USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bakan Koca: Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile ait düzelti durumunda tensikat gündemde

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na bağlı ıslahat durumunda bazısı tadilat gerçekleştirmek istediklerini ve bunların martta yapılacak sınavda da meri olması düşüncesince çalıştıklarını bildirdi.

Bakan Koca: Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile ait düzelti durumunda tensikat gündemde
26-11-2021 08:09
TBMM

Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2022 yılı bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

'Aşı Ar-Ge Üretim Merkezimizin projesi bitti, istikbal günlerde ihalesini yapacağız'

Sağlık çalışanlarının, ilkin hekimlerin aylık ve zat haklarının iyileştirilmesini fazla önemsediklerini tamlayan Koca, "Komisyona beraberinde husye kanun geleceğini vekillerimizden öğür bulunuyoruz. Bakanlık yerine çalışanlarımızın zat haklarıyla ilgilendiren taleplerimizi ilettik, bu mevzuya minimum biz genişliğinde ehemmiyet verdiğinizi biliyor ve görüşmeler esnasında değerli desteklerinizi bekliyoruz. teklif anlamında, ilkin çakılı ek ücretin artırılarak umumi ödeme gücüne aktarılması, mücahede sonrası çalışmanın isteğe müteallik yerine baştan getirilmesi, emeklilikte de ehemmiyetli oranda beraberinde aranjman yapılması." diyerek konuştu.

Daha evvel beraberinde ek belirtke düzenlemesinin yapıldığını güçlükle çalışanlar düşüncesince muteber olmadığını anımsatan Koca, "O noktada da beraberinde düzenlemenin yapılması gerektiği kanaatindeyiz ve minimum bilge arkadaşlarımız genişliğinde bunun düzeltilmesi icap ettiğini düşünüyoruz." dedi.

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile ilgilendiren ıslahat durumunda tensikat gündemde

Sağlık Bakanı Koca, araştırma görevlisi hekimlerin tıpta eksperlik eğitimiyle ilgilendiren sorunların da bulunduğunu dile getirerek, "Bu noktada ıslahat durumunda birtakım tebeddülat gerçekleştirmek istiyoruz. Mart ayındaki sınavda da muteber bulunmasına çalışıyoruz. Yıl sonuna genişliğinde bunu netleştirmek istiyoruz. Özellikle uzmanlıkla ilgilendiren bildiğiniz kabilinden 4. sınıftan itibaren tababet öğrencilerimiz dershaneye gider. 4, 5, 6'ncı sınıfta okulla sert birlikteliği olanaksız buyurmak istemiyorum güçlükle umumi manada uygulamada infaz böyle." ifadelerini kullandı.


Fotoğraf: Aytuğ Can Sencar/AA

Bununla ilgilendiren acemi planlamalara yer veren Koca, "Soruların atom çekirdeği müfredattan sorulması, dershanelerdeki önemsiz nüanslarla farklılığın oluşturulmasının önüne geçilmesi gerektiği kanaatindeyim. Dolayısıyla atom çekirdeği müfredattan soruların sorulması, ortaöğretim muvaffakiyet puanı kabilinden ekol muvaffakiyet puanının kesin arttırma edilmesi, ilkin fariza süresinde beşinci, altıncı alanlarda emek vermek niteliğine göre, meydana getirdiği bakım esasi alınarak beraberinde bakım puanının arttırma edilmesi icap ettiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Milletvekillerinin araya girmesi üstünde Bakan Koca, "Yani okulda sunulan derslerden soruların sorulması, okulda beraberinde biçimde alakanın henüz yoğunlaşmasından bahsediyorum. Dershaneyi kapatmaktan bahsetmiyorum." açıklamasında bulundu.

"Köklü beraberinde ayrım yapmamız gerekiyor"

Fahrettin Koca, kalifiye kliniklerin sayısının artırılması, üniversitelerle baş başa mevcud kliniklerin henüz da kalifiye bir duruma getirilmesiyle nice bölgede yayılmış beraberinde eğitimin planlanması icap ettiğini söyledi.

Bu planlamaların ne kavrama geldiğini en dobra tababet öğrencilerinin anlayacağının altını çizen Koca, şu biçimde bitmeme etti:

"Şu anda ilkin öğrenciler TUS'ta 4-5 alan haricinde yeğleme etmiyor. O 4-5 branşa giremediğini düşünen hekimler ise çoğu kez ülke dışını düşünüyor. Bizim güzel beraberinde ayrım yapmamız gerekiyor. Hem finansal vaziyetini hem tekaütlük vaziyetini hem emek vermek vaziyetini bununla müşterek eksperlik imtihanını rötuşlu etmemiz gerekiyor. Bunu da önümüzdeki sınava kesin yetiştirmemiz gerekiyor. Yani çocuklarımız gelecekten ümitli olmalılar, istediği branşa girebilme imkanının ağır olmadığına inanıyor olmalılar. Bununla baş başa asistanlık eğitimiyle kalifiye klinik sayılarının artırılmasıyla baş başa 36 vakit emek vermeyi da filhakika kılıç istemiyoruz, insanca bulmuyoruz. 24 vakit emek vermeyi da insanca bulmuyorum. Hedef bana uyarınca 16 saate akıllıca inmeli. Bunun bugünden yapamayabiliriz güçlükle iki, üç sene sonradan bunun yapılabilirliğini şimdiden planlamamız gerektiği kanaatindeyim."

Sağlıkta hızlı mücadele

Şiddetin katiyen onama edilemez bulunduğunu vurgulayan Koca, bu mevzuda ifadelerin iş durumunda alınması, salıverilmenin önüne geçilmesi, düşünülerek işlenen hüküm suçlarında cezaların nısıf oranında artırılmasına müteveccih düzenlemelerin yaşama geçirildiğini anımsattı.

Bakan Koca, bu düzenlemelerin tam olmadığını belirterek, "Bu noktada yapılması gereken, fiziki ortamların rehabilitasyonu, kırgınlık ve bitkinliğe sefer açan fazla iş yükünün azaltılması, malpraktis ve ödence tehdidinden kurtulmaya yoğunlaşıyoruz. Meclis'ten geçmediğini gördüğümüz hükmün açıklanmasının geriye bırakılması ile cezaevi cezasının alternatif yaptırımlara çevrilmemesi onama edilmedi. Bunu da sizlerden ve mehabetli Meclisimizden bekliyoruz. Bütün bunlarla kol ve el birliği ruhunu esasen doktor ve esenlik çalışanlarımızla yöneltmek istiyoruz." diyerek konuştu.

Merkezi Hekim Randevu Sistemi

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üstünden randevuların 10 bugün yerine verildiğini ve bunun nice alan düşüncesince tam olmadığını bildiklerini kail Koca, günde sayı farkı 1,4 milyon hastaya bakıldığını, bunların 400 bininin acile mevrut hastalanmış olduğunu, 1 milyon ferdin polikliniklerde kontrol edildiğini kaydetti.

MHRS'den değme güneş oluşturulan 600 bin kontrol randevusundan 450 bininin alındığına fakat 1 milyon ferdin kontrol edildiğine dikkati çekici Koca, birtakım branşlarda nekais bulunduğunu belirtti.

Koca, MHRS'deki probleminin ağırlıklı yerine cildiye, göz, psikiyatri, bebek ve taraf kollar ile kulak, burun, geçit branşlarında bulunduğunu dile getirdi.

"İlaç hammaddelerinin temininde başağrısı yok"

Hastaların birtakım ilaçları bulamadığına müteallik iddialara karşılık verici Koca, gribin güzeşte sene az henüz görülmemesi hasebiyle kuruluşların bu sene da benzeşim durumun yaşanacağını fikren tam oranda istihsal yapmadığını söyledi.

Koca, bu sene antipatik algınlığı, nezle, enflüanza kabilinden rahatsızlıkların oranının 3-4 kıvrım arttığına ayraç ederek, "Dolayısıyla bu manada beraberinde dava var, 'yok' demiyorum. Bununla ilgilendiren henüz fazla jenerikleri mevcut, dilediğiniz deva olmayabilir güçlükle aktif fiil maddesi ayrımsız yahut benzeşim bulunan bambaşka ilaçlar var. Dünyada yaşanmış bulunan hammadde ve geri bakım sorununa karşın vatanımızda imal edilen deva hammaddelerinin temininde başağrısı yok." dedi.

İlaç fiyatlarının değme sene 15 Şubat'ta düzenlendiğini özetleyen Koca, şu biçimde bitmeme etti:

"Bu değer düzenlemesi, beraberinde esbak senenin ekü kurunun sayı farkı yüzdelik 60'ı oranında yapılır. Bunu 2 ay sonradan anons ediyor olacağız. Dolayısıyla bu sene dövizdeki artışı da görüyoruz. Bu dövizdeki artışı toprak arsa sömürme geçirmek arzu edenler olabilir. Eczacılar yönünde söylemiyorum, üreticiler, depocular engelleme kızarmak hemen hemen söylüyorum. İlaç Takip Sistemimiz var, dip biçimde denetleme gerçekleştirmek zorundayız. Bu denetimi de dip biçimde başlattık. Bu manada vatandaşımıza dava oluşturmamak noktasında çaba içindeyiz."

Koca, Konya'daki beraberinde hastanede müvellidülhumuza tükenmesi kararı 8 ferdin ölüm ettiğine müteveccih iddiaların doğruyu yansıtmadığının altını çizerek, "Bununla ilgilendiren hem başhekimliğimiz, Bakanlığımız bununla müşterek Konya Valiliği anket açtı. Her dü soruşturmanın bilirkişisine gidildi. Yoğun bakım ve duyum yitimi uzmanlarının da bulunmuş olduğu uzman raporunda, müvellidülhumuza temini eksikliğinden meydana gelen kıygınlık bulunmadığı belirleme edildi." diyerek konuştu.

TÜİK çeşidinden 2020'deki ahiret yolculuğu nedenlerinin bozukluk açıklanmadığına müteallik suali cevap veren Koca, "O, TÜİK'in sorunu, açıkladığında çoğumuz göreceğiz." dedi.

Bakan Koca, Kovid-19 sebepli ölümleri, Dünya Sağlık Örgütünce (DSÖ) belirlenen kriterler kapsamında PCR testi zait çıkanlara uyarınca bildirdiklerini vurguladı.

Koronavirüs geçirenlerde hastalığın bıraktığı hasarlardan dolayı, doğacak 3 sene süresince bulunan ölümlerin 3-4 sert genişliğinde kaybolma beklendiğini tamlayan Koca, "TÜİK açıkladığında minimum 2 ayrıca 3 kıvrım bulunduğunu göreceğiz. Kovid-19'un yıkmacı tesiri girintisiz çıkıntısız değildi, fazla büyüktü. O sebeple telkih sonuç etap önemli." ifadesini kullandı.

Görüşmelerin arkası sıra Sağlık Bakanlığı ve ilgilendiren kurumlarının 2022 yılı bütçeleri onama edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ