USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bebekler düşüncesince mikroplastik maruziyeti anne karnında başlıyor

Geçtiğimiz sene meydana getirilen incelemelerde önce el anne sütünde mikroplastik bulunmuş, annelere başta ambalajlanmış besinlerden ve ayrışık kozmetik malzemelerden kaçınılması uyarısında bulunulmuştu. Biyokimya Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Burçin Tüzüner mikroplastiklerin, tük

Bebekler düşüncesince mikroplastik maruziyeti anne karnında başlıyor
20-01-2023 10:07

Uygun değerli ve nice avantaja eş bulunan plastikler, günce yaşamda nice noktada kullanılıyor. Plastiklerin bir çok doğada kendinden çözünerek kaybolsa da makul biçimde giderilmiş edilmeyen plastik atıklar, yer ve insanoğlu sağlığı ile ait endişeye bozukluk oluyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi Biyokimya Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Burçin Tüzüner “Mikroplastik nedir?” sorusunun cevabının dobra bilinmesi icap ettiğini belirtirken, ne derece müddet vücutta kalmış olduğu adsız sansız bu plastiklerin insanoğlu bedeninde göze ölümü ve alerjik reaksiyonlara faktör olabileceğinin altını çizdi.

“Mikroplastik Nedir?'in yanıtı dobra bilinmeli”

İnsan ve yer sağlığı düşüncesince bu sonuçların düşünce uyandırdığını tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Burçin Tüzüner,“Öncelikle ‘mikroplastik nedir?' sorusunun yanıtı herkesçe bilinmeli. Plastik kirliliğinin ortak kararı kendisine ortaya çıkan, 5 mm'den hâlâ küçük plastik parçacıklara mikroplastikler diyoruz. Bunlar ya sınai ürünlere fonksiyonellik iletmek neredeyse hususi kendisine üretilmekte veya iri plastiklerin giderek aşınması/parçalanması hasebiyle ortaya çıkmaktadırlar. Yediğimiz besinlerden tutun da, tükettiğimiz su, soluduğumuz iklim ve bugünlerde ise yetiştirilen ekincilik ürünlerine derece nice noktada bulunuyorlar. Ancak hâlâ vücutta dört dörtlük kendisine ne derece müddet kaldıkları bilinmiyor. Günümüzde Avrupa Birliği'ne uzuv bazısı ülkelerde, kozmetik ve harbilik ürünlerinde mikroplastiklerin ulama kendisine kullanımıyla ait millî yasaklar yürürlüğe girdi. Bizler de dirim alanlarımızda beklenen olduğunca yersiz plastik kullanımından ve tüketiminden kaçınarak, atılmış oluşumunu azaltabiliriz. Atıklarımızı kaynağında ayrıştıralım. Tekrar tasarruf ve arka tahavvül düşüncesince güç gösterelim. Sağlıklı dirim alanları ve insanoğlu düşüncesince mukteza çabayı göstermeliyiz” halinde konuştu.

Hem anne sütünde mikroplastik bulunmuştu bununla beraber biberonlarda

Kanda, akciğer dokularında, anne sütünde, hamilelerin plasentalarında, kom hayvanlarının et ve sütlerinde ortaya çıkan mikroplastikler, meydana getirilen sonuç araştırmalara layıkıyla topraktan nebat tohumlarına da geçebiliyor. Aynı sürede polipropilen iri biberonların arınıklık evrelerinde ve abla istihzar düşüncesince tavsiye edilen sıcaklığa derece ısıtılmasına ilişkin kendisine mikroplastik salınımı, biberonla sönümsüz bebeklerin, günde litre başına milyonlarca parçacık içmesine faktör oluyor.

Plastik Ayak İzi Azaltmanın 5 Yolu

Dr. Öğr. Üyesi Tüzüner, mikroplastiklerin yer ve insanoğlu sağlığı hesabına aksi etkilerinin azaltılmasına müteveccih kısa, ılımlı ve levent boylu vadede ayrımlı çözümlerin dikkate katılması icap ettiğini belirterek günce yaşantımızda uygulayabileceğimiz 5 ameliye öneride bulundu:

"Tek kullanımlık plastik çatal, bıçak, bardak, pet şişe yahut erkeklik organı adına cam, eroin derece esasen kullanılabilir materyallerden mamul ürünleri görmek yersiz plastik atıkların önüne geçebilir. Aşırı ambalajlı ve yersiz yere oylumlu paketlenmiş ürünleri alışverişlerinizde yeğleme etmeyerek plastik tüketimini azaltabilirsiniz.Plastik poşetlerin sayı farkı tasarruf ömrü 15 dakikadır. Alışverişlerinizde plastik torba adına çaput çanta kullanarak plastik atılmış oluşumunu azaltabilirsiniz.Kullandığınız kozmetik ve harbilik ürünlerini, ambalajları baştan kullanılabilir yahut baştan doldurulabilir olanlarından yeğleme edebilirsiniz. İçeriğinde mikroplastik olanlar adına katıksız kozmetik, harbilik ürünlerini satın alabilirsiniz.Atık üretiminin azaltılmasında mahveden kendisine hâlâ hassas tutum gösterip evlerinizde atıklarınızı ayrı biriktirerek plastiklerin arka dönüşümüne ulama sağlayabilirsiniz"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ