USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bakan Koca: Aşı sebebiyle günce hadise sayılarının arama edilemez biçimde artışı engellendi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Aşı sebebiyle günce olay sayılarının arama edilemez biçimde artışı engellendi. Çok geçenlerde günce olay sayılarının düştüğünü de göreceğimizi değerlendirdik." dedi.

Bakan Koca: Aşı sebebiyle günce hadise sayılarının arama edilemez biçimde artışı engellendi
27-10-2021 21:55
Ankara

Bakan Koca, videoteyp konuşma yöntemiyle planlı Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın peşi sıra meydana getirdiği açıklamada, güzeşte hafta herkesi etraflıca etkileyen borda bordaya görüngü yaşandığını belirtti.

Doktor Rümeysa Şen'in eksiksiz zorluklarına karşın mesleğine bağlı, yaşamının baharında borda bordaya doktor bulunduğunu kail Koca, Şen'in güzeşte cumartesi borda bordaya gidiş geliş kazasında yaşamını kaybettiğini hatırlattı.

Kazanın acıklı bulunduğunu ve herkesi sarstığını vurgulayan Koca, şöyleki bitmeme etti:

"Olay, Ankara kent Hastanesinde fariza işleyen bu gepegenç hekimin nöbetini tamamlayıp, hastaneden ayrılmasından dü vakit genişliğinde sonra, evine dönerken meydana geldi. Annesinin şöyleki söylediğini öğrendik, 'Kahvaltıyı hazırlamıştım, onu bekliyorduk.' Bu acıyı bana en etraflıca hissettiren, ana yüreğinden mevrut bu yalan oldu. Rümeysa o kahvaltı sofrasına oturamadı. Doktor Rümeysalar hazırlop yetişmiyor. Bir hekim, binlerce insanoğlu arasından çıkıyor. Bir hekimin kaybı tamamımız düşüncesince iri kayıptır. Böylesine acıklı borda bordaya olayın içimizde minval açmış bulunduğu duyguları kelimeler anlatım edemez. Sevgili Rümeysa'ya Allah'tan yağmur diliyorum. Ailesinin, ablasız borda bordaya yaşamı fon üstelik edemeyen kız kardeşinin, emek vermek dostlarının başı katkısız olsun. Sağlık camiamızın başı katkısız olsun."

"Doktor Rümeysa arkadaşımızın kazadan eskiden 36 vakit çalışmış bulunduğu şeklindeki bilgelik yanlıştır"

Koca, acıklı vakalarda bir takım hata bilgilerin, amaç üstelik bahis konusu yapılmaksızın akla yatkın bilgilermiş denli yayılmasının alışılagelen bulunduğunu anlatım ederek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bir noktaya duruluk getirmek, mevzuyu ele benimseme etmek istiyorum. Bazı kliniklerde araştırma görevlisi hekimlerin 36 vakit çalışmış bulunduğu ahval bulunduğu maatteessüf gerçektir. Doktor Rümeysa arkadaşımızın kazadan eskiden 36 vakit çalışmış bulunduğu şeklindeki bilgelik ise yanlıştır. Arkadaşımız, günce mesainin peşi sıra defa tutmuş, sabahleyin hastaneden ayrılmıştır. Olay özelinde akla yatkın bilgelik budur fakat bu bilgi, bizleri derinlemesine emek vermek saatleri gerçeğinden ırak tutmaz. Hemen ifşa etmek isterim ki kılıç değil 36 saat, 24 saate vasıl borda bordaya emek vermek süresini de insanca bulmuyoruz. Sağlık Bakanı kendisine bu netlikte konuşmamın dayanağını açıklayacağım."

"Biyolojik kapasitemizi zorlayacak emek vermek süreleri benimseme edilemez"

Uzun mesailerin, derin nöbetlerin araştırma görevlisi hekimlerin muzdarip bulunduğu emektar borda bordaya dava olduğuna dikkati çekici Koca, Sağlık Bakanlığının uygulamayla ilişik yönetmeliğinin münakaşaya toprak bırakmayacak genişliğinde gizlemeden bulunduğunu söyledi.

Koca, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği'nin 11. maddesinde "Uzmanlık öğrencilerinin defa uygulaması üç günde ansızın şimdi derişik kaçınan biçimde düzenlenir." ifadesine toprak verildiğini, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 41. maddesinde ise "Gece nöbeti tutanlara devrisi çağ fariza verilmez." denildiğini aktardı.

Bu özellik ve devamında, başhekimlerin istirahat süreleri dair başkaca kırılan olmaya isteklendirme edildiğini özetleyen Koca, şöyleki bitmeme etti:

"Biyolojik kapasitemizi zorlayacak emek vermek süreleri benimseme edilemez. Kaldı ki doktorluk fakat sakin borda bordaya bilinç ve emanet haliyle yürütme edilebilecek borda bordaya meslektir. Arada minimum dü çağ yapılmaksızın tutulan nöbet, metin borda bordaya yürütüm olamaz. Fakat yönetmeliklere uymayan, muhtelif faktörlere mebni uygulamalara gidilmektedir. Bunlara da değineceğim. 36 saatin, 24 saatin ne erişmek bulunduğunu araştırma görevlisi olduğum senelerden ego de biliyorum. Benim hocalarım da bire borda bordaya biçimde asistanlık yıllarında 24 saat, 36 vakit arak dökmüşlerdi. Zamanla bu uygulamalara manzume disiplinin, üste doktorluk özverisinin borda bordaya çeşit eğitimi gözüyle de bakılır olmuş. İhtiyaçlar, mecburiyetlere minval açmış.

2021 yılındayız. Değişmesi gereken, yapılması müstelzim aşırı bilinçlilik var. Öncelikle adaletli uygulamanın takip edeni olacağız. Sevindirici borda bordaya gelişmeyi noktayı gelmişken paylaşmalıyım. Birçok tababet fakültesi, nöbetlerin yönetmeliğe birebir biçimde düzenlenmesi düşüncesince harekete geçti. Tıp fakültelerinden borda bordaya kısmının kendinden almış bulunduğu bu karar, inanıyorum ki umumiyet kazanacak. Haftada ve ayda en aşırı birçok defa tutulacağı dair değişmeyen donör konumda bulunan başhekimler, hocalarımız, mümessil uzmanlar bire borda bordaya hassasiyeti gösterecekler."

"Nöbetler dair değişmeyen vericileri zorlayıcı realiteler ve mecburiyetler bulunduğunu benimseme ediyorum"

Bakan Koca, mesleklerinde hocalara ve kıdemlilere saygının töre bilimi borda bordaya kayıt olduğunu, zira "tıp kitabı" okuyarak doktor olunmayacağını, hekimliğin eli uz hekimlerin nezdinde öğrenildiğini anlatım etti.

Bu durumun saf kendisine borda bordaya madun fevk birlikteliği oluşturduğunu vurgulayan Koca, bu birlikteliğin içtenlikle borda bordaya ebat kazanabildiğini tecrübeleriyle bildiklerini, emek vermek ortamının stresini azaltmanın, emek vermek sürelerinde ise gençlerin gücünü az buçuk da geleceğe saklamanın bu içtenlikle ilişkiye ilişkin bulunduğunu kaydetti.

Bakan Koca, nöbetler dair değişmeyen vericileri zorlayıcı realiteler ve mecburiyetler bulunduğunu benimseme ettiğini, vereceği bilgilerin de bunu kanıtladığını belirterek, şöyleki konuştu:

"Türkiye’de yekûn doktor sayısı 185 bin 840, yekûn bacı sayısı 232 bin 548'dir. Hekimlerin 101 bin 198'i Sağlık Bakanlığına ilişkin kurumlarda görevlidir. Toplam doktor sayısını diyar nüfusuna oranladığınızda borda bordaya hekime 457 eş düşmektedir. 457 sayısı 10 sene genişliğinde eskiden 575'ti. Gelişme ne olursa olsun, bugün borda bordaya hekime 457 eş düşüyor olması aşırı ciddi borda bordaya iş yükü demektir.

Bakanlığım döneminde, bilirkişi doktor ihtiyacını istikbal etmek amacıyla ehemmiyetli borda bordaya hamle atılmış, eksperlik eğitimine başlamış bulunan doktor sayısı 7 binden 11 bine çıkarılmıştır. Sayıyı bırakmak düşüncesince kalifiye görgü bilimi bilimi kliniklerinin sayısını gizlemeden belli tezyit çabası içindeyiz. Hekim başına sakıt eş sayısını akıllıca düzeylere indirmemiz, emek vermek sürelerini azaltmamız, mesleğe girecek gençlerin önünü açmamıza da bağlıdır. Aile Hekimliği sisteminin güçlendirilmesi, ıslah çabalarının borda bordaya parçasıdır."

"Şiddet özellikle hekimler edinmek az daha afiyet personellerinin dirimsel problemlerinden biri"

Şiddetin özellikle hekimler edinmek az daha afiyet personellerinin dirimsel problemlerinden bir tanesi olduğuna dikkati çekici Koca, fiziksel yahut namzet atılım haricinde küsurat bazısı faktörlerin şiddetin bâtın bileşenleri ortada toprak aldığını da sonuç evre dobra bildiğini anlatım etti.

Koca, benimseme edilemez bazı vakalara rağmen, halkın hekimlerine ve topu topu afiyet çalışanlarına öteden buyana hürmet duyduğuna inandığını belirterek, şöyleki konuştu:

"Arkadaşlarımın da bundan kuşkusu olmamalıdır. Sağlık çalışanlarına insanca olmaktan ağız ağıza ırak davranışları gösterenler, öteki ortamlarda da bire borda bordaya yanlışların içre bulunan kişilerdir. Bu şahıslara karşı, yasanın kuvvetiyle baş başa camianın desteğine de ihtiyacımız var. Sağlık çalışanına hız uygulayanı dışlamak, camianın borda bordaya erdemi olacaktır."

"Salgın şartlarından uzaklaştıkça, aşırı taraflı ıslah düşüncesince berk adımlar atacağız"

Bakan Koca, salgın şartlarından uzaklaştıkça, aşırı taraflı ıslah düşüncesince berk adımlar atacaklarını bildirerek, şunları kaydetti:

"Sağlık hizmetinden yararlanmanın ahlakını, usulünü, kuralını toplumca konuşacağız. Bu maşer bu ahlakı kendisi üretmiş, yüceltmiştir. Sağlık mensupları acele mesail indinde kazançlı sorunları rastgele ne genişliğinde arka plana atmışsa da bu sorunlarla yakından ilgileniyorum. Hekimlerin zat haklarını ıslah çalışmamızın çelimsiz devir içerisinde neticelenmesi düşüncesince hız ediyorum. Ek ödemenin çalışanlarımız ortada hakkaniyetli borda bordaya biçimde dağılımını da sağlayacağız. Sabit ek ödemenin maaşa eklenmesini gerçekleştirme edeceğiz.

Atama gözleyen arkadaşlarımız var. Mesleğe hamle çarpmak düşüncesince dayanak göstermenin zorluğunu anlıyorum. Beklentilerini ısrarla gündeme getirmelerini azimlerinin göstergesi benimseme ediyorum. Milletimizin, devletimizin kendilerine gereksinimi var. Atamaların konuşma yapılmaksızın puana gereğince yapılmasını sağlayacağız. Fakat unutulmamalı, büyüklük kararlarını topu topu hazırlıklarını tamamlayarak sonuçlandırır. Arkadaşlarımız, atamaların, şartların müheyya bulunduğu en er tarihte yapılacağından güvenli olsunlar."

"İkinci düze telkih ile üçüncü düze telkih arasındaki sürenin uzatılması antikor düzeyini düşürüyor"

Bilim Kurulu toplantısında ele tahsil edilen mevzularda varılan neticeleri da paylaşan Koca, ikinci düze telkih ile üçüncü düze telkih arasındaki sürenin uzatılmasının antikor düzeyini düşürdüğünü, aşının koruyuculuğunu azalttığını belirtti.

Koca, Bilim Kurulu'nun tarihi mevrut üçüncü düze aşıların aksatılmadan yapılmasını ısrarla önerdiğini vurgulayarak gıcır verilere göre, 2 milyon 807 bin 716 ferdin yaptırması müstelzim üçüncü düze aşısını daha yaptırmadığını anlatım etti.

"Bilim Kurulumuz ana adaylarımızı telkih olmaya, aşılarını tamamlamaya çağırma ediyor"

Koca, 2019'a gereğince 2020'de yaşamını kaybeden aylı sayısında kestirmece yüzdelik 52'lik artma bulunduğunu aktararak, şöyleki bitmeme etti:

"Bu sene da tempo güzeşte yıla benzeri sürüyor. Geçen yıla nazaran kestirmece yüzdelik 50 şimdi borda bordaya tomar ana adayını Kovid-19 dolayısıyla kaybettik. Daha eskiden yaptığımız çağrıya karşın maatteessüf halen gebelerde döllenme payı ince düşük. Kayıplarımızın gerisinde en belli dava gebelerin döllenme oranının bağan olması. Kovid-19 dolayısıyla kaybettiğimiz gebelerin yüzdelik 99'u aşısızdır. Bilim Kurulumuz borda bordaya el şimdi ana adaylarımızı telkih olmaya ve aşılarını tamamlamaya çağırma ediyor."

"Yakında günce hadise sayılarının düştüğünü de göreceğimizi değerlendirdik"

Bakan Koca, aşının tesirini salgının seyrinde gizlemeden belli görülebildiğini belirterek ilgi edildiğinde haftalardır erdemli gıcır hadise rakamları görüldüğünü fakat eskiden dönemlere nazaran ehemmiyetli borda bordaya ayırt olduğunu, gıcır hadise sayılarının aceleci tırmanışlar halinde zirveleri görmediğini belirtti.

Günlük hadise sayılarını yayınlayan grafiklerin adeta tepesi maktu borda bordaya kepez denli yatayda seyrettiğini aktaran Koca, şöyleki bitmeme etti:

"Belki ehemmiyetli düşüşler daha görmedik fakat acıklı ve anide yükselişler de görmüyoruz. İşte bunu sağlayıcı aşıdır. Aşı yardımıyla günce hadise sayılarının arama edilemez biçimde artışı engellendi. Çok geçenlerde günce hadise sayılarının düştüğünü de göreceğimizi değerlendirdik. Bunu başarmanın yolu ise çağı mevrut anımsatma dozlarının yapılması ve topluca erdemli miktarda aşılı olmaktır."

Yerli telkih TURKOVAC'ın sıkı üretime geçmesi düşüncesince gönüllülere gerekseme bulunduğunu kail Koca, "Hatırlatma dozunun tarihi mevrut 18-59 gözyaşı arası metin vatandaşlarımızı şahıs aşımız, şahıs gücümüz düşüncesince fahri olmaya çağırma ediyorum." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ