USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Başkasının dertlerini dinlemek beyni güçlendiriyor'

İş, okul, ev değişimleri ve ya eş, canan kabil ayrılıklarda kişilerin yaşamış olduğu değişimlerin kognitif elastikiyet açısından ehemmiyetli bulunduğunu kail Nöroloji ve Sinirbilim Uzmanı Doç. Dr. Selen Gür Özmen, “Bir başkasının sorunlarını dinleyerek, o deneyimleri ya

'Başkasının dertlerini dinlemek beyni güçlendiriyor'
21-01-2022 13:08

Pandemiyle baş başa ferdî aktiviteler artarken, bireyselliğin beyne tesiri ise derinlemesine vaade de dobra neticeler getirmiyor. Uzmanlar, rutinlerin beynin ortak çeşit düşmanı namına tanım ederken, mesail karşısında havadan yolu ayırmak de beyindeki hudutlu sayıda mevcut asap hücrelerini şimdi az işe kazanım duruma gelmesine illet bulunduğunu belirtiyor. Rutinlerinden şaşmayan kişilerin şimdi ortak tomar unutkanlık, kognitif sorunlar, bunalım ve anksiyeteyle cenk ettiğini anlatım fail Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Nöroloji Uzmanı ve Sinirbilimci Doç. Dr. Selen Gür Özmen, ortak başkasının problemlerini dinlemenin de beyne müfit bulunduğunu söyleyerek, beyni geliştiren maddeleri sıraladı.

“Rutinler beynin düşmanı”
Beynin rutinleri evrimsel namına yeğleme ettiğini anlatım fail Doç. Dr. Selen Gür Özmen, bireyin kendisini şimdi güvende hissedebilmesi düşüncesince genel açıdan havadan yolu seçebildiğini söyledi. Selen Gür Özmen, bu havadan yolun beyindeki hudutlu oranda mevcut hücreleri şimdi az işe kazanım duruma getirdiğini ve beynin birbirleriyle bağlanak yollarını kapattığını söyleyerek, “Bu kayıpta, eş gitgide rastgele ortak hasar durumuyla karşılaştığında, şimdi az bağlantıyla bu harbe dönüşmek durumunda kalıyor. Eğer tığ rutinden çıkarak bellek hücreleri nöronlar arası sinaptik bağlanak yollarını arttırırsak, bu metodları ne derece açar ve daim kullanmaya bitmeme edersek, bellek düşüncesince o derece dobra olacaktır. İkincisi ise elbette ki insanoğlu vücudu ortak idman altyapısı olduğunda rastgele ortak bambaşka spor dalıyla uğraşmaya baş döndürücü şimdi müsaitse bellek de ayrımsız şekildedir. Beynin idman yaptığını ve şimdi ortak tomar ast bağlanak oluşturduğunu düşünelim. Yani bu değişik kognitif fonksiyonlarımızı değişik sentezlerde kullanmak, çelimsiz derinlemesine periyodik hafızayı çalışkan tutmak, iş kırma yeteneğimizi geliştirmiş edinmek ve kognitif namına elastik yapıyı korunum etmiş olmaktır. Farklı perspektiften bakmamızı sağlayıcı bilinç teorisi dediğimiz ortak boyut var. Bunu değişik insanlarla toplumsal entegrasyonlarla çalıştırarak sağlarız. Bunun haricinde planlama, örgütlü ika yeteneğimizi daim çalışkan avlamak önemlidir. Yani kâffesi bu kognitif fonksiyonları devamlılık nedeni ile çalıştırırsak, gitgide hayret rutini bozan ortak durumla karşılaştığımızda baş döndürücü şimdi ortak tomar altyapıya cemaat olup, baş döndürücü şimdi havadan çözümler, linkler kurabiliriz. Rutin bu açıdan dobra değil. Rutinden şaşmayan şahısda şimdi ortak tomar unutkanlık, kognitif sorunlar, şimdi er yaşta yaşamda zorluklarla başa çıkamama, depresyona ve anksiyeteye şimdi akıntılı olma derece bağlam mevcut. Yani beynin şimdi ortak tomar çalışkan kullanılması, hem ruh bilimsel hem de nörolojik hastalıklardan ırak kalınmasına illet olmaktadır” dedi.

“Başkalarının problemlerini dinlemek beynin işlevini arttırıyor”
Bir başkasını dinlemenin kognitif elastikiyet mevzusuyla ilişik bulunduğunun altını çizen Özmen, şunları söyledi; “Bilişsel namına elastik olmak, değişik bağlam karşısında değişik çözümleri üretebilmeyi anlatır. Daha evvel işe kazanım ortak hal bundan sonradan işe yaramıyorsa toy ortak seçenek üretebilmeyi yahut bambaşka ortak konuda, problemde tercih ettiğimiz çözümü ağız ağıza bambaşka ortak husus ve bambaşka ortak boyut karşısında kullanılabilir duruma gelmek namına görebiliriz. Bütün bunları ve de bunları aceleci ve başkalarına gerekseme duymadan muktedir kızarmak kognitif esnekliktir. Bir de aut faktörlere uyarlanmış olabilmek, iş, okul, ev vb. derece değişimler ayrımsız sürede eş yahut canan ayrılıkları insanoğlunun hayatındaki ehemmiyetli değişimlerdir. Tüm bunlara uyarlanmış olabilmek, kognitif esnekliktir, uyarlanmış olamamak da katılıktır. Sonuçta yaşamda yaşamadığınız nice seçenek bulunmakta. Bu seçenekleri başkalarının deneyimlerini dinleyerek, okuyarak, gözlemleyerek o deneyimleri yaşamadan da çözümlere anlayış şansımız var. Daha evvel başkasının anlattığı, yaşamış bulunduğu ortak arbede yahut problemde, seçenek yolların elbette sonlara ulaştığının tığ başkalarından dinler, öğrenir ve sindirirsek ayrımsız problemle karşılaştığımızda, seçenek çözümlerin nelere kez açtığını şimdi önceleri bildiğimiz düşüncesince baş döndürücü şimdi havadan akla yatkın yolu seçilmiş ve yönlenme şansımız olabilir”

Fiziksel aktiviteler, hafızamızı güçlendiriyor
Fiziksel aktiviteler ile zihnî alıştırma ortada ağırbaşlı ortak alım satım bulunduğunu dile getiren Özmen, hab evveliyat ve rahat olduğumuz yıllarda öğrenmeye şimdi bağlı olunduğunu ve cıvıl cıvıl olunan anlarda ise üreticiliğin arttığını söyledi. Özmen akıbet namına şunları anlatım etti; “Bir yıldızı dişi ortak de parasempatik asap sistemiz var. Sempatik asap sistemimiz, harp yahut müteaddit mekanizmasıdır. Yani ortak harp karşısında ya bununla savaşacağız ya koşarak kaçacağız yahut donup kalacağız. Parasempatik asap sistemimiz ise sindir ve dinlen. Yani genel açıdan kemirmek yedikten sonradan hazım hücrelerimizin, organlarımızın aktife bulunduğu sindirime başladığı süreçtir ve tığ bunu şuursuz yapıyoruz. Bu özerk hallerden yıldızı dişi asap sistemi, cıvıl cıvıl irtibatlı hallerde aktive olmaktadır. Yani alıştırma de bunlardan birisi. Egzersiz esnasında evrimsel namına da sözde gerçekte ortak zarar varmış ve tığ bu zarar karşında savaşmaya yahut kaçmaya hazırlanıyormuşuz derece düzlem sağlıyor. Günümüz çağcıl dünyamızda da alıştırma yaptığımızda da yıldızı dişi asap sistemimiz şimdi aktive oluyor. Yani sözde ortak geniş ortak tehlikeyle karşılaşmışız derece oluyoruz. Evrimsel namına da özerk sisteminin bu aktivasyonu esnasında öğrenmeye şimdi açıkça duruma geliyoruz. Bu bizim kendi kendine namına zihnimizde gerçekleşen ortak etkinlik doğrusu uykusuna hazırlanıldığında yahut sindirime geçtiğiniz yahut rahat olduğunuz yıllarda öğrenmeye baş döndürücü açıkça değilizdir. Çünkü o tatil ve uykusuna hazırlıktır. Öğrenmeye açıkça olduğumuz zamanlar, şimdi ayık ve geniş tehlikelinin mevcut bulunduğu durumlardır. O sebepten günce fiziki aktiviteler, vücuda ve iç organlara yararlarının yanı esna zihnî alıştırma yönünde da hafızamızın güçlendiği öğrenmeye meyilimizin arttığı ve bilinçsel fonksiyonlarımızın, dikkatimizin, kâffesi iş kırma yeteneklerimizin arttığı ortak dönemdir. Ayrıca tetikleyici ortak dönemdir. Fikirlerin, çözümlerin akla geldiği ortak dönemdir. O sebepten fiziki egzersizi gerçekte zihnî alıştırma düşüncesince de öneriyoruz”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ