USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Baba Kaptan' tempo defterini şiirleriyle dolduruyor

Dünyanın az daha topu topu limanlarına kuvvetli atan 86 yaşındaki ağabey Tunçalp Anadoloğlu, deminden tempo defterini 6 senedir kalmış olduğu huzurevinde yazdığı şiirlerle dolduruyor.

'Baba Kaptan' tempo defterini şiirleriyle dolduruyor
27-11-2021 13:09
Ankara

Çevresinde "Baba Kaptan" kendisine anılan 86 yaşındaki Anadoloğlu, 40 sene süresince okyanusları, kıtaları aşan bitap bedenini, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ilişkin Ankara Seyranbağları Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki odasında akordiyon çalarak ve koşma yazarak dinlendiriyor.

Üç kuşaktır denizci bulunan birlikte aileden mevrut Anadoloğlu, büyükbabası ve babasının peşi sıra Deniz Harp Okulundan yetkilendirilmiş kendisine bayrağı devraldı.

Denizde sabık hayatını ve huzurevindeki rahat günlerini AA muhabirine özetleyen Baba Kaptan, Giresunlu birlikte Çerkez ailenin evladı bulunduğunu söyledi.

"Deniz beni tanımlayan biricik şey." diyen Anadoloğlu, dünyaya gözlerini açmış bulunduğu andan 6 sene öncesine derece gelişigüzel devir denizle iç içe olduğunu, yeğenlerine derece ailesinde her insanoğlunun denizcilik yaptığını anlatım etti.

Aynı sürede konservatuardan da yetkilendirilmiş bulunan Baba Kaptan, "Beşiktaş Konservatuarı'nı bitirdim, müziği gelişigüzel daim aşırı sevdim." diyerek konuştu.

Gençlik yıllarından buyana sanatın süresince birlikte hayatı bulunduğunu özetleyen Anadoloğlu, mızıkasıyla önemsiz birlikte konser sundu.

"Kara subayı olunca istifa ettim"

Deniz Harp Okulunu bitirdikten sonraları sefere çıkmaya başladığını aktaran eski kaptan, "Ben okuldan tempo subayı kendisine yetkilendirilmiş oldum fakat birlikte müddet sonraları beni karaya atama ettiler. Seyir subayı kendisine denizleri aştım, dünyayı dolaştım. Karaya atama edilince denizden ırak kalamayacağım düşüncesince istifa ettim." dedi.

Ordudan ayrıldıktan sonraları yiğit kendisine çalışmaya bitmeme ettiğini ve kısaca 40 sene fariza yaptığını dile getiren Anadoloğlu, şunları kaydetti:

"Gittiğim denizler, kuvvetli attığım limanlar saymakla bitmez. Bir biricik Kanada'yı görmedim. Türk denizciliği ve denizcileri, dünyada birlikte numaradır. Türk kaptanları, bunu birlikte manzume kendisine görmez, yüreklerini koyar."

"Artık torunlarımın kaptanı olacaktım"

Her seferin ayrı birlikte evren ve dünkü serüven bulunduğunu tamlayan Baba Kaptan, yaşamın dünkü bölgeler görmek, bilmek ve bilgelik edinmekte gizli bulunduğunu vurguladı.

Deniz havasının uzun hayatı sürdürmenin da sırrı olduğuna ayraç fail Anadoloğlu, "Bu hoşnutluk derece gelmemi sağlayan, uğur boncuğu doktorun yazmadığı reçetede saklıdır. O da bahir havasıdır. Deniz havası, insanoğlunun ruhunu dinlendirir." ifadelerini kullandı.

Ömrü yettiğince denizlerde edinmek istediğini, mesleğini fakat onun adına geçebilecek bambaşka birlikte kardeş kardeş bırakabildiğini kaydeden Anadoloğlu, "Hint Okyanusu'nda taşımalık gemisinde görevliydim. Necati isimli 2. süvari, 'Kaptanım, kaptanım, müjdemi isterim, ata oldun.' dedi. Hemen, 'Gel benimle' dedim ve aşağıya meknuz yazı odasına indik. İstanbul'u arattım ve 'Ben, bundan böyle ayrılıyorum, ata oldum.' dedim. Artık, torunlarımın kaptanı olacaktım." diyerek konuştu.

Anadoloğlu, torunları Ankara'da bulunduğu düşüncesince özlenti çekmeye dayanamadığını ve Kuşadası'ndan başkente taşındığını dile getirerek, duygularını "Ben senelerce Allah'a yalvardım, bana torun vermesi için. Yüce Allah'ım da ikrar etti. Şimdi dört torunum var." laflarıyla aktardı.

Şiirlerinin yapıt durumuna getirilmesini istiyor

Torun sevgisiyle geldiği Ankara'da, Seyranbağları Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne yerleştiğini, kısaca 6 senedir burada bulunduğunu tamlayan Anadoloğlu, yaşamış bulunduğu yerde kendisini rahat ve bahtiyar hissettiğini, bereketli fazlaca koşma yazdığını söyledi.

Baba Kaptan, sonuç yazdığı şiirinden "Dağların zirvesinden eteklerine nazil rüzgarlar/Toz bulutları adına senin gözyaşlarını getirdiler/Kurumasın diyerek uyanıklık göstermişler/ Belli ki durumunu bana bildirmek istediler/ Kabahat esir değil sendeydi, affetmiyorum beni acılara gömüm gitmeni..." dizelerini okudu.

Bugüne derece 341 koşma yazan Anadoloğlu, en iri hayalinin bunların yapıt durumuna getirilmesi bulunduğunu dile getirdi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ