USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Bacağı kopan kız evladı geçirdiği 14 ameliyatla 4 ay sonradan aşama attı

Erzurum'da traktörün şaftına sıkışıp salim bacağı kopan kız çocuğu, doktorların 4 ayda dar cerrahi, nesiç nakli üzere 14 el meydana getirdiği dayanıklı operasyonlarla hamle atmaya başladı.

Bacağı kopan kız evladı geçirdiği 14 ameliyatla 4 ay sonradan aşama attı
22-08-2022 12:06
Erzurum

Karaçoban kazasının Köşk Mahallesi'nde canlı 14 yaşındaki 7. derslik talebesi Y.K, 4 ay geçmiş tarlada etkin babasının yanına gitti.

Tarlada traktörden çabucak düşmesi sonucunda etkin arabanın şaftına sağlıklı ayağını kaptıran kız çocuğunun bacağı, diz altından koptu.

Durumun afiyet ekiplerine bildirilmesi dair çocuk, kopan uzvuyla görüngü hesabına mevrut ambulans helikopterle Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

Burada el cerrahı Dr. Ömer Ayık ve his doğa cerrahı Rojhat Yasin Kılıç kabilinden çabuk ameliyata alınan, 4 ayda ortamında dar cerrahi, nesiç nakli üzere 14 değişik ameliyat bulunan çocuğun bacağı kesilmekten kurtarıldı.

Kız çocuğu, doktorların derin uğraşları sonucunda hem bacağına kavuşmanın bununla birlikte 4 ay sonraları aşama atıp yürümenin cümbüş ve mutluluğunu yaşadı.

"Bacağı 15 santimetre endamsız olsa da hastamız yürüyebilen ortak uzva sahip"

El cerrahı Dr. Ayık, AA muhabirine, evladı vakadan doğrudan sonraları hızlıca ameliyata aldıklarını anlattı.

Zorlu ameliyatlar dair bilgelik sağlayan Ayık, şu şekilde konuştu:

"Ameliyatta kestirmece 15 santimlik, aşırı parçalanmış, dikilirse yaşamayacak ve yaşamadığı üzere de hastaya dokunca verecek dokuları bacaktan uzaklaştırıp küsurat bölümü ve koptuğu noktayı diktik. 4 maaş müddette marazlı değişik enfeksiyon tablolarından geçti ve türlü doğruluk ameliyatları, bedenin bambaşka bölgelerinden deri ve nesiç nakilleri üzere 14 değişik cerrahi uyguladık."

Ayık, bu operasyonlara senkronik namına hastanın iyileştirme ve dolaşma egzersizi programına yayımcı tutulduğunu aktardı.

Hastanın enfeksiyon tablosunun arama dibine alındığını ve yaraların kapandığını tamlayan Ayık, "Bacağı 15 santimetre endamsız olsa da hastamız, topukluk yardımıyla yürüyebilen, ayağının dair basabilen ortak uzva sahip. Bacak kısalığını ilerleyici süreçte göt sürdürme ameliyatıyla telafi edeceğiz." sanarak konuştu.

Ayık, ameliyattaki başarıda cerrahi ekibin beraberinde araştırma görevlisi doktorların derin çalışması, hikmet otama ve duyum yitimi hekimleri, bacı ile personelin çalışma ve desteklerinin de bulunduğunu dile getirdi.

"Kopan uzvun ambulans helikopterle gelmesi ehemmiyetli avantaj"

Uzuv kopmalarında sayaç kaybetmeden his damar, plastik ameliyat ve duyum yitimi hekimleriyle ameliyat hazırlığı yaptıklarını özetleyen Ayık, şunları kaydetti:

"Kopan uzvun ambulans helikopterle gelmesi ehemmiyetli avantaj. Belki marazlı gelecek yaşta olsaydı, bacağı kesip protezle yürütebilecektik, ancak hastanın 14 yaşlarında olması bu sonucunda almada ruh bilimsel namına bizleri ve hastayı etkiledi. Bizler bu uğraşıyı hücre aldık, hastaya 14 ameliyat yapmış olup derinlemesine müddet otama uyguladık. 4. ayak tabanı vardığımızda hastanın yürüdüğünü görür görmez bahtiyar olduk."

Kalp doğa cerrahı Kılıç da aza kopmalarında dokunun canlılığının bitmeme etmesinin ehemmiyetli olduğuna ayraç ederek, "Ne denli er devirde nesiç vücuda gene birleştirilip kanlanması sağlanırsa ameliyat başarısı artar. Ambulans helikopterle çabuk gönderme sebebiyle çocuğumuz yürüyecek. Bir kepez köyünden ambulans helikopterle yavrumuzu alıp buraya getiren ve afiyet hizmetine ulaştıran Sağlık Bakanlığımızın da bu ahacık emeği var. Son 20 yılda afiyet sisteminin geçirdiği şişman devrimden çevre bacağı dikilen yavrumuz evine yayan dönecek." dedi.

"Bacağımın dikildiğini görür görmez aşırı sevindim"

14 yaşındaki Y.K. de yaşamış olduğu sıkıca sürecin böylecene doktorlarının sebebiyle yürüdüğünü ve gereksinimlerini karşılayacak hale geldiğini söyledi.

Y.K, "Bugüne geleceğimi tek düşünmemiştim, aşırı mutluyum, ihtimal Ömer Hoca olmasaydı o zaman olmazdım. Bacağımın dikildiğini görür görmez aşırı sevindim, şu an bu seviyedeysem Türk hekimleri sayesinde. Doktorlarıma teşekkürname ederim." ifadelerini kullandı.




SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ