USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bazı ilaçların yaşlılarda beslenme bozukluğu riskini artırdığı belirlendi

Yaşlılarda arzu dışı etkin kimi asap sinyallerini önleyici tesiri bulunan çare kullanması ile beslenme problemleri arasındaki ilişkiyi inceleyici Türk bilgelik insanları, hastaların kısaca dörtte birinde beslenme yetersizliği bulunduğunu belirleme etti.

Bazı ilaçların yaşlılarda beslenme bozukluğu riskini artırdığı belirlendi
18-03-2022 13:08
Ankara

Yaşlılarda arzu dışı etkin kimi asap sinyallerini inhibütör yahut azaltıcı tesiri bulunan çıkar yol (antikolinerjik) kullanması ile beslenme problemleri arasındaki ilişkiyi inceleyici Türk fen insanları, polikliniğe başvuran hastaların kestirmece dörtte birinde beslenme yetersizliği bulunduğunu belirleme etti.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet İlkin Naharcı, Prof. Dr. İlker Taşçı ve bilirkişi Dr. Bilal Katipoğlu tarafından, antikolinerjik çıkar yol kullanması ve beslenme problemleri birlikteliği incelendi.

Çalışmanın sonuçları, "Nutrition in clinical practice" adlı arsıulusal dergide ilmî yazı yerine yayımlanarak, literatüre girdi.

Prof. Dr. Naharcı, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, hastaneye yatırılan yaşlıların kestirmece yüzdelik 70'ten fazlasında beslenme problemleri yahut çıtırbom beslenme hali ile karşılaşıldığını söyledi.

İleri yaşlarda beslenme problemlerinin, enfeksiyon, adale erimesi, kırılganlık, düşme, fay ve ahiret yolculuğu riskini artırdığının altını çizen Naharcı, bu durumun bu şahısda hem bulunan afiyet problemlerini artırdığını bununla birlikte otama ve hastalanmış bakımına bağlı maliyeti yükselttiğini vurguladı.

"Yaşlılarda beslenme, sağlığın korunması düşüncesince önemli"

Prof. Dr. Naharcı, yaşlılarda beslenmenin, sağlığın korunması düşüncesince aşırı ehemmiyetli olduğuna dikkati çekerek, beslenme problemlerinde arzu dışı etkin kimi asap sinyallerini inhibütör yahut azaltıcı tesiri bulunan antikolinerjik sanarak adlandırılan ilaçların kalın kullanılmasının can alıcı bulunduğunu söyledi.

Birçok reçeteli yahut reçetesiz ilacın bu niteliği taşıyabildiğine ayraç fail Naharcı, "Antikolinerjik özelliklere cemaat çıkar yol örnekleri ortada alerji yahut kaşıntı düşüncesince geçer ilaçlar, bunalım ilaçları, gerginlik ve duygu ilaçları ve hab ilaçları bulunmaktadır." bilgisini verdi.

İlaçların behemehâl doktor kontrolünde katılması ve ilaca bitmeme edilip edilmeyeceğinin doktor çeşidinden ayarlanması icap ettiğini tamlayan Naharcı, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Antikolinerjik ilaçların aşina ehemmiyetli taraf tesirleri bellek problemleri, giriş dönmesi, hab hali, kelle karışıklığı, dudak ve delik kuruluğu, lüzum yapamama ve duygu çarpıntısıdır. Ayrıca düşme, günce işleri yapabilme kabiliyetinde bozulma, elan faziletkâr hastaneye yatış ve ahiret yolculuğu oranları üzere menfi neticelerle da ilişkilidir. Bunlara ek yerine kemirmek alımını etkileyebilecek bulantı, kabızlık, iştiha azalması, lezzet ve dem değişikliği de yapabildikleri gösterilmiştir."

"Yaşlılarda, çıkar yol kullanması beklenen bulunduğu denli en üye indirilmeli"

Bilimsel çalışmaya bağlı AA muhabirine fen verici Prof. Dr. Naharcı, alışılagelen ihtiyarlama ile münasebetli meydana mevrut değişikliklerin yaşlı bireylerde beslenme bozukluğu riskini artırdığını söyledi.

Yetersiz beslenmenin yaşlılarda kalın karşılaşılan ortak gidiş bulunduğunu tamlayan Naharcı, bu durumun altında yatan sosyal, ruh ilmi ve uzuv yetmezliği, kanser, ilaçlar, yutma güçlüğü de müdahale nice tıbbi etken bulunduğunu anlatım etti.

Poliklinik takibinde bulunan hastalarla "Antikolinerjik İlaç Kullanımı ve Beslenme Problemleri İlişkisi" başlıklı toy ortak emek vermek yaptıklarını da aktarar Naharcı, şunları söyledi:

"Çalışmamızda polikliniğimize başvuran hastaların kestirmece dörtte birinde beslenme yetersizliği saptandı. En ehemmiyetli belirgi yerine tıbbi literatürde geçmiş kez, yaşlılarda minimum ortak antikolinerjik çıkar yol kullanımının beslenme bozukluğu riskini dü kattan ortak tomar arttırdığı belirleme edildi. Sonuçları, arsıulusal ilmî dergide piyasaya çıkan araştırı ile yaşlı bireylerde minimum tek bu çeşit çıkar yol kullanımının beslenme bozukluğu riskini dü kattan ortak tomar arttırdığı ortaya konmuş oldu. Hastaların üçte birinden elan fazlasında ise antikolinerjik çıkar yol kullanması belirlendi."

İlaç sınıflarına göre, en kalın hipertansiyon, bunalım ve lüzum kaçırma tedavisinde geçer antikolinerjik spesifik ilaçların kullanıldığının belirlendiğini aktaran Naharcı, "Çalışma ile beslenme problemi riski haiz yaşlı bireylerde antikolinerjik ilaçların kullanımının beklenen bulunduğu denli en üye indirmeye çalışılması gerektiği kararına ulaşıldı." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ