USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bakan Koca: Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile ilişik ıslah durumunda tensikat gündemde

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na bağlı ıslah durumunda bazısı tadilat gerçekleştirmek istediklerini ve bunların martta yapılacak sınavda da meri olması düşüncesince çalıştıklarını bildirdi.

Bakan Koca: Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile ilişik ıslah durumunda tensikat gündemde
26-11-2021 08:09
TBMM

Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2022 yılı bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

'Aşı Ar-Ge Üretim Merkezimizin projesi bitti, istikbal günlerde ihalesini yapacağız'

Sağlık çalışanlarının, başta hekimlerin aylık ve mahiyet haklarının iyileştirilmesini aşkın önemsediklerini tamlayan Koca, "Komisyona ortak er bezi kanun geleceğini vekillerimizden öğür bulunuyoruz. Bakanlık adına çalışanlarımızın mahiyet haklarıyla ilişik taleplerimizi ilettik, bu mevzuya minimum çoğumuz genişliğinde ehemmiyet verdiğinizi biliyor ve görüşmeler esnasında altın desteklerinizi bekliyoruz. teklif anlamında, başta çakılı ek ücretin artırılarak umumi ödeme gücüne aktarılması, emek sonrası çalışmanın isteğe dair adına baştan getirilmesi, emeklilikte de ehemmiyetli oranda ortak kodifikasyon yapılması." diyerek konuştu.

Daha evvel ortak ek amblem düzenlemesinin yapıldığını güçlükle çalışanlar düşüncesince meri olmadığını anımsatan Koca, "O noktada da ortak düzenlemenin yapılması gerektiği kanaatindeyiz ve minimum bilgili arkadaşlarımız genişliğinde bunun düzeltilmesi icap ettiğini düşünüyoruz." dedi.

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile ilişik düzeltme durumunda tensikat gündemde

Sağlık Bakanı Koca, araştırma görevlisi hekimlerin tıpta eksperlik eğitimiyle ilişik sorunların da bulunduğunu dile getirerek, "Bu noktada düzeltme durumunda kimi tadilat gerçekleştirmek istiyoruz. Mart ayındaki sınavda da meri bulunmasına çalışıyoruz. Yıl sonuna genişliğinde bunu netleştirmek istiyoruz. Özellikle uzmanlıkla ilişik bildiğiniz bakımevi 4. sınıftan itibaren tababet öğrencilerimiz dershaneye gider. 4, 5, 6'ncı sınıfta okulla dayanıklı birlikteliği imkânsız erişmek istemiyorum güçlükle umumi açıdan uygulamada yürütüm böyle." ifadelerini kullandı.


Fotoğraf: Aytuğ Can Sencar/AA

Bununla ilişik toy planlamalara yer veren Koca, "Soruların atom çekirdeği müfredattan sorulması, dershanelerdeki önemsiz nüanslarla farklılığın oluşturulmasının önüne geçilmesi gerektiği kanaatindeyim. Dolayısıyla atom çekirdeği müfredattan soruların sorulması, ortaöğretim muvaffakiyet puanı bakımevi ekol muvaffakiyet puanının kesin arttırma edilmesi, başta fariza süresinde beşinci, altıncı alanlarda emek vermek niteliğine göre, meydana getirdiği iş asal alınarak ortak iş puanının arttırma edilmesi icap ettiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Milletvekillerinin araya girmesi üzerinde Bakan Koca, "Yani okulda maruz derslerden soruların sorulması, okulda ortak biçimde talebin şimdi yoğunlaşmasından bahsediyorum. Dershaneyi kapatmaktan bahsetmiyorum." açıklamasında bulundu.

"Köklü ortak farklılık yapmamız gerekiyor"

Fahrettin Koca, kalifiye kliniklerin sayısının artırılması, üniversitelerle beraberce mevcud kliniklerin şimdi da kalifiye bir vaziyete getirilmesiyle nice bölgede münteşir ortak eğitimin planlanması icap ettiğini söyledi.

Bu planlamaların ne derk geldiğini en dobra tababet öğrencilerinin anlayacağının altını çizen Koca, şu biçimde bitmeme etti:

"Şu anda başta öğrenciler TUS'ta 4-5 alan haricinde yeğleme etmiyor. O 4-5 branşa giremediğini düşünen hekimler ise çoğu kez iklim dışını düşünüyor. Bizim esaslı ortak farklılık yapmamız gerekiyor. Hem finansal halini hem tekaütlük halini hem emek vermek halini bununla beraber eksperlik imtihanını düzeltilmiş etmemiz gerekiyor. Bunu da önümüzdeki sınava kesin yetiştirmemiz gerekiyor. Yani çocuklarımız gelecekten ümitli olmalılar, istediği branşa girebilme imkanının ağır olmadığına inanıyor olmalılar. Bununla beraberce asistanlık eğitimiyle kalifiye klinik sayılarının artırılmasıyla beraberce 36 vakit emek vermeyi da doğrusu tığ istemiyoruz, insanca bulmuyoruz. 24 vakit emek vermeyi da insanca bulmuyorum. Hedef bana uyarınca 16 saate akıllıcasına inmeli. Bunun bugünden yapamayabiliriz güçlükle iki, üç sene sonradan bunun yapılabilirliğini şimdiden planlamamız gerektiği kanaatindeyim."

Sağlıkta hızlı mücadele

Şiddetin katiyen benimseme edilemez bulunduğunu vurgulayan Koca, bu mevzuda ifadelerin iş durumunda alınması, salıverilmenin önüne geçilmesi, bile bile işlenen hüküm suçlarında cezaların nısıf oranında artırılmasına müteveccih düzenlemelerin yaşama geçirildiğini anımsattı.

Bakan Koca, bu düzenlemelerin ehliyetli olmadığını belirterek, "Bu noktada yapılması gereken, fiziki ortamların rehabilitasyonu, kırıklık ve bitkinliğe kez açan aşkın iş yükünün azaltılması, malpraktis ve ödence tehdidinden kurtulmaya yoğunlaşıyoruz. Meclis'ten geçmediğini gördüğümüz hükmün açıklanmasının geriye bırakılması ile dam cezasının alternatif yaptırımlara çevrilmemesi benimseme edilmedi. Bunu da sizlerden ve ulu Meclisimizden bekliyoruz. Bütün bunlarla kadro ve el birliği ruhunu gene doktor ve afiyet çalışanlarımızla düzeltmek istiyoruz." diyerek konuştu.

Merkezi Hekim Randevu Sistemi

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üstünden randevuların 10 çağ adına verildiğini ve bunun nice alan düşüncesince ehliyetli olmadığını bildiklerini kail Koca, günde averaj 1,4 milyon hastaya bakıldığını, bunların 400 bininin acile mevrut pestil olduğunu, 1 milyon ferdin polikliniklerde dirlik muayenesi edildiğini kaydetti.

MHRS'den değme devir oluşturulan 600 bin dirlik muayenesi randevusundan 450 bininin alındığına fakat 1 milyon ferdin dirlik muayenesi edildiğine dikkati çekici Koca, kimi branşlarda nekais bulunduğunu belirtti.

Koca, MHRS'deki probleminin ağırlıklı adına cildiye, göz, psikiyatri, bebek ve taraf kollar ile kulak, burun, geçit branşlarında bulunduğunu dile getirdi.

"İlaç hammaddelerinin temininde başağrısı yok"

Hastaların kimi ilaçları bulamadığına dair iddialara karşılık verici Koca, gribin güzeşte sene az şimdi görülmemesi haysiyetiyle kuruluşların bu sene da benzeşim durumun yaşanacağını fikren ehliyetli oranda istihsal yapmadığını söyledi.

Koca, bu sene dargın algınlığı, nezle, enflüanza bakımevi rahatsızlıkların oranının 3-4 kıvrım arttığına ayraç ederek, "Dolayısıyla bu açıdan ortak dava var, 'yok' demiyorum. Bununla ilişik şimdi aşkın jenerikleri mevcut, dilediğiniz deva olmayabilir güçlükle aktif fiil maddesi bire ortak yahut benzeşim bulunan bambaşka ilaçlar var. Dünyada yaşanmış bulunan hammadde ve geri iş hastalığına karşın devletimizde imal edilen deva hammaddelerinin temininde başağrısı yok." dedi.

İlaç fiyatlarının değme sene 15 Şubat'ta düzenlendiğini özetleyen Koca, şu biçimde bitmeme etti:

"Bu değer düzenlemesi, ortak eski senenin ekü kurunun averaj yüzdelik 60'ı oranında yapılır. Bunu 2 ay sonradan duyuru ediyor olacağız. Dolayısıyla bu sene dövizdeki artışı da görüyoruz. Bu dövizdeki artışı arazi arsa sömürme geçirmek arzu edenler olabilir. Eczacılar yönünde söylemiyorum, üreticiler, depocular karışma ballanmak amacıyla söylüyorum. İlaç Takip Sistemimiz var, derin biçimde denetleme gerçekleştirmek zorundayız. Bu denetimi de derin biçimde başlattık. Bu açıdan vatandaşımıza dava oluşturmamak noktasında himmet içindeyiz."

Koca, Konya'daki ortak hastanede müvellidülhumuza tükenmesi kararı 8 ferdin ölüm ettiğine müteveccih iddiaların doğruyu yansıtmadığının altını çizerek, "Bununla ilişik hem başhekimliğimiz, Bakanlığımız bununla beraber Konya Valiliği anket açtı. Her dü soruşturmanın bilirkişisine gidildi. Yoğun bakım ve duyum yitimi uzmanlarının da bulunmuş olduğu uzman raporunda, müvellidülhumuza temini eksikliğinden meydana gelen kıygınlık bulunmadığı belirleme edildi." diyerek konuştu.

TÜİK kabilinden 2020'deki ahiret yolculuğu nedenlerinin bozukluk açıklanmadığına dair suali cevap veren Koca, "O, TÜİK'in sorunu, açıkladığında çoğumuz göreceğiz." dedi.

Bakan Koca, Kovid-19 sebepli ölümleri, Dünya Sağlık Örgütünce (DSÖ) belirlenen kriterler kapsamında PCR testi artı çıkanlara uyarınca bildirdiklerini vurguladı.

Koronavirüs geçirenlerde hastalığın bıraktığı hasarlardan dolayı, doğacak 3 sene süresince bulunan ölümlerin 3-4 sert genişliğinde zayi beklendiğini tamlayan Koca, "TÜİK açıkladığında minimum 2 ayrıca 3 kıvrım bulunduğunu göreceğiz. Kovid-19'un tahripkâr tesiri dümdüz değildi, aşkın büyüktü. O sebeple telkih sonuç aşama önemli." ifadesini kullandı.

Görüşmelerin peşi sıra Sağlık Bakanlığı ve ilişik müesseselerinin 2022 yılı bütçeleri benimseme edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ