USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bağırsaktan yama yapılarak mesanesi büyütüldü, böbrek yetmezliğinden kurtuldu

Çorum'da, çocukluk döneminden bu yana yoğun pıtrak gereklilik kaçırma hastalığı mevcut ve mesanesinin gelecek derecede küçülmesine ilişkin namına böbrek yetmezliği eşiğine mevrut 50 yaşındaki hasta, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde meydana g

Bağırsaktan yama yapılarak mesanesi büyütüldü, böbrek yetmezliğinden kurtuldu
20-11-2021 15:35

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gereklilik tutamama şikayeti ile başvuran 50 yaşındaki A.K'ye, Üroloji Kliniği'nde meydana getirilen kontrol sonucunda, el ortada “mesane tembelliği” adına tanıdık nörojenik mesane rahatsızlığı tanısı konuldu.

Medikal tedavilere karşın yanıt alınamaması üzerine, ürodinamik ve endoskopik araştırmalarda A.K'nin gereklilik torbası kapasitesinin kısaca 50 mililitre bulunduğu belirlendi.

Mesanenin ati derecede küçülmesine ilişkin adına böbrek yetmezliği eşine mevrut A.K'ye, Üroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Yaytokgil, Doç. Dr. Musa Ekici ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Murat Baki Yıldırım kabilinden “mesane augmentasyon” operasyonu yapıldı.

Operasyonu meydana getiren doktorlardan Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Yaytokgil, hastanın gereklilik torbasına kısaca 25 santim boyunda edepli bağırsaktan yama yaparak, mesane kapasitesini artırmayı başardıklarını söyledi.

Ameliyat sonrası takiplerde hastada tek sıkıntıyla karşılaşılmadığını anlatım fail Dr. Öğretim Üyesi Yaytokgil, şunları kaydetti:

“Hastamız, yoğun gereklilik yolu enfeksiyonu, gereklilik kaçırma ile böbrek işlev bozukluğu canlı nörojenik mesane hastalığından ötürü takibimizdeydi. Hastamız henüz ilk meydana getirilen harekât ve medikal tedavilere yanıt vermemiş, gereklilik yolu enfeksiyonu sebepli nice antibiyotik görmek durumunda kalmıştı. Mesanesinin ati derecede küçülmesi haysiyetiyle de böbrek yetmezliği ile gönül rahatlığı karşıyaydı. Türkiye'de önemli merkezlerde muteber müşterek yönteme başvurarak, bağırsaktan yama gerçekleştirmek kanalıyla hastamızın mesane kapasitesini artırıp, sağlığına kavuşturduk”

“Çocukluğumdan buyana toplumsal yaşamda yaşadığım iri sıkıntıdan kurtuldum”

Ameliyat sonrası sağlığına munsap A.K ise, “Bu dert familya ve toplumsal yaşamımda iri zorluklara ne oluyordu. Hastalığımın ilerleme göstermesiyle bundan sonra böbrek yetmezliği eşiğine gelmem durumumu müşterek güzel ağırlaştırmıştı. Umudum bitkinleşmek üzereyken, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları sayesinde, çocukluğumdan buyana toplumsal yaşamda yaşadığım iri sıkıntıdan kurtuldum. Çok mutluyum. Operasyonu önleyen doktorlara baş döndürücü teşekkürname ediyorum, Allah onlardan razı olsun” dedi.

Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Murat Baykam da Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde nazik cerrahi operasyonlarda müşterek ilki henüz gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını anlatım etti. Nörojenik mesane hastalığında edepli bağırsaktan yama yapılarak gereklilik torbasını abartma yönteminin, Türkiye'de makul merkezlerde uygulanabildiğine dikkati çekici Prof. Dr. Baykam, “Travma, dert yada sebebi muhtemelen sıfır mesane işlev bozuklukları, süreğen böbrek yetmezliğine denli ilerleyebilen ağırbaşlı sorunlara kere açabilen hastalıktır. İdrar kaçırma, gereklilik yaparken zorlanma yahut yapamama, yoğun gereklilik yapmak, yanma, yoğun gereklilik yolu enfeksiyonu genellikle tanıdık belirtilerdir. Bu belirtiler, hastanemize başvuran hastamızda da lakırtı konusuydu. Ekibimizin güzel operasyonu yardımıyla hastamız sağlığına kavuştu. Hastanemizin dalında mükemmel doktorları bununla beraber kuvvetli altyapısı yardımıyla Çorum'da bundan sonra Türkiye'nin önemli merkezlerinde yapılabilen teşhis ve otama hizmetlerini sunabiliyoruz. Bu hizmetler, elden Çorum düşüncesince değil memleketimiz düşüncesince de baş döndürücü kıymetli” halinde konuştu.

Muhammed Muttalip Yalçın
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ