USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Yiyit’ten korkutan açıklama: 'Çok zor olacak'

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Başakşehir Çam ve Sakura kent Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, salgına bağlı değerlendirmelerde bulundu. Yiyit, “Bu güz hoppadak koronayla yaşamayacağız birlikte başka yukarı teneffüs yolu enfeksiyonları da yaş

Bilim Kurulu Üyesi Yiyit’ten korkutan açıklama: 'Çok zor olacak'
15-10-2021 09:20

Covid-19 pandemisiyle savaşım tedbirler ve ilkah çalışmalarıyla bitmeme ederken fenomen rakamlarındaki üstünlük sürüyor.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Başakşehir Çam ve Sakura kent Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit de salgındaki sonuç hali değerlendirdi. Yiyit, önlemlere ahenk ve aşının önemine müşterek kere hâlâ uyanıklık çekerken peçe kullanımının en örgen indirilmiş bulunduğu ayların yaşandığını belirtti.

“30 binli rakamı yaşıyoruz ama derin bakım, covid servislerimiz kırcı değil”

Pandemiyle mücadelede gelinen gidişat ve fenomen sayılarını değerlendiren Prof. Dr. Yiyit, “30 binli sayıları daima baş başa görüyoruz, vakaların aşırı efdal bulunduğu esbak dalgaların 30 binli paylarını delik önünden geçirelim o tarihlerde az hâlâ derin bakımlarımız biber dolması sinyallerini veriyordu. Bu dalgada 30 binli rakamı yaşıyoruz ama derin bakım, covid servislerimiz kırcı değil. Aşının etkisiyle yürüyoruz şu an, olayımız aşırı ama bu vakaların iri çoğunluğu yatan hastaya yahut derin görev hastasına dönmüyor. Ama derin bakıma mevrut hastalarımızın çoğunun aşırı biçimsiz ilerlediğini ve sonuçlarının aşırı biçimsiz bulunduğunu biliyoruz. Ölüm rakamlarımız hala efdal bunları hâlâ aşağılık düşürmenin yolu var; halen aşısını gök bu grubun müşterek an ilkin aşılanması ve 2 düze Sinovac olup üstünde 3. düze zamanı geldiği biçimde gök yurttaşlarımızın da müşterek an önceki 3. dozunu olması lazım. Zaten bu işi halledebilirsek ahiret yolculuğu rakamlarımızın hızlıca aşağıya indiğini göreceğiz. Yeni fenomen oluşturmamanın yolu teması engellemek, sonbaharın fenomen artışı tesiri olacağını çoğumuz biliyorduk. Okulların açılmasıyla baş başa hâlâ dinç gözyaşı grubunda, ast grupta vakaların arttığını biliyoruz. Aşılanma hızımızı arttırabilirsek bu yılı bu biçimde ivmelenmiş müşterek biçimde aceleci yürütürsek Covid'i sezonluk müşterek hastalığa döndürebilecek görüntüye akilane gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

“İlk kat sonuç müşterek iki ayda maskenin en aşırı boşlama edilmiş bulunduğu ayları yaşadık”

Maske kullanımının azalmasıyla fevk teneffüs yolu enfeksiyonlarının da baştan kendisini göstermeye başladığını tamlayan Prof. Dr. Yiyit, “Hapşırmaların, öksürmelerin bulunmadığı müşterek 1,5 sene yaşadık. Sebebi de şu; peçe nite bizi güneş tacı virüsten koruyorsa esasta dört başı mamur viral enfeksiyonlardan koruyor. Gribal enfeksiyonların bulunmadığı müşterek çevrim yaşadık. Ama ön kat sonuç müşterek iki ayda maskenin en aşırı boşlama edilmiş bulunduğu ayları yaşadık. Bu da şu demek; düşünmek ki kılıç bu güz hemen koronayla yaşamayacağız yanı sıra öbür fevk teneffüs yolu enfeksiyonları da yaşantımızın müşterek hakikatı olacak. Gribal enfeksiyonlar ve gribin icra ettiği salgının bu sene esasen olma ihtimali var. İkisi müşterek arada olabileceği düşüncesince bunu fark etmemiz aşırı zor olacak. Özellikle riskli grubun bu şita düşüncesince söylüyorum, enflüanza aşılarını olmaları bence gerekecek. Korona düşüncesince de ilaçlar çıkacak uğrunda ilerliyor. Önümüzdeki sene yaşamımıza giriş ihtimali var. Yine kapanmalar, sınırlamalar, yaşamımıza mevdu molalar istemiyorsak bizim şu an az buçuk hâlâ sabretmemiz lazım. Maske hayatımızdan çıktıktan sonradan da eskisi üzere kış, güz ayları viral enfeksiyonların esasen yaşamımıza arka geleceğini unutmamak lazım. Aşının tesirini müşterek rastgele manada hissediyoruz. 30 bin olayımız mevcut ama 30 bin vakanın hastaneye ve derin bakıma yansıması 30 binlik üzere değil, hâlâ düşük” halinde konuştu.

“İnsanların birçoğunun hikayesinin derin bakımında yahut morgda bittiğini unutmayalım”

Korona virüse gönül rahatlığı maske, resmiyet üzere önlemlerin uygulanmaması yerinde sürecin menfi müşterek meyil göstereceğini dile getiren Yiyit, laflarını şu biçimde sürdürdü: “Hayatımızda on paralık güneş tacı yokmuşçasına rastgele şeyi hızlıca normalleştirirsek temeyyüz periyotları, yücelme alışkanlıkları bunlar yaşantımızın müşterek hakikatı olabilir. Ya çarpıcı müşterek çare hızlıca evren üstünde kullanıma beğenilen yahut hızlıca topluluğu aşılarız bunlardan birisi olursa pandeminin sonu gelebilir. Ben ümitli müşterek biçim yürüdüğümüzü düşünüyorum. Bu virüsü kontrolsüz ele geçiren yahut dek fail şahısların birçoğunun hikayesinin 112'nin götürmüş bulunduğu derin bakımında yahut morgunda bittiğini unutmayalım. Yoğun bakımlarda dekor meydanda kılıç aşısızları yahut aşılama takvimini tamamlamışları konuk ediyoruz”

“Bilim Kurulu beniz yüze öğrenimden yana”

Artan fenomen sayıları ve beniz yüze tahsile bağlı değerlendirmelerde mevcut Yiyit, “Bilim Kurulu bundan hakeza online eğitimin banko tek biçimde uğramaması taraftarı dünkü yaklaşımımız şu; eğitimi sekteye uğratmamak fenomen çıkan sınıfları karantinaya almak. Çalışmalar şurası gösteriyor, genellikle okula virüs evden gidiyor. Yüzde 70'in üstünde ayrıntılar özlük evlerinden virüsü okula getiriyor. O sebepten terbiye müşterek hâlâ on paralık sekteye uğramasın evlatlarımızın sıraları çocuklardan yoksun kalmasın istiyorsak bunun müşterek numara yolu evlerde bulaşıcılığı engellemek. Benim ailelerden en iri istirhamın evlatları okula gidiyorsa lütfen evindeki hepsi aşılarını yaptırsın. Çocuklarda fenomen arttı, şu an Türkiye'de vakaların 3'te birisi bebek gözyaşı grubunda çıkıyor. Ama muştulu olanı yatan parasız ve derin bakıma aşırı iri yansıması olmadı. Bu dalgada ayrıntılar aşırı ağırbaşlı geçirmiyor. Bu iyi müşterek şey, İnşallah daima hakeza gider. Üniversite grubu bizim düşüncesince ehemmiyetli ora hâlâ olgunlaşmış gözyaşı grubuna benzeyen ve onların meydanda Covid'i az geçirenler çıkabiliyor. Özellikle darülfünun gençliğinden aşılama dair bizlere dayanaklık etmek olmalarını istirham ediyorum. Bir hâlâ oyunluk sanatları seyircisiz kalsın istemiyorsak, futbolseverler tribünler gereksiz kalsın, okullar bebek sesinden yoksun kalsın istemiyorsak ve on paralık kimesne bundan hakeza evine atlatmak getirip getiremeyeceğim üzere müşterek istifham işaretine akın etmek istemiyorsa, iş yerlerimiz daima açık kalsın istiyorsak bu işin yolu belli" derken Yiyit, benzeyen sürede müşterek kısıtlamanın gelip gelmeyeceğine ilişkin, “Şu an düşüncesince beklemiyoruz hakeza müşterek yazı hakeza müşterek öngörü yok. Yasaklar değil, uyumdur süreci belirleyen kılıç ne denli haram getirirsek getireyim müşterek ahenk olmadan o yasaklar hemen yazıldığı yerde kalır” dedi.

Hasibe Karadağ - Harun Özcüler
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ