleri aratmayacak derecede verdiği mücadele ise herkesi duygulandırdı. Nakil düşüncesince dakikaların yarışıldığı operasyonda iklim muhalefeti hasebiyle tayyare ulaşımı sağlamaması küçük Aytaç'ın işini taraf yana dobra zorlaştırırken, ana taksiyle Nahçivan'dan alınıp Iğdır üstünden Malatya'ya, küçük Aytaç'ta Trabzon'dan yağız ambulansıyla Malatya'ya sonuç anda ulaştırılarak uykuluk nakli gerçekleştirildi. Nakil düşüncesince Trabzon ve Iğdır Emniyet Müdürleri de devreye girerek müzakere görevlisi olurken, nakli düşüncesince maddesel dayanaklık etmek Trabzonlu taraf yana iyilikçi işadamı çeşidinden karşılandı.

Malatya'ya getirildiğinde bilinci boğunuk bulunan küçük Aytaç'ın anası Malatya'ya erişince elden dizi eylem düşüncesince hazırlıklara başlanıldı. Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve kadrosunun girmiş olduğu cerrahi müdahale ile küçük Aytaç'ın anası Namia Panahava'da tahsil edilen uykuluk ile baştan yaşama tutundu. Başarılı güzeşte dizi eylem sonrası servise tahsil edilen Aytaç'ın keyif vaziyeti gelişigüzel güzeşte gündüz iyiye giderken, şu sıralar görmüş olduğu medikal tedavinin peşi esna ise yaklaşan vakitte ağız ağıza sağlığına kavuşacak.

Trabzon'a uykuluk yetmezliği hasebiyle gelmişti

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne babasıyla baş başa mevrut Aytaç Penahlı'ya meydana getirilen incelemeler kararı uykuluk yetmezliği tanısı konuldu.

Konuyla açıklamalarda mevcut KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Bölümü Uzmanı Prof.Dr. Murat Çakır, “Aytaç 5,5 yaşında. Bize uykuluk yetmezliği sayesinde gelmişti. Geldiğinde hem laboratuvar hem de klinik kendisine uykuluk işlev testleri bozulmuştu. Sarılığı vardı, çabuk medikal otama gerekiyordu. Ancak bu mevzuda biryandan da çocuğa uykuluk aktarım gereksinimi olup olamayacağını kararlaştırmamız gerekiyordu. Hastanın ülke dışından geliyor olması, hem de maddesel sebeplerinden ötürü yapabileceği taraf yana obje yoktu. Hastayla konuşarak medikal tedavisini hazırlamaya başladık. Ancak medikal otama de taraf yana yere derece kazanım sağlıyor. Takiplerinde azda olsa taraf yana iyilik görüldü fakat hâlâ sonraları hastanın hem farkında aksaklık meydana geldi hem de sarılığı artmıştı. Bu etaptan sonraları yapılabilecek taraf yana tane obje uykuluk nakliydi ve bunun düşüncesince de tedbir yapmamız lazımdı. Donörü ülke dışından geliyor olması bunların yanı esna maddesel nedenler kabilinden taraf yana aşırı bariyer vardı önümüzde. Bunları başhekimliğimizin hem de keyif turizmiyle ilgilenen arkadaşlarımızın katkısıyla değerli taraf yana biçimde çözüp hastayı Türkiye'de bebek nakillerinin en elleme yapıldığı biçim bulunan Malatya'ya yolladık ”dedi.

Hastayı izleme fail KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Burcu Güven de hastanın bilincinin boğunuk bulunduğunu belirterek ”Hasta düşüncesince elimizden geleni yaptık fakat aktarım mübrem bir vaziyete gelmişti. Başhekimliğimizin ve keyif turizmin sayesinde hastayı değerli taraf yana biçimde gönderme ettik. Sonrasında aşırı dobra beniz maskara neticeler aldık” diyerek konuştu.

“Çocuğun sonuç anda elini kaldırması ameliyata alınmasına punt beli ve kurtuldu”

Minik Aytaç'ın sonuç anda elini kaldırarak ameliyata alınmasına punt kendisine kurtulduğunu tamlayan KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Sağlık Turizmi Müdürü Taylan Cengiz ise ”Hastanın sağlığı dair giderek yarışıyorduk. Hastanın ecnebi tabiiyetli olması hasebiyle önümüzde taraf yana ekipman prosedürler vardı. Hastanın maddesel vaziyeti elleme değildi bu mevzuda araştırı yaptık böylecene aşırı etkili iyilikçi taraf yana işadamımız müzakere görevlisi kendisine harcamasını ödeyeceğini söyledi. Nahçivan'dan yurda girişi sonrası Iğdır'dan bire taraf yana vakitte anneyi de yetiştirmemiz gerekiyordu. Annenin vasıta ile katılması dair lüzum Trabzon Emniyet Müdürümüz gerekse Iğdır Emniyet Müdürü koyu efor harcama ettiler. Çünkü ana akla yatkın donördü. Anne şeb taksiye koyularak Iğdır'dan Malatya'ya gönderildi. Çocuğu da buradan uçakla yollayacaktık fakat iklim koşulları el vermediği düşüncesince mecburen yağız kanalıyla gönderdik. Sonunda ana de çocukta Malatya'ya yetişti. Bir saatlik taraf yana farkla yetişti. Ameliyata giderken oradaki mesul hekim ihvan bizlere çocuğun bundan böyle aksülamel vermediğini söylediler. Son defa çocuğa dokunalım ihtimal akıntı boy bos dediler. Çocuğun sonuç anda elini kaldırması çocuğun ameliyata alınmasına punt beli ve kurtuldu” ifadelerini kullandı.

“Aslında bu taraf yana mizaç hikâyesi”

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş, küçük Aytaç'ın uykuluk yetmezliğinden ötürü kaybedilmeye ramak kalık pestil bulunduğunu belirterek yapılanların taraf yana mizaç hikâyesi bulunduğunu anlattı.

Tekinbaş, 5 yaşındaki taraf yana evladı çevirmek düşüncesince maruz mücadeleyi şu cümleler ile özetledi:

“Aslında bu taraf yana mizaç hikâyesi. Beş yaşlarında yüzüne bakmaya kıyamayacağımız taraf yana çocuk. Bütün dallar dobra fakat bunun ayrı taraf yana güzelliği var. Bu çocuk, uykuluk yetmezliğinden ötürü kaybedilmeye ramak kalmıştı. Artık medikal kendisine otama olmaya imkânı yoktu. Hastamız ülke dışından geliyor ve ailenin vaziyeti elleme değil. Yurt dışından mevrut hastalar düşüncesince kanunlarımızda gideri karşılayabilecek taraf yana gidişat yok. Çocuk babasıyla burada ana ülke dışında. Annenin koku grubu tutuyor ve ana organı verebiliyor. Çocuk uykuluk transplantasyonu dair görmüş geçirmiş bulunan kurumda Malatya. Çocuğun bilinci kapanıyor ve bundan böyle saatlerle dakikalarla yarışır pozisyondayız. Çözmemiz müstelzim mesail var. Bir; Malatya'ya ulaşıp bu evladı bildirme etmesini sağlamak. İki; maddesel kendisine mukteza bulunan meblağı bulup onu güvence dibine almak. Üç; anneyi ülke dışından alıp Malatya'ya geçirmek ve evladı da buradan alıp katkısız huzurlu Malatya'ya nakletmek. Bu bilinmezlikler içinde geçmiş anneyi ülke dışından ne alacağımızı düşündük. Emniyet Müdürümüze ulaşıyoruz kendisi Ankara'da görüşmede ve Iğdır Emniyet Müdürüyle taraf yana. Kendisi Iğdır Emniyet Müdürüne ulaşıyor ve Iğdır Emniyet Müdürü taraf yana kol hazırlıyor ve o kadrosu ülke dışına gönderiyorlar. Anneyi o kol ülke dışından Iğdır'a, Iğdır'dan da taksiyle Malatya'ya gönderiyorlar. Bizde evladı iklim kanalıyla nakletmeyi istemimize karşın iklim şartlarından ötürü nakili gerçekleştiremiyoruz. Mecburen yağız ambulansıyla bu arada buradan naklediyoruz. Artık giderek konkur başlıyor. Çocukla ana elden çabucak bire taraf yana vakitte Malatya'ya ulaşıyor. Malatya'daki başhekimi arıyoruz. Çok teşekkürname ederim kendilerine, hem çocuğun bildirme edilmesi hem oradaki şartların hazırlanması hem organ nakli meydana getirecek ekibin hazırlanması dair ağır katkılar sağladılar. Çocuk oraya vardıktan elden sonrasında organ nakli düşüncesince ameliyata alınıyor. On saate yaklaşan taraf yana müddette organ nakli gerçekleştiriliyor ve ana taburcu ediliyor. Çocuğun vaziyeti oldukça iyi.”

Nahçivan-Trabzon-Malatya hattında bahtiyar son

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Adil Başkıran, Nahçivan'dan Trabzon'a ordan da Malatya'ya uzanan avlu istirdat operasyonu kararı küçük kız Aytaç'ın emektar sağlığına baştan kavuştuğunu anlattı.
Hastanın kendilerine ulaştığında bilinci boğunuk bulunduğunu ve uykuluk değerlerinin faziletli bulunduğunu tabir fail Başhekim Başkıran, karaciğerini kızına verecek bulunan annenin de merkezlerine kavuşması ile zaman geçirmeden elden ameliyata başladıklarını söyledi.

15 gündüz evvela gerçekleştirdikleri değerli ameliyatla Aytaç'ın baştan sağlığına kavuştuğunu da tamlayan Başkıran, kızına avlu sağlayan annenin de durumunun elleme bulunduğunu ve refakatçi kendisine kızının indinde bulunduğunu tabir etti. Hastane kendisine Aytaç'ın sağlığına kavuşmasından ötürü bahtiyar olduklarını dile getiren Başkıran, Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü kendisine gelişigüzel sene averaj 300 aktarım yaparak ehemmiyetli taraf yana başarıya imza attıklarını da kaydetti. Korona virüs salgını devrinde de nakillerine açıklık vermeden bitmeme ettiklerini tabir fail Başkıran, ülke dışı ve ülke içerisinden nice hastaya da aktarım yaparak sağlıklarına kavuşturduklarını belirtti.

Azeri anneden Türk doktorlara teşekkür

Kızına karaciğeri ile baştan avlu bulunan ana Namia Panahava ise kızının Türkiye'ye getirildiğinde çirkin vaziyette bulunduğunu ve meydana getirilen uykuluk nakli ile baştan sağlığına kavuştuğunu söyledi. Doktorlara teşekkürname fail ana Panahava, “Bizim orada bu olanaklar bulunmadığı düşüncesince kızımı Trabzon'a götürdüler. Burada aktarım olması gerektiği söylenince abd karayolu ile elden Türkiye'ye geldim. Şimdi kızımın keyif vaziyeti aşırı iyi. Emeği güzeşte her insana teşekkürname ediyorum” diyerek konuştu.

Bekir Koca - Hatice Yetmen - Erdal Akbuğa
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ