USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener: 'Sömestr'da vaka rakamları pik yapacak'

Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yarıyıl tatilinde yapılacak seyahatlerle beraberce Omicron varyantının dominant modifikasyon biçimine geleceğini ve pik seviyesini yakalayacağını öngördüklerini açıkladı. Vatandaşların tedbirleri vasıtasız bırakmaması ic

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener: 'Sömestr'da vaka rakamları pik yapacak'
20-01-2022 11:16
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Omicron varyantının yaygınlığı, sömestri tatilinde yolculuk edilmesi ile bulaşın çoğalma riski ve Omicron varyantından tevakki etmek düşüncesince katılması müstelzim önlemler üzerine ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Sömestr tatili ile birlikte, başta canlı nakil araçları ile seyahatin, Omicron varyantını henüz da yaygınlaştıracağını tamlayan Şener, Şubat ayı içinde Omicron'un dominant varyanta dönüşeceği ve vaka sayılarının pik yapacağını öngördüklerini söyledi.

Vatandaşların Omicron'dan tevakki etmek düşüncesince ferdî araçlarıyla yolculuk etmelerini, maske, aralık ve hıfzıssıhha önlemlerini delik arkası etmemesi icap ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Şener, üçüncü düze telkih düşüncesince de devir kaybedilmemesi icap ettiğini vurguladı.

"Büyük riziko içeriyor"

Kalabalık seyahatlerin iri riziko içerdiğini tabir edeN Prof. Dr. Alper Şener, "Her dinlence devrinde bu riski yaşıyoruz; henüz esbak varyantlarda da gönül rahatlığı karşıya kaldık. Omicron varyantı bulaşıcılığı en riskli varyantlardan birlikte tanesi. Özellikle otobüs, uçak, katar kabilinden canlı yolculuklarda bulaş, şehirden şehire nakil yönünde iri riziko içeriyor. Bunu engel olmak ne eyvah ki muhtemel değil. Ancak muhtemelen yöntemlerle çelmek yahut düşürmek mümkün. İnsanların ferdî araçlarıyla yolculuk etmesi henüz akliyeci olabilir. Onun haricinde yolculuklarda ferdî önlemlerimizi almak, maske, aralık ve hıfzıssıhha önlemlerini kabul buyurmak gerekir. Omicron varyantının bulaşıcılığı da delik önüne alındığı zaman, dolgun yolculuklarda başta N-95 tipi peçe görmek gerekir. Standart cerrahi maskeler bu yüz canlı ortamlarda çıtırbom kalıyor" dedi.

"Sömestr'da vaka rakamları pik yapacak"

Omicron varyantının sömestri tatilinde dominant modifikasyon olacağını ve vaka sayılarının bu zamanda pik yapacağını kail Prof. Dr. Şener, "Tatil dönemlerinde başta kentler arası seyahatin sıklaştığı zamanlarda Omicron varyantının henüz da yayılması beklenmektedir. Daha ilk başka varyantlarda da gördük; ilk İstanbul peşi sıra başka iri metropoller ve henüz sonraları da Anadolu'ya yayıldı. Şu anda Sağlık Bakanlığı'nın verilerine gereğince Omicron varyantı sahada nısıf yarıya baskın. Bu Şubat tatili periyodunda Omicron varyantı dominant modifikasyon biçimine dönüşecektir. Daha az Delta ve Delta Plus, henüz aşırı Omicron varyantı ile karşılaşacağımızı ön görüyoruz. Zaten endamsız dönemdeki hesaplamalara bakılmış bulunduğu devir bu fasıl içinde pik olaya erişme potansiyelimiz yüksek. Bu pik olaya ulaşmayı çelmek de alabileceğimiz önlemlerle mümkün" açıklamasında bulundu.

"Üçüncü düze telkih düşüncesince devir kaybetmeyin"

Önlemlerin delik arkası edilmemesi icap ettiğinin de altını çizen Şener, "Salgının başından buyana önlemlerimiz aşırı birlikte tomar değişmedi. Bu önlemler değişmediği düşüncesince gerçekte işimiz kolay. Omicron varyantı da başka varyantlarda bulunduğu kabilinden maskeden kaçamıyor. Mesafe bunun düşüncesince yeterli. Maske, aralık ve el hijyeni triosundan kaçınmamamız lazım. Bireysel dehalet ve sosyal yaygınlaşmayı obstrüksiyon yönünde da aşılanmaya nazarıitibar buyurmak lazım. Çift düze aşınızı olduysanız ve üçüncü düze düşüncesince bekliyorsanız on paralık beklemeyin. Omicron varyantı sizi bulmadan birlikte an ilk aşınızı olun" ifadelerine toprak verdi.

Ali İhsan Çiftçi - Akın Küçükkurt
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ